Založ si blog

Poslanec má byť vzorom, nie provokatérom

Kto niečo precestoval a mal možnosť dlhšie poznať, ten vie veľmi dobre, že zásah slovenskej polície proti poslancovi Hlinovi bol všetkým možným … len nie zákrokom v rozpore so zákonom.

Policajt je oprávnený zaistiť osobu, ktorá svojím konaním bezprostredne ohrozuje život, zdravie alebo majetok, osobu pristihnutú pri páchaní priestupku …

Služby úžerníkov sú následkom správania štátu, a jeho nezáujmu o potreby obyvateľstva. Pretože, obchod s úžerníkom urobí občan obvykle vtedy, keď zlyhajú všetky možnosti, ktorými by mohol vyriešiť svoje problémy. Nerobím si žiadne ilúzie o morálnosti podnikania nebankových spoločností. Ale priznám sa, vydanie regulačného nariadenia po dlhých rokoch tolerovania ich podnikania mi pripadá skôr ako populistický ťah.

Medvediu službu právu a občanovi robia aj advokáti, ktorí namiesto jasnej a vecnej argumentácie skúšajú hrať na city publika … právo nie je divadlo …

Skúsme si zhrnúť, čo sa vlastne stalo. Poslanec Hlina chcel protestovať proti údajne nezákonnej činnosti nebankového subjektu. Prečo som napísal údajne ? Z jednoduchého dôvodu – zákonnosť konania fyzických a právnických osôb neposudzujú poslanci, ale orgány štátu, ktoré sú tým poverené – polícia, prokuratúra, súdy. Je to zakotvené aj v právnych normách (nielen) tohoto štátu. S rozhodnutiami oprávnených orgánov nemusíme súhlasiť, ale to nás ešte neoprávňuje, aby sme sami porušovali zákony. A poslanec Hlina nie je oprávnenou osobou, ktorá má rozhodovať o tom, kto koná či nekoná v rozpore so zákonom. Ak má voči konaniu nejakej osoby alebo spoločnosti výhrady, či má pocit, že konajú protizákonne, ako poslanec je povinný poznať a využívať postupy, ktoré mu dávajú platné právne normy.

Čisto teoreticky – čo mohol (či mal) urobiť poslanec Hlina ? Mohol podať trestné oznámenie na nebankovú spoločnosť, alebo mohol požiadať súd, aby vydal predbežné opatrenie, ktorým by obmedzil činnosť konkrétnej spoločnosti do času, kým sa nepreukáže platným povolením na výkon svojej činnosti od regulátora – teda NBS.

Prečo to neurobil ? Niekto by povedal, že bežným spôsobom by sa nevedel primerane zviditeľniť. Takto to bolo s mediálnym cirkusom, nechýbal tomu dramatický náboj, ale … kde ostal v tomto cirkuse občan ? Na vedľajšej koľaji. Pretože postup v zmysle platných noriem by mal pre občana oveľa väčší význam, ako tento cirkus.

Druhá strana konfliktu – polícia. Po príchode na miesto priestupku je povinný policajt zdokumentovať udalosť, vypočuť svedkov. Policajt je zároveň povinný vyzvať osobu, ktorá porušuje zákon, aby okamžite svoje konanie ukončila. Pokiaľ osoba pokračuje vo svojom konaní i napriek výzve policajta, je tento oprávnený použiť všetky primerané prostriedky, aby jej v ďalšom konaní zabránil.

Zároveň je policajt oprávnený vyzvať a predviesť podozrivú osobu, aby podala vysvetlenie k svojmu konaniu. V prípade, že osoba odmieta uposlúchnuť výzvu policajta, je policajt oprávnený použiť všetky primerané prostriedky, aby mohla byť osoba predvedená k podaniu vysvetlenia.

Vyzvali policajti poslanca Hlinu, aby upustil od svojho konania ? Vyzvali. Neuposlúchol. Oznámili mu, že je nutné podanie vysvetlenia na príslušnom oddelení a požiadali ho, aby išiel s nimi ? Áno. Poslanec Hlina však neuposlúchol výzvu polície, a navyše kládol aktívny odpor. Iste, niekto bude argumentovať, že si len sadol na zem. Omyl … prejavom aktívneho odporu je akékoľvek konanie, ktoré je v rozpore s pokynom policajta.

Je zbytočné polemizovať, či bolo potrebné aj zvalenie poslanca na zem, aby mohol byť spútaný. Môžem vás ubezpečiť, že v nejednej vyspelej demokracii by policajti zasiahli rovnako tvrdo, ak nie ešte tvrdšie. A fakt, že by zasahovali proti poslancovi, by nebol poľahčujúcou, ale naopak – priťažujúcou okolnosťou. Ak totiž nerešpektuje policajtov poslanec, prečo by ich mali rešpektovať obyčajní ľudia ?

Krajná núdza … priznám sa, asi si začnem tvoriť zoznam právnikov, ktorým sa treba zďaleka vyhnúť. V krajinách ako Slovensko je inštitút krajnej núdze zavedený hlavne pre konanie v ohrození zdravia a života. Navyše – Nejde však o krajnú núdzu, ak bolo možné nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom za daných okolností odvrátiť inak. V prípade akcie poslanca Hlinu nie je známe, že by predtým skúsil danú situáciu riešiť napríklad návrhom na vydanie predbežného opatrenia, alebo podaním trestného oznámenia na príslušnú spoločnosť. A teda nevyužil dostupné prostriedky, ktorými bolo možné nebezpečenstvo odvrátiť inak …

Zhrnuté a podčiarknuté – podľa môjho názoru nešlo o pokus zabrániť protiprávnemu konaniu danej spoločnosti, ale len o vyvolanie hysterickej reakcie spoločnosti, získanie politických bodov proti súčasnej vláde a nádeje, že najbližšie voľby skončia inak, než sa navonok javí.

Musím však konštatovať, že tak, ako rozhodne nebudem voliť SMER-SD (keďže máme v našom kraji bohaté skúsenosti s jeho nominantmi), rozhodne nebudem voliť ani ľudí, ktorí sa snažia riešiť porušovanie zákona zo strany iných – cirkusom, pričom ignorujú inštitúty, ktoré majú k dispozícii. Keby bol poslanec Hlina navštívil prokuratúru alebo súd, a pred ich budovami by ukázal do objektívov kamier, že podal príslušné návrhy na zavedenie opatrení … neváhal by som ani chvíľu a dal mu svoj hlas. Ale toto …

Tento prístup k riešeniu problémov pokladám len za účelové divadielko, a nemám záujem, aby bolo platené z mojich daní … na to bola hra prislabá a priehľadná a záver nudný či predvídateľný … a výsledok ? Žiadny …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432938x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu