Založ si blog

Prečo sa stal Kotleba šéfom BBSK ? Pre ľahostajnosť a neschopnosť konkurencie

Je veľmi jednoduché a pohodlné nazvať voličov v bansko-bystrickom kraji stúpencami extrémizmu, lenže je to zároveň nielen nepravdivé, urážlivé, ale aj dokonale odrážajúce neznalosť pomerov … a úbohosť myslenia autorov podobných výrokov.

Kríza riadenia bansko-bystrického kraja pretrvávala dlhé roky. Jej korene spočívali v absurdnom spôsobe výkonu riadiacich funkcií, kde napríklad aj bývalý predseda BBSK pokojne sedel v dvoch funkciách, ktorých výkon v súlade so záujmami voličov bol nemožný. Miesta výkonu činnosti boli vzdialené stovky kilometrov … a v podstate každý volič ako daňový poplatník očakáva, že ak platí úradníka ako svojho zamestnanca, strávi pri výkone minimálne obligátnych osem hodín – čo v tomto prípade nielen znelo absurdne, ale bolo to aj nemožné. A tejto absurdnosti zodpovedal aj stav kraja.

Južná časť stredného Slovenska dlhodobo trpí veľkou nezamestnanosťou, ktorá v niektorých častiach presahuje 30%, ale nájdete aj obce, v ktorých sú zamestnaní len tí, čo pracujú v samospráve. Vyplýva to z skutočnosti, že obyvatelia týchto obcí pracovali v poľnohospodárstve, ktoré bolo po roku 1990 dokonale rozvrátené, mnohí z nich majú viac ako 50 rokov, nikto o nich nemá záujem, a mladí už dávno obce opustili. 

Nehovoriac o tom, že v nejednej obci južného Slovenska majú pomerne vysoká podiel rómskej menšiny, ktorej pracovné uplatnenie je vzhľadom na vzdelanie a časté predsudky zamestnávateľov prakticky nemožné. Nie je to o tom, že sa Rómom nechce pracovať, je to o tom, že zanikli pracovné pozície, ktoré roky vykonávali a žiadne nové a primerané ich schopnostiam jednoducho nevznikli – pretože úradníkovi bolo pohodlnejšie vyplácať sociálne dávky, urobiť v zápise evidencie čiaročku, než hľadať skutočné riešenia problému.

Napätie medzi väčšinovým obyvateľom a rómskou menšinou majú na svedomí tiež úradníci. Stalo sa totiž nepísaným pravidlom, že úradník v záujme ochrany pred obvineniami z diskriminácie začal používať dva metre, a určite nie náhodne. A tak sa stalo, že rómskemu žiadateľovi o rôzne príspevky v sociálnej núdzi sa priznalo všetko, čo sa dalo – nech je pokoj, a naopak – žiadateľovi z väčšinového obyvateľstva sa zamietlo všetko, alebo skoro všetko – o čo požiadal. Pod rôznymi zámienkami. Výsledkom bolo, že väčšina začala hľadieť na svojich rómskych spoluobčanov krivým okom, lebo dostali to, na čo iní nemali nárok – ani pomyslieť. Asi klasickou ukážkou reality bolo skúmanie podmienok, v akých žije žiadateľ o dávky v sociálnej núdzi – žiadateľov z radov väčšiny bežne navštívil úradník, ktorý bedlivým okom skúmal, čo v ich domácnosti je “ nadštandardné „, a kým to nepredajú, žiaľ – nemajú nárok na sociálnu pomoc. Naopak – u žiadateľov z radov rómskej menšiny obvykle úradník nenašiel ani odvahu na vykonanie podobnej návštevy, a tak vznikali čudné a provokatívne paradoxy – u “ bieleho “ vadilo skoro všetko, neraz musel predať aj auto (lebo to bol nadštandard) a aj tak nakoniec dostal len zlomok z toho, čo žiadal … naopak v prípade Róma nevadilo nič, pokojne sa vyvážal na svojom lepšom autíčku (ktoré si napríklad priviezol z Anglicka), a bolo mu priznané – všetko, o čo požiadal.

Napätie stúpalo … úradníci nič neriešili, aby mali pokoj. A Kotleba sa na tejto vlne prehliadanej nespokojnosti pohodlne odviezol do vysokej funkcie v kraji, pretože tí, ktorí mali možnosti, aby tomuto vývoju zabránili, uprednostnili vlastné, sebecké záujmy pred záujmami verejnosti. Bolo totiž len otázkou času, kedy sa voliči “ naštvú „, a prásknú do koní, aby ťahali opačným smerom – hoci aj do pekla.

O arogancii predchodcov M.Kotlebu najlepšie svedčí jeden príklad zo Zvolena. Keď ste kedysi prichádzali do tohoto mesta v smere od Banskej Bystrice, mali ste krásny výhľad na centrum mesta, nad ktorým sa vypínal Zvolenský zámok. Dnes máte smolu – napriek nesúhlasu obyvateľov, neraz verejne prezentovanému nesúhlasu poslancov sa presadila stavba škaredej, betónovej kocky na začiatku zvolenského námestia s názvom – obchodné centrum Európa. A potichu sa po Zvolene šírili neoverené reči, aký nátlak sa robil na poslancov, aby túto príšernosť – schválili.

Pohár trpezlivosti pretiekol v posledných voľbách. Hlavnými kandidátmi na šéfov samosprávneho kraja mali byť Ľ.Kaník a V.Maňka. Prvého nevedia vystáť ani v jeho vlastnom meste, kde sa už neraz pokúšal o získanie významného postu … druhý si poštval voličov proti sebe súčasným zastávaním dvoch nezlučiteľných funkcií, na čo evidentne doplácal práve kraj. Len to nikto nechcel vidieť …

A tak … M.Kotleba vyhral. Vinníkov za tento absurdný vývoj spoznáte ľahko – kritizujú voličov, odmietajú sa stretnúť pri rôznych príležitostiach s extrémistom, ktorého sami posadili do funkcie – svojou nezodpovednosťou, ľahostajnosťou k osudom voličov a aroganciou.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432585x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu