Založ si blog

Dovolenka na Slovensku . .. lepšia ako pri mori

Ak nejdeme k moru, dovolenka sa mi neráta … povedal mi kedysi jeden kolega. A čo poznáš na Slovensku ? Ako … začudovane na mňa pozrel, však Tatry, Liptovskú Maru, Oravskú priehradu, Zemplínsku Šíravu … kde sa to hrabe na more, dodal škodoradostne. Takže, vlastne zo Slovenska, svojej rodnej krajiny, nepoznáš skoro vôbec nič – uškrnul som sa na neho. A kde sa hrabe akékoľvek more – na Slovensko … no hej, deti pôjdu do školy, spolužiaci boli tam a tam … a moje deti v nejakej slovenskej diere, ktorú ostatní ani nepoznajú ?

Nuž áno, moderná doba prinesie rôzne názory … neraz som sa aj ja stretol s názorom, že kto nejde na dovolenku k moru, alebo v zime do Álp, tak je niečo menej, ako tí ostatní. A neraz som sa stretol aj s tým, že niekedy v októbri prívrženci honosných dovoleniek pri mori nariekali, že nevládzu splácať dlhy, ktoré si narobili drahými dovolenkami, zjavne nad ich pomery. Neviem, vždy mi pripadalo zvrátené, aby som si požičiaval na dovolenku alebo vianočné darčeky.

Takže, môže sa dovolenka na Slovensku vyrovnať dovolenke pri mori, alebo ju dokonca prekonať ? Myslím, že môže. Je to otázka nárokov, ktoré človek má. Za seba poviem, že s ležaním niekde na morskom pobreží môžu byť spokojní hlavne neveľmi nároční ľudia … a čo poznám, mnohí často ani nevedia poriadne opísať, kde vlastne boli. Ráno vstanú, najedia sa a šup na lehátko … a večer idú späť, na izbu, alebo do apartmánu. Občas nejaká zábava, kde-tu prechádzka po stredisku a koniec. Neviem, mne by sa to zdalo dosť nudné. Ale čo človek, to iná chuť …

Priznám sa, že ma učili jedno – než človek vystrčí päty do zahraničia, mal by poznať krajinu, z ktorej pochádza. Rovnako priznám, že hoci po Slovensku dlhé roky chodím, stále ho nepoznám a vždy objavím niečo zaujímavé, nečakané či fascinujúce.

Mnohí argumentujú, že dovolenka na Slovensku je drahá a už aj pobyt pri mori je lacnejší. Musím súhlasiť, Slováci sa v cestovnom ruchu dodnes nenaučili podnikať, a ešte stále žijú v ilúzii. Ilúzii, že nech je služba akákoľvek, vždy sa nájde niekto, kto zaplatí. Avšak súčasný stav v Tatrách (a nielen tam) ukazuje, že aj turisti si vyberajú, pričom sme nielen drahí, ale neponúkame ani primeranú protihodnotu. To však neznamená, že dovolenka v našich veľhorách je luxusom – vždy je to otázka toho, ako sa človek k veci postaví, a hlavne – ako si dovolenku organizuje.

Tatry sú síce známe, krásne (aj napriek následkom nezvládnutej prírodnej katastrofy), no na Slovensku je oveľa viac krásnych miest, ktoré stoja za pozornosť. Dnes je už pomerne známy aj Slovenský raj, máme aj akvaparky – hoci tie sú kvalitou služieb ďaleko za cenami, ktoré prevádzkovatelia požadujú. Máme však aj miesta, kde nájdete vodu i hory v jednom, môžete mať program aj v prípade nepriaznivého počasia a hlavne – náklady, spojené s dovolenkou nezruinujú váš rodinný rozpočet.

Keďže som vyrástol v regióne Hontu, na začiatok tohoto seriálu o cestovaní po Slovensku spomeniem zaujímavosti nášho regiónu. Obrazové prílohy nájdete v priložených odkazoch, nerád by som zasiahol do autorských práv …

Už ako deti sme chodili spoločne s rodičmi najčastejšie do okolia Banskej Štiavnice. Svojím spôsobom je to slovenský unikát – nájdete možnosti na kúpanie v otvorenej prírode, môžete si urobiť prechádzku horami a v prípade nepriaznivého počasia máte na dohodenie kameňom rôzne kultúrne pamiatky. Takže – tu sa jednoducho nedá nudiť.

Štiavnické tajchy sú spomienkou na minulosť mesta. Kedysi slúžili baníkom, dnes slúžia na zásobovanie mesta vodou, či na oddych obyvateľom z najširšieho okolia. V niektorých sa dá aj kúpať, avšak si treba dávať pozor a nepodceniť situáciu. Na kúpanie je vhodná Veľká Richňava, ktorá je pomerne známa. Niektorí sa chodia kúpať aj na Počúvadlo, priznám sa, pre mňa je tam dosť studená voda. Pohodlnejší môžu navštíviť akvapark v neďalekých Vyhniach, pre mňa to akosi nie je, mám radšej nedotknutú prírodu. V prípade zlého počasia stačí zísť do Banskej Štiavnice a máte o zábavu postarané. Prechádzka mestom je príjemná aj v slabšom daždi … môžete navštíviť aj neďaleké Banské múzeum. Alebo si môžete prezrieť aj niektoré bane, ktoré sú sprístupnené verejnosti – tu sa vyplatí dobre obliecť. Štiavnickým unikátom je akvadukt v Kysihýbli. Je síce od roku 1980 mimo prevádzky, ale stojí za prehliadku miesto, kde tiekla voda hore kopcom. Rovnako sa vyplatí, ak si nájdete čas na múzeum v Svätom Antone.

Možnosti ubytovania sú široké. Nájdete hotely, penzióny, ale aj ubytovanie v súkromí. Priznám sa, v iných lokalitách si vyberám zásadne ubytovanie v súkromí. Obvykle bývajú prijateľné ceny, milí ľudia, často si môžem navariť sám a podľa vlastnej chuti. S ubytovaním v Banskej Štiavnici nejaké skúsenosti nemám. Nikdy som ho nepotreboval. V otázke stravovania skúsenosti sú rovnaké, ako v iných rekreačných lokalitách Slovenska – treba si veľmi pozorne vyberať, pretože nechvalne známym slovenským zvykom je – veľa peňazí za málo muziky.

Ubytovanie “ na divoko “ je v tomto regióne dosť problematické. Kedysi bol kemping neďaleko Sklených Teplíc, ale keďže som tam už dlhé roky nebol, neviem, v akom stave dnes je a či je vôbec v prevádzke. Vyznavačov otvorenej prírody som videl svojho času neďaleko tajchu v Hodruši, ale bolo to skôr ojedinelé. Občas sa nejakí vyskytnú v blízkosti Počúvadla. Nepripadalo mi to však nejaké organizované … navyše, v poslednom čase sa zvykne v okolitých horách vyskytovať zvieratko, na ktoré je zaujímavý pohľad z diaľky, rozhodne však nie zblízka – medveď. Domáci tvrdia, že je to následok fanatikov v radoch ochranárov, pretože medvede v okolí nemajú zdroje obživy, takže podľa nich len migrujú … čo ešte pred pár rokmi bolo nepredstaviteľné. Nie som horár ani poľovník, nemôžem posúdiť.

Pokiaľ máte záujem aj o blízke okolie, vyplatí sa navštíviť zrúcaninu hradu Čabraď, opevnený kláštor v Bzovíku, alebo kamenné obydlia v Brhlovciach. Prípadne môžete navštíviť rímske kúpele v Dudinciach.

 

Nepochybujem, že dovolenka pri mori je krásnym zážitkom … ale, kto hľadá, ten nájde krásne zážitky, vrátane čistej vody – aj na Slovensku … alebo to nestojí za vyskúšanie ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456937x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu