Založ si blog

Kúsok zaprší a voda sa . .. vyvalí . .. prečo ?

Idúcky cestou do Zvolena som pochopil, akú chybu som urobil, keď som vchádzal do mesta. Veľké vodné mapy na ceste často nútili vodičov ísť sotva krokom, vedľa cesty sa v koryte potoka valila mútna riava. Pritom sotva pršalo, dalo by sa povedať, že kde-tu padali kvapky …

Ešte horšie to vyzeralo na obchvate Zvolena, v smere Žiar nad Hronom – Zvolen – Banská Bystrica, kde na štvorprúdovej ceste medzi sídliskom Západ a budovami rôznych obchodných reťazcov boli nielen vodné mapy, ale aj stekalo na cestu blato z posledných zbytkov polí, ktoré ešte prežili náš macošský prístup k úrodnej pôde. Opäť jazda krokom, opäť vejáre vody od kolies okoloidúcich áut a opäť zamyslenie nad tým – prečo ?

Nuž, záujem štátnej správy i samosprávy o obyvateľstvo začína a končí výberom daní a udeľovaním rôznych sankcií. Čistenie vodných tokov, teda ich korýt – ak ostanú peniaze. Vybudovanie odvodňovacích jarkov – ak ostanú peniaze. Budovanie protipovodňových bariér – ak ostanú peniaze. Niet divu, že dochádza k záplavám, tým skôr, že sa povoľujú aj absurdné stavby na brehoch vodných tokov, aby niekto mal “ romantiku “ … čo na tom, že už naši predkovia pred stáročiami vedeli, že voda je síce potrebná, ale neradno sa s ňou zahrávať … nuž, ak oni boli vzhľadom na súčasnosť zaostalí, my sme pri pohľade na súčasnosť – sprostí.

Skoro som odpadol, keď som si na regionálnom vysielaní prečítal, že v Dudinciach už pred dvoma rokmi mesto akceptovalo plán nejakého podnikateľa na výstavbu benzínového čerpadla, autoumyvárky a parkoviska … priamo pri hlavnej ceste, neďaleko vodného toku.

Iste, autoumyváreň Dudince nemajú, a nemajú ani nejaké väčšie verejné parkovisko. Lenže čerpacia stanica, ktorá mestečku v súčasnosti slúži, je situovaná sotva tristo metrov od miesta plánovanej výstavby novej, a povedzme si otvorene, v žiadnom prípade nepraská v švíkoch. Skôr kde-tu niekto zastane. Nehovoriac o tom, že Dudince sú kúpeľným mestečkom, disponujú aj zdrojom unikátnej minerálnej vody … a v okolí plánovanej výstavby sa nachádzajú aj podnikatelia, ktorí roky pôsobia v cestovnom ruchu, robia dobré meno celému mestu … ale ich potreby a záujmy asi nikoho nezaujímajú.

Neviem, ako uvažujú íní, ale za seba môžem povedať, že len v čase núdze sa pôjdem najesť do reštaurácie vedľa benzínky … a určite nie som jediný. Ako kúpeľný hosť by som sa určite neubytoval v hoteli, ktorý susedí s čerpadlom a umyvárkou … stačí hluk, idúci od hlavnej cesty, nepotrebujem aj iné “ spestrenie “ kúpeľného pobytu. Nad tým však nikto neuvažuje … však to nie je problém mestských radných, rovnako ich zrejme ani netrápia následky zavedenia absurdného systému jednosmeriek v mestečku, ktorého výsledkom je zbytočné jazdenie po uličkách mestečka, či vznik absurdnej a dosť nebezpečnej križovatky v smere na Nový rad, kde by som chcel vidieť, ako napríklad odbočí sťahovacie auto.

Plať dane a čuš … nič nepýtaj, a buď rád, že si rád … nie, nie je to ojedinelý jav, platí to vo väčšine slovenských miest.

Z hlavnej cesty nám tečie do záhrad voda. Prečo ? Nuž niekto dal rekonštruovať hlavný ťah, ale nemyslel aj na odvedenie zrážkovej vody … však tam nebýva, nemá ani záhrady, tak prečo … a tak trochu zaprší, a potrebujete gumáky, aby ste mohli prejsť po trávniku, ktorý roky udržiavate. Hrabľami odpratávate blato a v duchu sa modlíte, aby to trávnik prežil. O nejaký čas dostanete list, kde vás samospráva prosí/žiada, aby ste prispeli na nejakú reprezentačnú akciu, lebo sa jedná o propagáciu lokality, kde žijete … vtedy si na vás spomenú … nie však už počas zimy, keď sneh odpracú mestskými mechanizmami za vaše peniaze po hranicu vášho pozemku – a na vás kašlú.

A tak musíte čistiť verejný chodník vlastnými silami … hoci vám nepatrí, ale na druhej strane si funkcionári mesta dajú za vaše peniaze tú istú službu vykonať mestským podnikom, alebo si postavia verejné osvetlenie … pre pár ľudí.

Záplavy … voda, bahno, zničené pozemky … kde bývajú poslanci či funkcionári, pomáha pri škodách samospráva … ak bývate v inej lokalite, srdečne sa na vaše potreby kašle a nakoniec príde ponuka, že vám požičajú stroje na odstránenie škôd, ak si to – zaplatíte …

A tak som (vlastne už včera) obchádzal naplavené cesty bezmála tridsaťkilometrovou obchádzkou, lebo hoci sa voda a blato už dlhšie valili po ceste, nikto tam nepracoval … asi tam nebývajú privilegovaní ľudkovia. Akurát v jednom smere stáli pred mostom policajti a obracali autá späť, lebo pri stavbe diaľnice postavili podjazd tak, že v ňom pravidelne stojí – voda. Zápis jedného dialógu, ktorý som si vypočul, dokreslí absurdnosť doby …

Musíte sa otočiť a ísť druhou stranou, tadiaľto neprejdete … dobre, ale nemám diaľničnú známku a tam iná cesta nie je … tak si ju musíte zakúpiť, ináč dostanete pokutu … a na čo mi bude, keď autom chodím do práce a späť, a diaľnicu nevyužijem ? … je mi ľúto, iná možnosť nie je … to mám zaplatiť desať euro za dva kilometre cesty domov ? … je mi to naozaj ľúto ….

Malo by byť aj nám ľúto … a konečne by sme mali upratať medzi funkcionármi …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456570x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu