Založ si blog

Hranice sú korzo a svet je nebezpečný

Ktosi povedal, že výrok bývalého československého prezidenta G.Husáka o hraniciach (“ Hranice nie sú korzo, aby sa tu voľakto prechádzal …“) je nezmysel a dôkaz absurdnosti bývalého režimu, ktorý držal svojich občanov – za plotom.

Dnes sa ukazuje, akým nezmyslom je premena štátnej hranice na korzo. Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Veľká Británia či naposledy Nemecko sa stali (v niektorých prípadoch opakovane) terčom teroristických útokov, končiacich množstvom nevinných obetí. Prečo ? Pretože sa stratila kontrola nad tým, kto a s akými úmyslami vstupuje do krajiny.

V čase, keď bol štátny terorizmus úplne bežnou praktikou a nástrojom studenej vojny – a to tak na Západe, ako aj vo východnom bloku, zdržiaval sa známy terorista Ilyich Ramirez Sanchéz aj na území socialistických krajín. Navštívil Československo, dlhší čas žil v Maďarsku, ale napríklad aj skúšal štúdiá v Moskve, a zlé jazyky hovoria o nejakom čase, strávenom na území dnes už neexistujúcej NDR. Hoci sa verejne označoval za marxistu či tvrdil iné nezmysly, v podstate bol len – sprostým vrahom – konajúcim na objednávku. Dnes je trvalým obyvateľom jednej z najtvrdších francúzskych väzníc.

Napriek tomu je preukázané, že tajné služby krajín východného bloku vždy vedeli, kde sa zdržiava a mali ho pod kontrolou. Neraz mu to nevyhovovalo a z luxusnej štvrti v Budapešti ho nakoniec Maďari aj vypoklonkovali …

Dnes ? Dnes behajú fanatici po európskych krajinách ako medvede po slovenských lesoch. Nikto presne nevie, koľko ich žije na území Európy, nikto presne nevie o ich zdrojoch príjmov a už vôbec nikto a nič netuší o ich zámeroch. V mene akejsi pochybnej solidarity a zvrátenej predstavy o ľudských právach chce dokonca elita bruselského lágra trestať tých, ktorí odmietajú pravidelný a predpisom stanovený prísun ľudí – bez minulosti.

Absurdnosť súčasnosti najlepšie ilustruje fakt, že ak bežného občana zastaví policajná hliadka a nevie jej predložiť osobné doklady, vo väčšine európskych krajín skončí na policajnej stanici, kde ho dôsledne vylustrujú, aby zistili – s kým majú do činenia. Avšak v prípade utečencov je prístup iný – teoreticky môže utečenec povedať, že sa volá Robin Hood, žije s krásnou Mariannou na strome v Sherwoodskom lese … bez problémov získa potrebné doklady, a hoci zdanlivo preverujú jeho minulosť, reálne nie je pod žiadnou kontrolou do zistenia, či sú jeho tvrdenia – pravdivé. Výsledok podobného prístupu dnes vidíme v nejednej európskej metropole. Nezmyselné násilie, množstvo obetí a bezmocné reakcie politikov, ktorí tento stav spôsobili a dnes len rozhadzujú rukami – čo máme robiť ?

Počas bývalej éry som cestoval do zahraničia a rovnako aj po jej skončení, v čase kontrol na hraniciach. Nebudem tvrdiť, že mi to neliezlo na nervy, ale štatistika teroristických útokov v čase kontrolovaných hraníc a po zavedení Schengenu hovorí jasne … na starom kontinente sa stal život nebezpečným, a slobody máme oveľa menej, ako kedysi. Iste, politikov to nezaujíma, keďže bežne žijú za vysokými betónovými múrmi, posiatymi kamerami, pretože často sa obávajú aj prejavov vďaky zo strany vlastných voličov … za ich lži, zlodejiny a zločiny. Ale čo tí ostatní ? Naozaj je dôležitejšia úspora pár minút, než bezpečnosť obyvateľstva ? Nehovoriac o režime na letiskách, ktorý sa pomaly a isto pritvrdzuje tak, že možno o pár mesiacov či rokov budeme chodiť aj deň pred odletom, aby zistili – či sme neškodní a spoľahliví …

Naozaj sa cítite slobodne ? No neviem, ale ja sa necítim slobodne pri myšlienke, že môžem byť raz niekde v centre mesta, či čakárni železničnej alebo autobusovej stanice, a pokojne tam môže vkráčať niekto, kto za pár sekúnd urobí z množstva ľudí – “ kozmonautov “ bez rakety.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465677x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu