Založ si blog

Národ v (právnom) bezvedomí

IMG_0200Tak nejako funguje na Slovensku právne povedomie, či presnejšie bezvedomie národa. Stačí, že niekoho obvinia v “ priamom prenose “ a všetci to okamžite pokladajú za jedinú a zaručenú pravdu. Otázkou je, ako sa vôbec dá nájsť pravda, ak ju máme vopred – zvolenú.

Zločin musí byť potrestaný, s tým bude súhlasiť asi každý. Lenže zločin by mal byť potrestaný na základe nezvratných dôkazov. Za posledné dni sa v prípade “ Galanta “ zjavilo toľko tvrdení, že v inej krajine (napríklad USA) by to už zrejme zabránilo vzniku samotnej poroty, pretože sotva by sa našiel niekto – nezaujatý.

Náhle sa objavili svedkovia, ochotní vypovedať o praktikách resocializačného zariadenia, ktorými sú hlavne bývalí zamestnanci či klienti zariadenia … ešte šťastie, že sme na Slovensku, pretože v inej krajine by mali ich výpovede hodnotu povestnej fajky dymu. Akosi sa však vytratilo to najpodstatnejšie – záujem obete. Ten záujem, ktorý by mal byť na najvyššom mieste celej spoločnosti. Politické špičky si z tohoto prípadu vykovali kyjak, ktorým sa navzájom otĺkajú, a v ich úprimný záujem o riešenie problému verím asi tak, ako v neškodnosť kyanidu – v čaji.

Musím priznať, v hlave mi víri množstvo otázok – prečo napríklad trvalo dva dni, kým sa zistilo, kde sa dievčina nachádza ? Ako je možné, že zariadenie podobného druhu vedú laici, a ešte k tomu dostávajú dotácie zo štátnej pokladne ? Ako počas rokov jeho prevádzky fungoval kontrolný systém ? Prečo matka vrátila dcéru do zariadenia, hoci vedela, ako tam trpí ? Informácií je síce mnoho, ale často veľmi protichodných. Bývalá zamestnankyňa tvrdí, že deti prežívali peklo – ale čo robila v čase, keď tam pracovala ? Iná informácia hovorí, že obeť sa nechce stretnúť s matkou – prečo ?

Ako to už býva, najlepšie funguje agentúra – jedna tetka povedala … no priznám sa, keď som počul názory suseda na tento prípad, akosi mi prebehlo hlavou niečo úplne iné – právne bezvedomie nášho národa … doslova hlboké bezvedomie.

Napadlo ma, ako by som sa zachoval, ak by mi prišlo domov dieťa a oznámilo, že ho týrali … či dokonca znásilnili. Našiel by som v sebe potrebnú dávku odvahy (alebo skôr cynizmu), aby som ho odviedol späť do predmetného zariadenia ? Alebo by som zúfalo skúšal a hľadal možnosti pomoci či riešenia situácie ? Neviem … no priznám, neporiadok v tejto krajine presahuje akékoľvek prijateľné medze … dokonca aj tie neprijateľné.

Ešte horšie je, že ľudia na základe (často účelových) mediálnych informácií úplne ignorujú zákonné postupy a rovno vynášajú, alebo skôr žiadajú – rozsudky. Majú všetko jasné, vrátane vinníka a trestu. Kam to vlastne smerujeme ?

Kde nie je úcta a rešpekt voči zákonom, tam nemôže byť ani poriadok … a spravodlivosť bude vždy len stáť kdesi v kúte, priam učupená … vždy sa nájde veľa vecí, ktoré treba zlepšiť, zmeniť alebo dokonca úplne prepracovať … ale mali by sme vždy vypočuť obe strany (aj keď sa nám pritom neraz dvíha žalúdok), a skutočne pravdu hľadať – nie tvoriť, či dokonca slepo a bezmyšlienkovite preberať … pretože aj my sami máme maslo na hlave, keď sme pripustili, aby Slovensko riadili ľudia, ktorým by triezvo mysliaci človek za normálnych okolností nezveril ani húpacieho koníka …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9431883x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu