Založ si blog

Takže, ako (skoro) vládna strana ?

Čím horšie, tým lepšie … tým sa asi riadi strana SaS, ale nielen ona … ak prišli o poslanca oni, mal by prísť o poslanca aj niekto z vládnej koalície, najlepšie SMER-SD. A podľa možnosti, ideálnym stavom by bolo, ak by stratil poslanca podľa rovnakej normy, aká dnes ohrozuje poslanecký post I.Matoviča. No … ak niekto poruší zákon, prečo nie ?

Takže skupina “ vyšetrovateľov „, združených pod politickou stranou SaS, vyslovila podozrenie, alebo skôr obvinenie, že mediálny poradca premiéra a poslanec NR SR E.Tomáš sa dopustil porušenia článku 4 Zákona o ochrane verejného záujmu tým, že poskytol konzultáciu (alebo ľudovo poradil) riaditeľovi resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, ako má komunikovať s médiami.

Čo teda hovorí predmetný článok 4 Zákona o ochrane verejného záujmu ?

Keďže si poslanec SaS Mihál nedal ani toľko práce, aby presne citoval ustanovenie zákona, na ktorý sa odvoláva, urobím to za neho. Jedná sa o odsek 2 pís. a článku 4 Zákona o ochrane verejného záujmu, ktorý hovorí, že verejný funkcionár nesmie

využívať svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce a informácie nadobudnuté pri jej výkone alebo v súvislosti s jej výkonom na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb; to sa nevzťahuje na činnosť alebo úlohu, ktorá vyplýva verejnému funkcionárovi z výkonu jeho funkcie

Najprv si povieme, čo znamená slovné spojenie podozrivá osoba

Podozrivým je osoba, u ktorej vzhľadom na čas, miesto, spôsob a okolnosti vykonania činu alebo na zanechané stopy alebo na iné okolnosti sa možno domnievať, že je páchateľom, spolupáchateľom alebo účastníkom na trestnom čine.

Prvá otázka znie : Možno sa domnievať, že riaditeľ resocializačného zariadenia je v zmysle vyššie uvedeného citátu podozrivou osobou ? Ak by som mal na túto otázku odpovedať v deň zverejnenia “ škandálu „, súvisiaceho s predmetným zariadením, asi by som odpovedal – áno. Avšak po postupnom odhalení postojov a názorov iných dotknutých osôb, by som už veľmi váhal, na ktorú stranu sa prikloniť. Tak, ako poslanci opozície tvrdia, že činnosť zariadenia je v rozpore so zákonom a záujmami jeho klientov, sú aj tvrdenia zákonných zástupcov (detí), ktoré sú presne opačné. Kto hovorí pravdu ? Odhalenie pravdy je z zmysle zákona na orgánoch, činných v trestnom konaní. A do tejto skupiny určite nepatria poslanci NR SR.

Skúsme sa teda zamyslieť nad niečím iným – citátom zo zákona o ochrane verejného záujmu, presnejšie slovami – prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb …

Uznávam, je prinajmenšom na zamyslenie, prečo sa niekto ide radiť s poslancom na Úrad vlády. Vyvoláva to dojem, že tam nešiel len za účelom stretnutia s poslancom, ale možno sa chce alebo musí stretnúť aj s niekým iným. Niekým, s kým sa nemôže stretnúť v parlamente, alebo na verejnosti. Avšak – to sú len špekulácie, ktoré by museli byť podložené aj dôkazmi. Zakladať na špekuláciách nejaké právne rozhodnutie ?

Prospech … kto môže mať prospech z toho, že riaditeľ resocializačného zariadenia konzultuje problém s poslancom NR SR a zároveň poradcom premiéra ? Riaditeľ ? Ak akceptujeme, že z toho má prospech, musíme druhým dychom aj povedať – aký prospech ? Pretože poslanec je verejným funkcionárom, ktorého platia daňoví poplatníci. Má daňový poplatník právo, aby oslovil poslanca NR SR a požiadal o stretnutie či konzultáciu ?

Veľa otázok a primálo odpovedí … najmä na dedine, akou je Slovensko. Áno, dedine … pretože tu svojím spôsobom každý každého pozná, a ak aj nepozná, pozná niekoho iného – kto ho pozná …

Nie, nevidel som, ako riaditeľ resocializačného zariadenia čítal z papiera … nevidel som, ako pôsobil a či pôsobil naozaj neistým dojmom. Ale – opýtajme sa sami seba – kto z nás by dokázal pod tlakom suverénne vystupovať pred kamerami a novinármi, a to aj v prípade, že by si bol stopercentne istý vlastnou bezúhonnosťou ?

Kto by pôsobil suverénne s vedomím, že sa ocitol vo víre emócií, kde si volení funkcionári viac vybavujú vzájomné účty, než sa reálne zaujímajú o podstatu problému ? Tým skôr, že veľmi rýchlo by musel pochopiť vlastnú úlohu.

Kauza Galanta je tak spolitizovaná, že sotva môže niekto dúfať v jej objektívne prešetrenie. Pretože akýkoľvek výsledok vyvolá vlnu nespokojnosti na jednej či druhej strane, a čo je na celej veci najhoršie – najviac si to odnesú nevinní. Teda klienti centra, ktorí majú svojich problémov viac než dosť, a o ďalšie určite nestoja. Je jasné, že našich politikov to vôbec – nezaujíma.

Ktosi povedal, že podobné prípady sa musia riešiť s citom … nikto však nepovedal, ako tieto prípady riešiť, keď si z nich urobia kyjak – bezcitní ľudia. Moja otázka by znela – a čo ďalej (skoro) vládna strana ? Alebo si máme povedať, že našťastie … len (skoro) vládna ?

Bezcitnosť a bezohľadnosť tiahne touto krajinou …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457311x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu