Založ si blog

Korupcia . .. alebo čistenie od podlahy

Predtým, než sa zamyslíme nad príčinami korupcie, jednoduchá otázka – aké (nepísané) podmienky musíte splniť, aby ste sa v mene voličov mohli podieľať na správe štátu ?

Odpoveď bude nepríjemná, bezočivá a niekoho poriadne nazlostí. Ak je vaším cieľom účasť na správe štátu v mene voličov, musíte byť otvorený korupcii. Neveríte ? Skúste sa teda zamyslieť, prečo väčšinu kandidátov na zoznamoch politických strán tvoria kamaráti, príbuzní a známi zakladateľov či predstaviteľov strán. Odpoveď je opäť nepríjemná – pretože ruka ruku umýva, a nie je nič dôležitejšie, ako lojálnosť kandidáta v každej situácii. A pokiaľ dôjde k náhodnému zostaveniu kandidátky na princípe – verím v slušnosť, poctivosť a lojálnosť ľudí, ktorým som dal dôveru – potom politická strana skončí ako nedávno skončila – SIEŤ.

Len naivný človek verí, že sa SIEŤ rozpadla v dôsledku koalície s R.Ficom. To je len zámienka, akási zásterka, aby nebolo vidieť pravú podstatu veci.

Napríklad multifunkčných zástupcov, ktorých deň má rovnako 24 hodín, ako deň kohokoľvek iného … no napriek tomu tvrdia, že nemajú problém vykonávať súčasne dve funkcie, v ktorých volič očakáva, že za nemalý peniaz venujú každej osem hodín denne … počas bežného týždňa. Nehovoriac o konflikte záujmov, ku ktorému môže dôjsť kumuláciou viacerých funkcií – skúste si napríklad predstaviť, že niekto je primátorom mesta a zároveň poslancom v NR SR. Predstavte si, že má hlasovať pri zákone, ktorý je na prospech štátu, ale môže mať negatívny dopad na mesto, kde je primátorom – ako sa rozhodne ? Bude hlasovať v záujme štátu, alebo mesta ? Nech urobí čokoľvek, vždy poškodí niekoho záujmy a zradí niekoho dôveru … takže ?

Slovensko nežije v korupcii, ale korupcia žije – na Slovensku

Prečo štát financuje nezmyselný systém záchrannej služby ? Vari je lacnejšie ísť za pacientom dvadsať kilometrov, než tristo metrov ? Kto mohol tento systém vymyslieť a kto za jeho zavedenie hlasoval ? Poctiví ľudia to určite neboli … a určite nebol tento systém zavedený z dobrej vôle. Nehovoriac o pochybnom výberovom konaní na vozidlá záchrannej služby (pred niekoľkými rokmi), kde iste len náhodou bola medzi iným aj podmienka –  motora, ktorý akoby náhodou produkovala jediná automobilka. Náhoda ? Určite nie … a zďaleka to neboli jediné pochybnosti.

Alebo slávny tender na tretieho operátora GSM. Nikoho netrápilo, že jediným výsledkom tendra bolo predĺženie monopolu dvoch existujúcich operátorov, a ryžovanie na neprimeraných poplatkoch za služby. Kto by veril, že to bola náhoda ?

Slovensko nie je skorumpované, korupcia veselo a blahobytne žije na Slovensku. Občas kde-tu niekoho chytia a verejne pranierujú za pár klobás či fliaš vína … ale kto sa zamyslí napríklad nad skrytou podstatou poplatkov za prednostné vyšetrenie u lekára ? Prečo ? Však na samotnej stránke ministerstva zdravotníctva nájdete aj definíciu služieb, za ktoré nemôžu lekári požadovať poplatok –

Lekári nemôžu požadovať úhradu za:

  • objednanie pacienta na vyšetrenie, vrátane objednania na konkrétny čas,

  • vypísanie receptu alebo lekárskeho poukazu,

  • vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu,

  • potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka,

  • výmenný lístok k špecialistovi,

  • prednostné ošetrenie.

(zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR)

Ak aj vynecháme posledné, teda poplatok za prednostné ošetrenie, položme si otázku – kto potrebuje prednostné ošetrenie, ak ho lekár v zmysle nariadenia ministerstva objedná na konkrétny termín ? Nikto … problémom je však zlyhanie ministerstva, ktoré spôsobilo akútny nedostatok špecialistov v regiónoch a neochota lekárov plánovať svoj čas, čo je spojené aj s ich preťaženosťou. Komu však vyhovuje nedostatok lekárov a zavedenie poplatkov ? Lekárom a poisťovniam … len pacient je obeť, pretože platí za jednu službu – dvakrát. Takže, obnova poplatkov nie je krokom v prospech pacientov, ale práve naopak – snahou zakryť fakt, že sa v ich prospech zásadne nekoná, ale sa koná v prospech niekoho úplne iného. Zadarmo ? Z dobrej vôle ? Z hlúposti ?

A tak by sme mohli rozobrať jednu oblasť života za druhou. Veľmi rýchlo by sme dospeli k záveru, že korupcia nie je súčasťou dnešnej spoločnosti, ale v skutočnosti jej základom. Žiadna doterajšia vládna garnitúra nemala záujem, aby spoločnosť fungovala na jasných a vymáhateľných pravidlách. Každá len hrabala smerom k sebe a kumpánom, pričom výhovorka bola stále rovnaká – nemôže byť dobre, pretože najprv musíme zrušiť všetko, čo bolo pred nami – a potom začať od začiatku.

A tak sme doteraz začínali od bodu nula v rokoch 1990, 1993, 1998, 2006, 2010 … a ktovie, koľkokrát ešte začneme.

Pomaly odišla mladosť generácie 70.rokov, pomaly za ňou odchádza mladosť generácie 80.rokov. Týchto ľudí okradli o pokojný a slušný život tí, čo tu vládli a vládnu od roku 1990. Akým právom ?

Len jedna poznámka na záver – nič lepšie necharakterizuje žalostný stav spoločnosti, ako skutočnosť, že v sociálnej oblasti sa prezentujú ako odborníci – vedecký matematik, absolventka strojno-textilnej fakulty a gymnazistka … a my sa divíme korupcii ? Však pod kontrolou odborníkov podobného razenia môže pokojne a dlho prekvitať …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466057x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu