Založ si blog

Nemlčať, ale vyšetriť a vyvodiť zodpovednosť

Odhalenia, ktoré priniesla tlačová konferencia M.Kočnera, si nepochybne zaslúžia bližšiu pozornosť. Tým skôr, že sa dlhodobo hromadia kritické pripomienky nielen na adresu politikov, ale aj médií … a rovnako sa množia výhrady voči politike Slovenska na zahraničnej scéne.

 

Po skončení konferencie sa doslova roztrhlo vrece s pobúrenými reakciami niektorých účastníkov, objavilo sa aj pár videokomentárov, kde si autori fúkali boľačky na postihnutých miestach. Nikto z dotknutých a reagujúcich si nedal ani toľko námahy, aby si aspoň orientačne overil informácie, ktoré padli, a priamo ich konfrontoval s vlastnými zisteniami.

Rana bola presná a poriadne zaštípala

Zaštípala o to viac, že jeden zverejnený videozáznam potvrdil aj zlyhanie truc-podniku účastníka, ktorý hneď pri prvých odhaleniach M.Kočnera navrhoval, aby všetci opustili konferenciu a ďalej nepočúvali. Najviac dotknutá redaktorka M.Tódová sa vôbec nevedela prijateľne k obsahu vysvetliť, a aj v neskoršom komentári len utekala k iným témam, ktoré mali byť údajne dôvodom akejsi spravodajskej hry. A nepochybne svoju úlohu zohrali aj reakcie tých, ktorí síce na mieste “ činu “ neboli, ale aj napriek tomu konštatovali jedno – bez ohľadu na osobu M.Kočnera stoja zverejnené informácie za bližšie preskúmanie.

Myslím, že naozaj stoja za preskúmanie a pravdepodobne aj iné kroky, pretože aj zrnko pravdy na daných tvrdeniach je nebezpečné. Dlhodobo totiž vieme, že pravda a objektívnosť sa v našich médiách nenosí, nech už rozpráva ktokoľvek z účastníkov – čokoľvek. Dlhodobo vieme, ktoré médiá a v akých farbách hrajú, a mnohí nemáme vôbec žiadne pochybnosti o záujmoch, ktorým slúžia. Určite nie je náhoda, aká kritika zaznela napríklad na denník SME z úst jedného z prvých šéfredaktorov, ktorý otvorene povedal, aký postoj má redakcia k pravde, a rovnako aj komentoval úroveň denníka.

Pripomeňme si v tejto súvislosti, čo sa objavilo v komentároch počas aféry odpočúvania v roku 2011. Ako vtedy reagovali na odhalenia kontaktov medzi politikmi a novinármi.

Ako veľmi sa líši vtedajší postoj žurnalistov od súčasného. Vtedy pobúrene žiadali, aby bolo všetko riadne a objektívne prešetrené, a to bez ohľadu na zdroj a spôsob získania informácií. Dnes okamžite kričia, že vzhľadom na zdroj je všetko nedôveryhodné a nestojí za pozornosť. Najskôr preto, že sa sami ocitli medzi tými, na ktorých padajú podozrenia – a je zavádzaním, ak sa obhajujú tvrdeniami typu – veď to povedal Kočner.

Smutné, ale zaslúžené. Zaslúžené preto, lebo prax mediálnej manipulácie s verejnou mienkou sme mohli zastaviť hneď na začiatku, niekde v časoch, keď sa médiá prepožičali na obhajobu hanebného cirkusu s názvom “ Zachráňte Markízu „, kde nešlo vôbec o ohrozenie slobody slova, demokracie alebo iných hodnôt, ale len o nevyriešené spory a nedodržané zmluvy. Mohli sme to zastaviť aj neskôr, keď sa ukázalo, akým spôsobom médiá výrazne ovplyvnili verejnú mienku v otázke prijatia spoločnej meny, keď (nepochybne zámerne) filtrovali informácie a nezverejňovali fakty – napríklad o tom, že kritériá prijatia eura nesplnila ani jedna zo zakladajúcich krajín, a kritériá jeho používania tiež nebol nikto schopný naplniť podľa dohôd. Už vtedy existovali informácie o tom, že euro používajú aj krajiny, ktoré nemajú ďaleko k štátnemu bankrotu, ako sa neskôr ukázalo u Grécka. A tak by sme mohli pokračovať, napríklad manipulovaním s verejnou mienkou v otázke eurovalu, či iných prípadoch.

Odhalenia z konferencie M.Kočnera je potrebné riadne preskúmať, a ak sa zakladajú na pravde, a naozaj došlo k spáchaniu trestných činov, vinníkov treba tvrdo potrestať. A možno sa bude nutné zamyslieť aj nad zavedením pravidiel, ktoré zabránia tomu, aby sa pravda namiesto hľadania – vyrábala.

 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432630x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu