Založ si blog

Plátanie defektu zadretý motor – neoživí

Ak niekto vidí v zmene volebného zákona a zrušení dvojkolového systému v niektorých voľbách ako zmenu k lepšiemu, klame len sám seba. Pretože výmena bezvýznamnej súčiastky pri nefunkčnom systéme nič nezlepší.

Môžem sa na to pozrieť ako občan, žijúci v malom meste na strednom Slovensku. Máme mestský úrad, máme aj okresný úrad – krajský úrad je v Banskej Bystrici. Reálne však využijem služby mestského úradu, okresný úrad je úplne zbytočný, pretože neponúka všetky služby, ktoré ponúkajú identické úrady vo väčších mestách, ako je napríklad Zvolen. Obvykle to vyzerá tak, že ak niečo potrebujem, viac sa mi vyplatí ísť rovno na úrad do Zvolena, než sa zdržiavať návštevou miestneho okresného úradu a dozvedieť sa – choďte radšej do Zvolena, bude to rýchlejšie. Nehovoriac o tom, že sa nájdu aj záležitosti, ktoré nevyriešim ani vo Zvolene, a hoci patria do kompetencií okresného úradu, môžem ich riešiť len v Banskej Bystrici. Nie je ich síce veľa, ale ak náhodou potrebujem – nie som spôsobom riešenia nadšený. V tomto prípade mi akákoľvek zmena volebného zákona vôbec nepomôže …

Krajský úrad … ak ma pamäť neklame, tak za posledných päť rokov som ho ani raz nepotreboval – ako občanovi je mi úplne zbytočný. Opäť musím konštatovať, že zmena volebného zákona bude pre mňa nulovým prínosom, lebo ak sedí ktokoľvek na úrade, ktorý prakticky nepotrebujem – môže mi to byť ukradnuté. Respektíve – skôr som ako daňový poplatník okradnutý, lebo sa podieľam na financovaní ľudí, ktorí nie sú pre mňa prínosom, zodpovedajúcim nákladom.

Súhlasím s názorom B.Kollára, že zmena volebného zákona má poslúžiť istým ľuďom na udržanie pri moci. Snáď by som ešte doplnil, že v niektorých prípadoch im má poslúžiť na opätovné získanie moci, čo sa týka najmä banskobystrického kraja.

V našom kraji sa totiž pomaly a isto ukazuje niekoľko vecí. Napríklad skutočnosť, že aj napriek snahe poslancov strany SMER-SD má M.Kotleba oveľa väčší vplyv na dianie v kraji, než očakávali. Rovnako sa ukazuje, že akýkoľvek kandidát strany R.Fica na post predsedu samosprávneho kraja bude mať problémy, aby vo voľbách uspel. Vlastne – skôr by sa dalo povedať, že ak aj voliči odmietnu pokračovanie M.Kotlebu (čo je veľmi pravdepodobné), v prípadnom druhom kole by porazil kandidáta SMER-u – ktokoľvek.

Odtiaľ fúka vietor pri snahách o zmeny volebného zákona. V prípade krajských volieb sa dá očakávať, že kandidát SMER-u prvé kolo vyhrá, ale opätovne nezíska potrebnú podporu, aby bolo jeho víťazstvo konečné. Obyvatelia kraja majú síce plné zuby zástupcov najsilnejšej vládnej strany, ale jej konkurenti im neponúkajú nič, čo by sa dalo pokladať za lepšie a perspektívnejšie. Z týchto dôvodov väčšina voľby jednoducho ignoruje, a to je vlastne aj príčina, prečo SMER dominuje – na úspech mu stačí aj pätinová podpora z celkového počtu registrovaných voličov. Nehovoriac o tom, ako sa opozičné strany chovali pred voľbami v minulosti, keď namiesto perspektívnych kandidátov ponúkali staré a škandálmi ošľahané tváre.

Žiadna úspora financií a lepšie služby pre voličov … zmena volebného zákona bude 99% prínosom pre niektoré politické strany, ktoré eliminujú nevhodnú konkurenciu, a 1% prínosom pre voličov – nebudú musieť opätovne k urnám, a kúsok peňazí sa ušetrí … nič viac. Skutočnou zmenou, ktorá by naozaj priniesla prospech voličom, by bola – systémová zmena. Ten druh zmeny, ktorý si politické strany nemôžu dovoliť, lebo by stratili väčšinu svojej moci.

Krajské a okresné úrady sú nepotrebné. Ich povinnosti a právomoci by mohli byť prenesené na mestské a obecné úrady. Keď si pozriete zloženie jednotlivých úradov, tak v nejednom prípade zistíte duplicitu – pekným príkladom sú právne oddelenia. Majú ich úrady na všetkých troch stupňoch, čo sú naozaj zbytočne vyhodené peniaze. V rôznych sporoch a právnych konaniach, ktoré sa dnes riešia za pomoci odvolacích konaní na vyššie úrady, by stačilo posilniť prokuratúru a súdnictvo. Aj tak množstvo sporov končí súdnymi žalobami, tak nie je dôvod plytvať financiami na rôzne viacstupňové konania. Prečo by spor, vzniknutý nespokojnosťou jednej zo zmluvných strán, nemohol ihneď riešiť v zrýchlenom konaní priamo súdny úradník ? Napríklad súčasné úrady majú k dispozícii dostatok priestorov, kde by sa dal riešiť spor, takže súdny úradník by mohol pôsobiť priamo v budove samosprávy. Spory a problémy by sa mali riešiť tam, kde vznikli a mali by ich riešiť ľudia, ktorí poznajú miestne pomery.

Keď by došlo k systémovej zmene, a skutočnému naplneniu potrieb občana, potom by sme mohli hovoriť o úspechu a pokroku. Ale pri vymýšľaní rôznych plánov, ako sa zabetónovať pri moci a studni s peniazmi, tam sa žiadny pokrok v prospech občana nedá očakávať. Nehovoriac o tom, že aj v dnešnej debate na RTVS sa ukázalo, ako málo právneho povedomia majú poslanci v slovenskom parlamente. Ale … to by bola asi téma na úplne iný blog.

Kto chce dosiahnuť úspech v politike, musí sa povzniesť nad morálne zásady spoločnosti (neznámy autor)

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432887x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu