Založ si blog

Pár slov o korupcii, voľbách a . .. áno, aj polícii

Poviem otvorene, slovenským policajtom dnes nezávidím. Vyšetrovať rôzne podozrenia v situácii, keď im v mene vytĺkania politického prospechu hádžu polená pod nohy aj samotní poslanci, je naozaj veľmi ťažké … a často asi aj nemožné.

Keď už chce niekto hovoriť o volebnej korupcii, mojím názorom je, že za korupciu by sme mohli pokladať aj rozdávanie rôznych sľubov pred voľbami.  Pretože aj v tomto prípade chce niekto podporu výmenou za prísľub budúceho prospechu, čo sa asi veľmi nelíši od podozrení z obce Lomnička – však je jedno, či vám niekto strčí krabičku cigariet alebo sľúbi zvýšenie dôchodku – podľa môjho názoru je úplatok ako úplatok, len sa líši forma, pretože to druhé obvykle visí na zajačom chvoste, a majiteľa chvosta obvykle nikto nedobehne.

Asi každý by našiel nejaký dôvod, prečo nedôverovať polícii. Niekto kvôli pokute, iný pre pocit, že niečo nebolo vyšetrované tak, ako malo byť … a niekto len preto, že sú mu ľudia v uniforme akosi nesympatickí … to nám však nedáva právo, aby sme behali po svete a vykrikovali bez akýchkoľvek dôkazov – nerobia, to čo majú, lebo niekomu slúžia …  iste, všade sa nájde čierna ovca, ale to neznamená, že je čierne celé stádo. Nehovoriac o tom, že ak by policajti naozaj dôsledne vyhodnocovali všetky informácie, tak niektorí naši poslanci by mohli na polícii rovno prespávať a dookola vysvetľovať svoje tvrdenia, ktoré len občas podložia aj dôkazmi. To by bolo kriku o perzekúcii a prenasledovaní …

Práca policajta má svoje pravidlá … zbiera často len úlomky informácií a je ako hráč, ktorý skladá puzzle, ale na rozdiel od detí nikdy nevie, čo bude výsledkom skladačky a či ju vôbec zloží

Priznám sa, keď som sledoval poslednú tlačovku T.Gašpara, bolo mi chvíľami pri otázkach novinárov aj do smiechu. Vŕtalo mi v hlave, kto asi môže zamestnať žurnalistu, neschopného oboznámiť sa s tematikou, ku ktorej chce následne klásť otázky … nečudo, že potom splieta piate cez deviate, nemá prehľad o postavení osôb v rámci vyšetrovania, či rozdiele medzi osobami, ktoré sú v rámci zbierania informácií len “ vyťažené „, a osobami, ktoré sú priamymi účastníkmi samotného konania – či už v pozícii poškodeného, podozrivého, obvineného, svedka … konečným efektom je potom uplatňovanie primitívnej matematiky, ktorá možno pôsobí zaujímavo na divákov či poslucháčov, ale nemá nič spoločné s realitou.

Informácie z agentúry jedna babka povedala, sú v trestnom konaní dobré akurát na jedno – stratu času. Pretože o tom, či ku spáchaniu trestného činu došlo, nerozhodujú reči z ulice, ale dôkazy. Pričom je základnou povinnosťou policajta, aby aj zdanlivo nepriestrelné dôkazy opakovane preveril, podľa možnosti viacerými spôsobmi. Podobne je to aj so svedkami – ak svedok vypovedá dvakrát, a jeho výpovede sa líšia, ťažko na nich môže policajt zakladať vznesenie obvinenia, či dokonca veriť v úspech pred súdom. A treba si predstaviť aj následky, ak by bolo vznesené obvinenie, podaná obžaloba a následne dotknutá osoba oslobodená – pochybujem, že niektorý poslanec by sa hrnul, aby zaplatil prípadné odškodné z vlastného vrecka. Skôr by vrieskal niekde na námestí, koľko amatérov je medzi vyšetrovateľmi.

Nechajme policajtov pracovať a prestaňme robiť krovie ľuďom, ktorí si len potrebujú mastiť vlastné ego

Kto chce poznať situáciu v obciach, akou je napríklad aj spomínaná Lomnička, nech si urobí vlastný prieskum. Som presvedčený, že ak niektorých ľudí požiada, aby za cigaretu kričali – nech žije Lenin – tak to urobia. Ale ak príde niekto, kto bude žiadať, aby kričali – Lenin je zločinec – a tiež ponúkne cigaretu, vôbec im nebude vadiť, že predtým kričali niečo úplne iné. Budú kričať to, čo sa im vyplatí. Prečo ? Pretože chudoba cti netratí a zákon prežitia je najvyšším zákonom. Takže, ak niekto vytiahol sedem svedkov, ktorí hovorili o cigaretách za hlasy, nepochybujem, že tí istí ľudia by boli schopní neskôr za rovnakú cenu tvrdiť, že im niekto zaplatil, aby hovorili o úplatkoch … čert by sa v tom vyznal.

Ilustráciou, ako sa vyvolávajú negatívne emócie, môže byť aj článok, spojený s osobou R.Procházku. Spochybňuje jeho spôsobilosť na výkon funkcie sudcu v Luxemburgu, pretože jeho právna kancelária zastupovala v sporoch nebankovú spoločnosť

Povinnosťou právnika je zastupovať záujmy klienta v súlade so zákonom. Právnik žije z činnosti pre klientov, je to jeho obživa. Ak by sme mali posudzovať právnikov podľa toho, koho a kde zastupujú, tak by sme skončili pri tom, že povolanie právnika by asi zaniklo a každý by musel zastupovať seba – sám. Alebo by sme museli vylúčiť z verejného života všetkých, ktorí sa dostali do kontaktu so zlodejmi, podvodníkmi, vrahmi či skorumpovanými politikmi, a to nielen právnikov – ale možno aj príbuzných dotknutých osôb, priateľov, kolegov, známych či susedov. Všetci by boli nedôveryhodní, pretože sa dostali do kontaktu s pochybnými osobami … či subjektami.

Nebankové subjekty sú nepochybne rakovinou finančného systému. Súdiť však právnika za to, že vykonával svoje povolanie, je naozaj absurdné. Môžeme ho odsudzovať vtedy, ak pri výkone povolania porušil zákon – lenže, to už je o niečom inom. Rovnako sa treba zamyslieť aj nad niečím iným – nad ľuďmi, ktorí si požičiavali peniaze, hoci vedeli, že nebudú môcť splácať. Pretože tento postup sa nedá označiť za nešťastie, ale skôr za – nezodpovednosť.

Nepochybujem o tom, že R.Procházka urobil dobre, keď opustil aktívnu politiku. Na politika podľa môjho názoru nemá schopnosti … najmä preto, že neraz sa potkne o vlastný jazyk. Ale ako právnika by sme ho mali posudzovať podľa výsledkov, nie podľa politických záujmov, ktoré nepochybne stoja v pozadí niektorých, naozaj prízemných útokov na jeho osobu. Pričom tieto útoky vyvolávajú podozrenie, že v ich pozadí stoja ľudia, ktorým postup R.Procházku po tohtoročných voľbách narušil plány. Možno by sa mali pozrieť do zrkadla a úprimne priznať, že najväčšou prekážkou naplnenia vlastných ambícií boli – práve oni … vo vlastnej réžii.

Na záver … nemali by sme automaticky konzumovať to, čo pred nami niekto prežul. Mali by sme si tvoriť vlastné názory … nikto nespochybňuje, že korupcia existuje, ale všetko má svoje pravidlá. A opäť zopakujem – ak chceme byť dôslední v pohľade na korupciu, istou formou korupcie sú aj predvolebné sľuby … buďme ľudia a súďme na základe dôkazov a právoplatných rozhodnutí, nie na základe cynickej politickej propagandy.

Mimochodom, v krčme padla otázka – kto je vraj sprostejší, či ten – kto vraj dostal krabičku cigariet za svoj hlas, alebo ten – kto dal svoj hlas za holuba na streche ? V záujme zachovania duševnej rovnováhy si radšej neskúšam dať odpoveď na túto otázku …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9471475x
Priemerná čítanosť článkov: 3874x

Autor blogu