Založ si blog

Úprimná ľútosť v politike ? Snáď žartujete . ..

Na úprimnej ľútosti sa zakladá kde-čo, vrátane niektorých rozhodnutí – napríklad v súdnych veciach. Lenže … povedzme si otvorene, vo väčšine prípadov je úprimná ľútosť len nástrojom na dosiahnutie cieľa.

Priznám sa, že keď som si prečítal v časopise Plus 7 dní rozhovor s prokurátorom Šufliarskym, nechcel by som byť na jeho mieste ani sekundu … stráviť roky hľadaním pravdy v potokoch krvi, klamstva a utrpenia, to nie je nič, po čom by mohol človek túžiť. Nehovoriac o pocitoch, ktoré musí mať človek vo chvíli, keď je odkázaný na svedeckú pomoc kajúcnikov, ktorých by najradšej videl za úplne rovnakými mrežami, ako obžalovaného. Predstava, že aktér troch desiatok vrážd môže po rokoch väzenia byť iným človekom, je naozaj viac než šialená.

Rovnako je šialená viera vo svedomie politika … súčasného vrcholového politika. Stačí sa opakovane pozrieť na niekdajšiu rozlúčku bývalého premiéra V.Mečiara, a každý … čo i len trochu súdny človek sa musí cítiť zhnusene. Je veľký rozdiel medzi tvrdením nikomu som neublížil a poznaním komu pomohol. Smutné je, že politika, a to nielen na Slovensku, sa dodnes nezmenila … a ešte smutnejšie, že zločinec dokáže prejaviť aspoň umelú ľútosť (účelovú v snahe o nižší trest), no politik zo zásady neľutuje absolútne nič. Politik nepripúšťa vlastnú omylnosť, a pokiaľ mu omyl dokážu – vždy za to môžu iní, len on sám – nikdy.

Možno aj preto sme dnes svedkami, ako ľudia, evidovaní v protokoloch ŠTB chcú prenasledovať – bývalých eštebákov. Ako bývalí komunisti chcú prenasledovať – bývalých komunistov. Samozrejme, seba z prenasledovania a potrestania vždy akosi vynechajú.

Najväčší demokrati dneška žiadajú kolektívne tresty na základe minulosti … kolektívne tresty, ktoré dokonale ilustrovali a sprevádzali dobu, ktorú tak dôsledne dnes kritizujú. Nie je to žalostné, počuť, ako niekto kričí komunisti sú zločinci a zároveň zviera v rukách za chrbtom zbraň zločincov, ktorá mu nesmrdí, lebo ju potrebuje pre dosiahnutie vlastných cieľov ? 

Úprimná ľútosť sa z našej spoločnosti vytratila. Ba často počujem aj niečo iné – ako ľudia pohŕdajú úprimnou ľútosťou, a to aj vtedy, keď je naozaj – úprimná. Znie priam neuveriteľne, keď manželka ostro odvrkne manželovi, že z jeho ľútosti sa nenaje, ale pri volebnej urne zabudne a odpustí všetko tým, ktorí sa neospravedlnili, ani neľutujú. Tam koná v železnej viere, že oni sa určite zmenia a určite nie sú takí, ako sa navonok javia … priznáva im to, čím u manžela – pohŕda. Najbližšiemu človeku dá menej dôvery, než cudziemu. Prečo ?

Možno preto, že veľkosť ducha, schopného odpúšťať – doma nikto nevidí … možno preto, že pri volebnej urne nestoja už deti a nepatrí sa kričať – on je nahý … je to akosi neslušné.

Položme si však otázku, či je slušné pohŕdať úprimnou ľútosťou a naopak dôverovať tým, čo neľutujú ? A nikdy nebudú ľutovať ? A kto raz bude ľutovať nás, keď ľuďom bez ľútosti otvárame dvere svojich domovov a zverujeme osudy našich rodín ?

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432337x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu