Založ si blog

2017 . .. čo by sme si želali, a čo asi príde . ..

Najviac by som si želal, aby zmizli hladové doliny na Slovensku, ľudia bez strechy nad hlavou, či zúfalí dôchodcovia, rátajúci centy pred obchodom a premýšľajúci, čo si kúpia a na čo budú len bezmocne hľadieť … žiaľ, život je o realite, a nie o tom, čo si želáme.

Napriek tomu si myslím, že budúci rok môže byť zlomovým – nielen v dejinách Slovenska, ale aj EÚ. V prípade únie očakávam pomalé pokračovanie jej rozpadu pod pláštikom reforiem, schvaľovanie rôznych noriem, okliešťujúcich občianske práva a slobody a upevňujúcich moc nevolených úradníkov, ktorých často nepoznajú ani v krajinách, odkiaľ pochádzajú. Myslím, že budúci rok bude kľúčový aj v otázke Schengenu, kde rátam s vážnymi rozpormi, ktoré nakoniec povedú k úplnému obnoveniu hraničných kontrol. Je totiž viac než jasné, že vnútorná bezpečnosť členských krajín sa dá udržať len vlastnými silami, nezávisle na predstavách Bruselu.

Avšak možný rozpad schengenského priestoru nepokladám za taký problém, akým bude ukončenie rokovaní o novej trase plynovodu, ktorým sa bude prepravovať ruský plyn do Európy. Očakávam, že doterajšie účelové vydieranie Ruska (najmä zo strany Berlína) povedie k uzatvoreniu dohody s Tureckom (bez ohľadu na zostrelenie ruského lietadla či vraždu ruského diplomata), a krajiny strednej a východnej Európy, ktoré doteraz profitovali z prepravy plynu, čakajú veľmi ťažké časy, v ktorých im nepomôže nikto. Iste, ešte stále bliká nádej, že sa bude realizovať druhý variant – teda v smere z Ruska do Nemecka cez Balt, ale pre spomínané krajiny nebude v následkoch žiadny rozdiel. Očakávam, že krajiny bývalého východného bloku kruto doplatia na vlastnú neprezieravosť a pätolízačstvo vlastných, ľahko predajných politikov.

Slovensko … kto by si neželal zmenu k lepšiemu ? Takého asi nepoznám …

Najťažšia bitka v župných voľbách zasiahne banskobystrický kraj. Nerobme si ilúzie, proti súčasnému predsedovi sa spoja všetci, vrátane súčasných nepriateľov. Nepôjde o ochranu záujmov obyvateľov kraja, ale len o zvrátenie vývoja a opätovné uchopenie moci. V banskobystrickom kraji už nemá koalícia ani opozícia inej cesty, len – víťazstva za každú cenu. Prípadná prehra a pokračovanie Kotlebu vo funkcii predsedu kraja by mali fatálne dopady v ďalších parlamentných voľbách. Mohli by priniesť taký výsledok, že bez priamej podpory ĽSNS by nemohla vzniknúť žiadna vláda.

A predsa … ak by Kotleba uspel, očakávam rýchly pád vlády a predčasné parlamentné voľby. Bude to zrejme jediná možná cesta, ktorá bude dávať reálnu šancu na udržanie istej prevahy v prospech tradičných politických strán. V prípade predčasných volieb do parlamentu očakávam poriadne zemetrasenie. Vôbec by som sa nedivil víťazstvu SNS, druhému miestu SMER-u, a tretiemu v prospech SaS. Rovnako by som sa nedivil výsledku, ktorý by dal liberálom poslednú šancu na účasť pri správe krajiny vo vládnej koalícii – ale len v prípade spolupráce s R.Ficom. Ak sa opäť rozhodnú ísť do opozície, bude to ich definitívny koniec. Rovnako skončia aj v prípade, ak budú chcieť stavať na spolupráci s OĽANO.

Kauzy a kauzičky … neočakávam výrazné zmeny. Ruka ruku umýva, jednou vecou je krik na verejnosti, inou reálna podpora krokov, ktoré by viedli k skutočnému potrestaniu politikov. V prípade kauzy Bašternák neočakávam odstúpenie R.Kaliňáka, a konečný výsledok vidím vo forme dvoch možností – zastavenie vyšetrovania pre nedostatok dôkazov, alebo obrovský škandál, ktorý otrasie celým Slovenskom, pretože dôjde nielen k odsúdeniu, ale aj odhaleniu, kto všetko sa podieľal na vyplatení nadmerných odpočtov DPH – tak za vlády R.Fica, ako aj za vlády I.Radičovej. Nie, nie, druhá možnosť je naozaj príliš šialená, aby bola reálna.

Vraždy M.Černáka ? Ani tu neočakávam výraznejšie zmeny, počet obetí bude rásť, vinník bude stále jediný … a nikoho nebude zaujímať odpoveď na otázku, ako môže niekto doslova nerušene povraždiť desiatky ľudí.

Amnestie V.Mečiara ? Rovnaký hit, ako ľudová pesnička Na kráľovej holi, nič viac. Zaspomíname, zaspievame, ponadávame … a život pôjde ďalej.

Takže ? Budeme o rok starší, kúsok skúsenejší … a menej naivní. Určite nebudem plakať, ak sa ukáže, že som sa vo všetkom mýlil. Tragédiou bude, ak budem mať v čomkoľvek – pravdu.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9454988x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu