Založ si blog

Kde nič nie je, lacnejšie nepomôže . ..

Nepochybujem o dobrom úmysle ministerky Žitňanskej v súvislosti so zmenami zákona o osobnom bankrote. Len mám akosi pocit, že sa štát stále snaží dostať vodu zo suchej studne.

Kto nemá nejakého dlžníka ? Myslím, že každý by našiel niekoho, komu pomohol a hoci čakal vrátenie požičaného, nestalo sa. Niektorí nad tým jednoducho mávli rukou, iní riešili vec právnou cestou, ale k splateniu dlhu aj tak nedošlo … pretože stará pravda hovorí, že kde nič nie je, tam ani smrť nechodí. Napokon, aj sám som prišiel o nejaké peniaze vo viere, že ak aj požičiam, tak sa mi vrátia … stáva sa, čo už.

Keď som počul o prvej verzii zákona o osobnom bankrote, na chvíľu som tento nápad aj privítal. Neraz som počul o ľuďoch, ktorí žili z rôznych dávok, alebo si zarábali na živobytie kadejakými spôsobmi len preto, že ich dobehli vlastné dlhy a nevedeli sa z nich vymotať … a keďže ktosi svojho času splodil kastu exekútorov s pravidlami, ktoré pripomínali skôr vyberanie výpalného, ani som sa veľmi nedivil. Vtedy ma napadlo, že konečne aspoň niektorí z týchto ľudí začnú pracovať, platiť dane a trochu sa uľaví štátu, teda aj daňovým poplatníkom. Optimizmus ma prešiel vo chvíli, keď som sa od kamaráta dozvedel, že zbankrotovať môže len ten, kto niečo má a dokáže aj niečo zaplatiť.

A ten, kto nič nemá, má jednoducho smolu – nemôže ani zbankrotovať.

Priznám sa, v prvej chvíli vyvolala táto informácia vo mne záchvat smiechu a myšlienku, ako dlho asi hľadali partiu somárov, kde jeden tento nezmysel navrhol a ostatní ho poslušne odhíkali. Pretože duševne zdravý človek by na podobne nezmyselnú myšlienku neprišiel … no priznajme si, množstvo našich zákonov vyvoláva dojem, že ich autori neboli veľmi v poriadku po duševnej stránke. No, čo už … zákon vošiel do platnosti, dlžníkom to veľmi nepomohlo a daňoví poplatníci si zrejme potichu povedali – vydržali sme doteraz, vydržíme aj neskôr. O veriteľoch nehovorím vôbec, pretože bez ohľadu na niektoré sklamania jednoducho chápem, že nemôže mi niekto splatiť dlh, ak nič nemá – nech už ma to zlostí a poškodzuje akokoľvek. Ale som presvedčený, že ak už škoda vznikla, je nezmyslom, aby  ešte jej výška narastala – nech už je to v akejkoľvek forme.

Takže som sa celkom potešil, že sa konečne niekto zamyslel nad nezmyselnou právnou normou, a chcel ju nejakým spôsobom riešiť. Riešenie síce prišlo, ale opäť len akési nemastné-neslané. Stále tam ostáva zakotvená odmena pre správcu vo výške 500€, čo sa nám môže zdať ako prijateľná suma, lenže pre niekoho, kto nič nemá – je to astronomická čiastka. Stačí si predstaviť, ako ju bude vidieť niekto, kto dostáva najnižšiu sociálnu dávku 62 €. Opäť ostane akosi mimo, pretože bude odkázaný na pomoc iných, ktorú nájsť môže – nemusí.

Iste, môžeme všetci mávnuť rukou a povedať – nemali si narobiť dlhy, a nemali by problémy.

Lenže, čo sa stalo, to už zmeniť nemôžeme. Môžeme však minimalizovať straty do budúcnosti, zbytočné náklady a neraz aj zmeniť nelichotivé ľudské osudy. Netreba zabúdať, že mnohí ľudia sa dostali do dlhov bez vlastného zavinenia, často doplatili na rôznych špekulantov … a priznám sa, pôsobí na mňa prinajmenšom udivujúco, ak na jednej strane rieši štát a jeho úradníci zadĺženosť súkromných firiem (viď Váhostav a spol.) a na strane druhej chce od nemajetných ľudí za každú cenu dostať aspoň niečo – akosi to nemá logiku. Niekomu sa pomôže miliónmi a inému rátame pár stoviek ? Pôsobí to diskriminačne … (hoci, ak mám pravdu povedať, celý postup (nielen) v prípade Váhostavu pokladám za absurdný). Opäť to vyvoláva dojem, že máme pred zákonom rovných a ešte narovnanejších. Nehovoriac o fakte, že sa dostávame do porovnania zvláštnych postupov – v prípade nebankových spoločností bolo odškodnenie poškodených klientov (celkom správne a logicky) zo strany štátu odmietnuté, ale na druhej strane sa v prípade spoločnosti, ktorá si svoje straty spôsobila vlastným zavinením – postupuje inak. Prečo ?

Nebolo by oveľa rozumnejšie a efektívnejšie namiesto dotovania podnikateľských aktivít (vrátane zahraničných špekulantov), dôsledne prehodnotiť stav žiadateľov o osobný bankrot a v prípade, že si svoju situáciu nespôsobili úmyselným porušením zákona, jednoducho im všetky poplatky odpustiť ? Tým skôr, že aj zdanlivo prijateľná suma 500€ vlastne neodráža realitu – pretože náklady, ktoré sú spojené s rôznymi úkonmi, aby dlžník mohol vôbec požiadať o osobný bankrot, budú oveľa vyššie. A je nepochybné, že mnohí nebudú mať ani na tie náklady, o poplatku nehovoriac.

Pretože tam, kde nič nie je … lacnejšie nepomôže …

 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433323x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu