Založ si blog

Ach . .. tá zúfalá túžba byť “ šľachticom “ robí z ľudí – hlupákov

Nie, tu sa nebudeme venovať vojenským hodnostiam a ich spôsobu udeľovania, pretože už predtým som konštatoval – naša armáda je v takom stave, že aj keby sme mali mraky dôstojníkov, ktorí sa zobudili do vyššej hodnosti, bude nám to na pendrek … sotva by mal kto našu krajinu brániť. Hoci, CIA odhalila, že vraj niekde pri Košiciach sme mali atómový prak pred desiatkami rokov … čo všetko o nás nevedia, ale hlavne – veľa vedia o iných a málo o sebe, ináč by nepripustili, aby v ich vlastnej krajine sedeli v prezidentskom kresle – vagabundi …

Ľudia majú akosi vždy potrebu, aby sa nad iných povýšili, prípadne sa odlišovali a ukázali – pozrite, kto sme my … neraz som za svoj život počul z iných úst slová “ vieš, kto som ja ??? “ a obvykle to vyvolalo len pobavený úsmev, pretože ma napadlo tvrdenie starého kamaráta – vieš, lajno hlasno škrečí, pozrite sa … tu som, ale stále je to len lajno, hoci možno navoňané … asi bude na tom niečo pravdy, pretože už z čias vlád “ otca národa “ som videl ľudkov, ktorí nesmierne túžili po nejakom predikáte, alebo šľachtickom titule … a keď ho nemohli získať, aspoň si obstarali niekdajšie šľachtické sídlo, aby získali nejaký honor …

Smiešne, bývať v kaštieli a dnes nemať ani na kúrenie, ako niekdajší ambiciózny adept na kreslo ministra … ktorý vlastne býva v kaštieli len vtedy, ak očakáva nejakú návštevu, oslavuje sviatok a chce zachovať aspoň zbytky dôstojnosti, skôr kúpenej, než čestne a poctivo získanej. Naivne si myslí, že nikto či len málo ľudí tuší, alebo vie – kde naozaj žije. Lenže ľudská povaha je už taká, že dobré správy sa musia poriadne prežuť a postupne šíriť, no zlé letia na krídlach orla – aj bez prežúvania.

Iná vrstva privilegovaných sedliakov sa zaľúbila do erbov. Spočiatku sa snažili hľadať a vytvárať rodokmene, aby sa aspoň pomyselne priblížili k šľachte, ktorá ich neprijala medzi seba ani vtedy, keď zastávali vysoké funkcie … a keď im to nevyšlo, tak si svoju minulosť vymysleli … nech ľudkovia vidia, že oni sú iní … lepší … naozaj smiešne na mňa pôsobilo, keď prišiel dlhoročný známy, vraj by chcel mať nejaký erb na dome, ale nič ho nenapadá.

Tak som mu ironicky navrhol, aby sa nechal namaľovať od chrbta v predklone, navlečený do sukne a s nápisom – vstúpte v pokoji – pričom medzi chodidlami by mohol mať nakreslený pootvorený mešec …

Na moje obrovské prekvapenie hodne dlho premýšľal, kým pochopil, čo som mu vlastne povedal. A pochybujem, že to vôbec pochopil … a ak aj áno, sotva mu jeho povaha niekedy dovolí priznať, že som ho vlastne zosmiešnil svojím návrhom, keďže sa v živote riadi zásadou nikdy nevieš, koho budeš potrebovať. Smutné … ale len presne ilustrujúce, čo u nás ľudia pokladajú za honor a prečo vlastne bažia po tom, čomu ani nerozumejú. Niekedy si pripadám ako v ironickej hláške Veľká kniha o Slovensku a Slovákoch, napísal Imre Sarkozy, vydala Historie v Praze … Léta Páně ….

Epolety či šľachtické glejty nehovoria o ničom … možno tak o minulosti ich držiteľov, ale ináč nič viac. Množstvo šľachtických rodov zaniklo, alebo ich súčasní potomkovia trávia svoje dni v psychiatrických ústavoch len preto, že v honbe za postavením ignorovali všetko, vrátane prírodných zákonitostí. Iné sú zase symbolmi všemožných zvrhlostí a nechutných praktík … a o tých, kde je člen šľachticom nielen podľa glejtu, ale aj veľkosti ducha – len málokedy počuť. Príliš by vytŕčali medzi ostatnými, no je nepochybné, že pre našich hľadačov honoru sú sotva vzorom.

Niekedy si pripadám ako vo fraške … niekdajší obchodný partner svojho času odcestoval na štúdiá do Moskvy, lebo počul – tam sa dá všetko a nikto sa nepýta, pokiaľ má človek dosť peňazí. Iste, po krátkom čase sa vrátil s univerzitným diplomom, pretože tam naozaj asi nikoho nezaujímalo ani to, že strednú školu opustil tesne pred maturitou, ktorú si už nikdy nedokončil. Hrdo si diplom zavesil do rámika na stenu, aby každý videl … čo dosiahol. No veľmi mu jeho “ úspech “ nepomohol, pretože o čosi neskôr postretol na jednej ceste strom, ktorému bolo úplne jedno, že má diplom z Moskvy a ide na béemvéčku najnovšieho vydania … aj tak neuhol, hnusák jeden drevený. A tak mu teraz stačí aj drevená krabica a dva kubíky zeme (namiesto kabáta) … pomohol mu nejako ten pochybný titul ? Sotva … tetka s kosou meria všetkým rovnako.

Kde-čo sa v dnešnom svete dá kúpiť, niečo však predsa nie … ten skutočný, nefalšovaný a zaslúžený honor, ten si nikto nekúpi. Byť človekom … to je o niečom úplne inom. Slovami kamarátky, ktorá sa vydala po dvojmesačnej známosti (a čoskoro bude oslavovať dvadsiate výročie s manželom) – vieš, Jano mal všetko – peniaze, dom, postavenie, mala by som sa ako vo vatičke … ale Rišo ? Ten prišiel a žiarilo všetko, s ním by som bola šťastná aj v stane pod mostom … kdeže panstvo, majetok a tituly blednú, ak do spoločnosti vojdú ľudia s nefalšovanou charizmou, tí nepotrebujú lesk titulov a vysvietených siení …. aj otrhaní a hladní budú viac, ako ich “ šťastnejší “ konkurenti … asi preto oslavuje výročie s Rišom, ktorý prišiel s jednou taštičkou, a nie s Janom, ktorý je už trikrát rozvedený.

O čom je život ? Nevedno, ale o tituloch a epoletách určite nie. Kto po nich túži, nech si ich má … ja mám Garfielda, a ten spokojne pradie, takže peknú nedeľu, pretože na ďalšie kecy už nemám čas …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460766x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu