Založ si blog

Právny štát . .. vybudovať v právnom bezvedomí ? Asi nie . ..

Vyzerá to naozaj pekne, keď sa bezmála tri desiatky právnych autorít podpíšu pod nejaký dokument a unisono tvrdia – dá sa vec riešiť podľa zákona …

Áno, dá … s tým môžem súhlasiť. Len treba dodať, že každá vec v súčasnom právnom systéme môže (či skôr musí) byť riešená podľa právnej normy, ktorá bola platná v čase skutku (teda čase, kedy sa skutok udial).

Iste, môžeme sa pokúsiť navliecť riešenie právnej veci alebo zločinu podľa právnej normy, ktorá bola schválená neskôr, ako došlo k spáchania skutku … len potom by sme sa mali denne modliť, aby páchateľ (či páchatelia) žil-i v právnom bezvedomí a nevšimli si porušenie zákona v ich neprospech. Možno je to možné v prípade páchateľov so základným vzdelaním, alebo nemajetných – s právnymi službami na báze štátom prideleného obhajcu, kde sa skôr jedná o budenie dojmu právneho štátu – ale určite to nebude fungovať v prípade páchateľov, ktorí majú dostatok prostriedkov na zaistenie primeranej obhajoby.

Sotva sa dá vec z 90.rokov riešiť v duchu právnej normy, vytvorenej v roku 2006 a Slovenskom akceptovanej v roku 2014.

Ktokoľvek tvrdí niečo iné, a je absolventom právnickej fakulty, nositeľom príslušného titulu, mal by sa zamyslieť, či si naozaj zaslúži, aby sa tým hrdil …

Nikto nespochybňuje, že obete zločinov si zaslúžia spravodlivosť, spojenú s označením páchateľov a ich viny. Otázkou je, o akej spravodlivosti sa hovorí, ak v mene jej nastolenia sa hľadajú rôzne kľučky a spôsoby, ako obísť zákon – kedysi platný a záväzný. Otázkou je, akú hodnotu bude mať spravodlivosť s nálepkou zásahu do ústavného zákona …

Možno by stálo za úvahu iné riešenie – zasadnutie a prejednanie veci pred tzv.občianskym tribunálom, ktorí by vytvorili odborníci z oblasti práva, vypočuli by si výpovede (žijúcich) svedkov a na ich základe by vyniesli formálne rozhodnutie. Rozhodnutie, ktoré by už síce nikoho neposlalo za mreže, ale na základe férových pravidiel v duchu zákona (a nie infantilného politického súboja v záujme rôznych klamárov) by všetkým odhalilo skutočnú pravdu o ľuďoch a udalostiach, ktoré poznačili spoločnosť a dobu.

Slovensko a slovenskú spoločnosť poznačili udalosti z 90.rokov spôsobom, ktorý nemôže vyriešiť žiadny rozsudok … asi by sa to dalo poslať do minulosti len udelením generálneho pardonu a urobením hrubej čiary za minulosťou … ale to by sme museli vedieť stáť nad vecou a nepremýšľať s krvavými očami

Lenže spomienka na generálny pardon V.Havla, či rôzne kotrmelce v podaní jeho nasledovníkov niečo také úplne vylučuje. Možno aj preto máme väznice preplnené chudákmi, ktorí nemali na obhajobu (a často sa dopustili triviálnych porušení zákona), a skutoční vagabundi veselo behajú po slobode na základe procesných chýb (akosi nemôžem uveriť v náhodnosť ich vzniku).

Sme ľudia … a robíme chyby. Neverím však, že chyby minulosti sa dajú napraviť (úmyselnými) chybami v súčasnosti. Neverím v spravodlivosť a budovanie právneho štátu na základe politickej objednávky za pomoci kľučkovania medzi paragrafmi a prispôsobovania si faktov. Trest má význam, ak naplní účel … lenže, aký účel naplní rozsudok či trest nad osobami, z ktorých väčšina už nie je v pozemskom svete ? Je vôbec možné, aby došlo k objektívnu rozhodnutiu vo veci, ak rozhodujúci svedkovia nemôžu vypovedať ?

Koľko ľudí bude mať vyriešené vážne sociálne problémy, ak sa zrušia amnestie a bude bojovať s démonom minulosti ? Koľkí sa najedia, vyliečia, alebo nájdu bývanie – ak sa konečne splní sen ľudí (často len úbohých, pomstychtivých a chamtivých) o potrestaní dnes už bezvýznamného dedka ? Naozaj veríte, že sa riešením spomínanej veci niečo na Slovensku zlepší ? No, možno by ste si mali predtým položiť inú otázku – čo vlastne urobili pre váš lepší život ľudia, ktorí sa v tejto rane neustále vŕtajú ? Koľko morálky a charakteru nájdete v ľuďoch, ktorí z utrpenia obetí a ich rodín vytĺkajú (hlavne) politický kapitál ?

Ak obíde politik zákon raz a prejde mu to, bude ho obchádzať pri každej príležitosti. Sú toho dôkazom 90.roky, a dôkazom toho je aj súčasnosť – dnes sa opäť niekto pokúša prispôsobiť zákon svojim potrebám (a vôbec to nie je len prípad amnestií, ale napríklad aj župných volieb) … aké záruky môže dať pre váš život spoločnosť, kde sa zákony prispôsobujú záujmom a potrebám elít a vôbec neslúžia v prospech národa ?

A kde beriete istotu, že všetko bude na správnej ceste, ak niekomu schválite prekrútenie pravidiel v (zdanlivo) morálnom záujme ? Kde beriete istotu, že sa to raz neobráti proti vám, ak sa náhodou vzopriete konaniu, poškodzujúcemu vaše záujmy a zasahujúcemu do vašich (zákonom chránených) práv ?

Uctime si obete a nedovoľme, aby po ich pamiatke šliapali kariéristi či egoisti … ktorých zaujímame len v čase volieb …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460767x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu