Založ si blog

Triedenie odpadu a iná “ podvodnícka “ propaganda

Nemám proti triedeniu odpadu žiadne výhrady, okrem jedinej – poplatky,ktoré sú v súčasnosti účtované (či už sa jedná o priame alebo nepriame) obyvateľstvu, sú dostatočné na to, aby triedenie odpadu zabezpečili spoločnosti, ktoré sa zaoberajú jeho odvozom a likvidáciou. A pokiaľ to nie sú schopné zaistiť, treba preskúmať ich hospodárenie …

Pravidelne sa objavujú relácie, v ktorých sa propaguje triedenie odpadu a jeho význam (nielen) pre životné prostredie. Hlavnou myšlienkou tejto “ podvodníckej “ propagandy je idea – zaplať a urob prácu za iných (tých, ktorým si v rôznych formách opakovane zaplatil). Vlastne to nie je nič nové v súčasnosti – platíme dane a poplatky, napríklad aj za poskytovanie rôznych verejných služieb, ako je čistenie a údržba verejných komunikácií – a nakoniec si tieto práce vykonávame svojpomocne, pretože na základe rôznych všeobecne-záväzných nariadení môžeme dostať finančný trest, ak si nesplníme povinnosť – za ktorej splnenie sme zaplatili iným.

Samozrejme, nikto to priamo nepovie … len sa pokrytecky apeluje na zmysel pre zodpovednosť obyvateľstva, na jeho vzťah k životnému prostrediu a podobne … príživnícka chrapač vysvetľuje, aké nezodpovedné je, ak nevykonávame prácu – za ktorú sme zaplatili iným. Dokonca apeluje, aby sa vytvoril systém, ktorý bude odmeňovať zodpovedných obyvateľov odpustením poplatkov za odvoz a likvidáciu odpadu – ďalšia účelová lož, pretože aj v cene tovaru, ktorý zakupujeme, je zahrnutý poplatok za jeho likvidáciu.

Akosi nám duplicitné platenie za rôzne služby … priam kvitne

Napríklad sme sa dozvedeli, že si budeme musieť (svojpomocne) rozšíriť aj vzdelanie v oblasti zdravotníctva, pretože ak správne neodhadneme povahu prípadného zdravotného problému a budeme ho nevhodne riešiť, budeme odmenení poplatkom vo výške 10 € za návštevu nesprávnej lekárskej služby. Musíme byť predsa solidárni a podieľať sa na náhrade škôd, spôsobených (skorumpovanými ?) elitami, ktoré rozšafne priznávajú rôznym zahraničným špekulantom a podvodníkom dlhoročné daňové prázdniny a iné výhody, aby po ich skončení a napchatí vlastných vreciek zmizli zo Slovenska bez zodpovedajúceho príspevku do štátnej pokladne. Mimochodom, viete – čo sa hovorí o Slovensku za hranicami ? Vraj tu platíme dane len tí, čo sme sprostí a chudobní.

Ale – skúsme sa vrátiť k téme … ak máme triediť odpad, ktorý následne odvážajú a likvidujú rôzne spoločnosti – prečo nie … len by sme mohli tento nápad trochu vylepšíť … keďže máme vykonávať prácu, za ktorú sú platení iní – nech platia za jej výkon spracovatelia odpadu. Však každá rodina sa poteší jednému príjmu navyše … poklesne chudoba, zmenší sa počet sociálne odkázaných a dosiahneme aj požadovaný cieľ – pomôžeme životnému prostrediu.

Niekto možno povie – si na tom tak zle, že ťa zničí pár minút, ktoré venuješ vytriedeniu domáceho odpadu ? Moja odpoveď znie – nie som taký bohatý, aby som iným platil za prácu a vykonával ju namiesto nich … nemám ich v rodnom liste a nie som ani charita. A pokiaľ bolo možné triedenie odpadu spracovateľmi v čase, keď bol poplatok 20 Sk – nevidím žiadny dôvod, aby to nešlo dnes, keď je poplatok 20 € (príklad). Pretože náklady na spracovanie odpadu nevzrástli tridsaťnásobne … ako poplatky.

Hoci … môžeme sa na daný problém pozrieť aj inak – v niektorých krajinách sú problémy so spracovaním a odvozom odpadu spojené so skutočnosťou, že táto oblasť je doménou “ podnikania “ mafie – napríklad v Taliansku či USA. Môže v tom byť aj podstata slovenských problémov ?

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432150x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu