Založ si blog

Ad: Elektronické náramky a R. Fico

Prečítal som si blog V.Béresa o projekte elektronických náramkov, a nedalo mi, aby som nereagoval. Pretože niektoré vyjadrenia mi pripadajú v dnešnej dobe doslova komické, a možno sa blíži čas, keď bude R.Fico zodpovedný aj za to, že nesvieti slnko, či hodiny prší.

Pôvodný blog V.Béresa nájdete tu. Vopred upozorňujem, že môj blog nemá byť obhajobou R.Fica, ale len reakciou na absurdnosti, ktoré tvrdil V.Beres vo svojom blogu. Takže slovutní ficobijci si môžu dať v diskusii pohov …

V prvom rade, všade platí jedna zásada, ktorú si dovolím vyjadriť známym porekadlom, že koňa môžete priviesť k vode, ale piť ho nedonútite. Môžete v pozícii člena vlády, ministra či poslanca pripraviť a schváliť akékoľvek projekty, ak ich nezačnú využívať tí, ktorým sú určené – nič sa nezmení. Platí to aj o projekte elektronických náramkov, ktorého pôvodným zámerom bola úspora financií, súvisiacich s výkonom trestov, ktoré uložili súdy. Rovnako bolo cieľom zníženie početných stavov vo väzniciach, ktoré dnes praskajú vo švíkoch, pričom dôvody súčasnej situácie by sme mohli rozoberať v inom blogu. Cieľ, ktorý mal priniesť spomínaný projekt elektronických náramkov, sa však nenaplnil. Prečo a kto za to môže ?

Z môjho pohľadu – príčinou je trestný zákon, trestný poriadok a samotní sudcovia. Nemôžem si pomôcť, ale roky mám dojem, že trestné normy sa upravujú spôsobom, ktorý vedie k záveru – väčším zločincom je zlodej paradajok, zemiakov či neplatič výživného, než násilník, alebo politický defraudant (každý určite vie, čo mám na mysli). Som názoru, že hladného môžete zatvárať do väzenia hoci aj každú minútu, ale nezmeníte na jeho hlade, a kto si namýšľa, že radšej zomrie hladom, než by odtrhol kukuricu z neďalekého poľa – mal by vyhľadať pomoc lekára. A podobne je to aj s mnohými, čo napríklad neplatia výživné – ak nemajú financie, väzenie ich neprinesie. V ich prípade sa malo už dávno hľadať iné riešenie, ktoré by prinieslo prospech odkázaným – teda deťom. Namiesto toho prišla absurdná norma, ktorá umožní odňať vodičský preukaz, a tým ešte viac zníži šancu, aby si dlžník plnil svoje povinnosti. Či iná právna norma, ktorú si vylobovala dopravná “ mafia „, a jej výsledkom sú absurdné pravidlá na poskytovanie dopravných služieb. Pretože ak niekomu doma hlivie nové auto, pretože stratil prácu – je oveľa lepšie, ak si pracovné miesto vytvorí sám, využíva a spláca auto a nie je odkázaný na pomoc štátu, teda spoločné peniaze. Na tento záver však treba používať mozog …

Ale práve vyššie spomínané prípady sú ideálne na využitie elektronického náramku, samozrejme v spojení s inými opatreniami – napríklad zaistením práce pre odsúdeného, aby mohla byť aj nahradená škoda, ktorú spôsobil. Istým problémom je, ak odsúdený nemá trvalé miesto pobytu, ale aj v tomto prípade by sa mohli nájsť riešenia. Žiaľ, je oveľa pohodlnejšie zabuchnúť dvere väzenskej cely, než žiadať od zodpovedných, aby si plnili svoje povinnosti riadne, a nielen voči určitej menšine.

Trestný zákon a trestný poriadok by mali upraviť odborníci, lenže … schvaľujú ho poslanci. Mnohí s titulmi, o ktorých by sa dalo vzhľadom na ich vystupovanie oprávnene pochybovať …

Trest tvrdej práce, ako spomenul V.Béres ? Prečo nie, len sa obávam, že ak by ho najprv nariadili slovenským politikom, ktorí nesplnili nič z toho, čo pred voľbami nasľubovali, nestačili by nám zrejme ani kameňolomy celého sveta. Stačí si spomenúť na rôzne výťahové strany, nezávislých poslancov, prezliekačov kabátov počas volebných období a iné úkazy na slovenskom politickom nebi. A to už nehovorím o tých, čo vládnu … bez ohľadu na volebné obdobie. Práve títo ľudia by mali v prvom rade stáť s kladivom a krompáčom, pretože klamú za verejné financie sotva ráno otvoria oči.

Kto nie je (Bohom) vyvolený, bude rýchlo (Bohom) zatratený … hovorilo sa kedysi. Platí to však dodnes. Páni poslanci a exposlanci by veľmi radi tvrdo a spravodlivo trestali – iných. Veľmi radi bojujú proti všetkému, čo sa nedotkne ich záujmov – a preto je Slovensko tam, kde je.

R.Fico je populárnym terčom, a každý si rád na jeho účet prilepší. No za fakt, že súdy nevyužívajú variant domáceho väzenia, nemôže. V tomto prípade sa treba pozrieť na tých, čo o využití tejto možnosti rozhodujú, tých, pre ktorých by mala byť zákonným nástrojom, ako vyriešiť niektoré problémy, súvisiace s porušením zákona.

Zatiaľ som nečítal vyjadrenia sudcov, ktoré by poukazovali na nevyužiteľnosť tohoto nástroja (elektronického náramku), čo dáva predpoklad, že pravidlá sú nastavené správne. Preto nepokladám financie na tento projekt za stratu, len si kladiem otázku – prečo sa nevyužíva tak, aby bol očakávaným prínosom. Ale to je otázka na predstaviteľov súdnej moci, nie na R.Fica.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9462447x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu