Založ si blog

Politik na baterky – z Bruselu (predtým Moskvy)

Elity sa nemenia, presnejšie sa nemenia na Slovensku. Dalo by sa povedať, že fungujú na baterky, líši sa len dodávateľ energie.

V čase nášho detstva sa oháňali nenahraditeľnosťou úlohy ZSSR v našom živote, organizovali rôzne súťaže, ktoré mali často jediný účel – pokrytecké blahorečenie nášho spojenca v akejkoľvek situácii. Niekedy to zachádzalo až do absurdností, keď vám napríklad nejaká pomazaná hlava ako dôkaz vašich znalostí vybrala písomné priateľstvo s niekým, kto žil v krajine, kde včera znamenalo u nás zajtra, hoci vlastne často aj – predvčerom. Akurát sa o tom akosi nehovorilo.

Buďme radi, že je to za nami, zaznelo v známom filme z úst B.Polívku. No radi síce sme, ale za nami to nie je. Pretože tie naše bývalé špičky sú väčšinou na dôchodku, niektoré už hrajú golf na nebeskom ihrisku, ale vychovali si dôstojných nástupcov, ktorí dnes deformujú spoločnosť úplne rovnako. Iste, dnes sa už nehovorí o bývalom ZSSR, dnes sa naučili pár nových slov a všetko, čo súvisí s kritikou Bruselu, teda náhradníka za moskovské politbyro, je nesprávne, zlé a možno čoskoro sa dozvieme, že aj prejav protištátneho myslenia. Alebo konania.

Nie, nikdy som si nerobil ilúzie o súčasnom ministrovi zahraničia, M.Lajčákovi. Ale predsa len som sklamaný, že akosi pričasto chodí a hovorí (obrazne povedané) v predklone.

Vlastne by som sa nemal diviť, pretože aj v iných vrstvách spoločnosti, oveľa nižšie položených, sa prevzala zmena postoja a dnes sa všetci klaňajú smerom, ktorým ešte nie tak dávno posielali neveľmi prívetívé slová. Napokon, politbyro ako politbyro, na sídle predsa nezáleží a treba naozaj otvorene priznať, že to bruselské prekonalo svojich moskovských predchodcov vo všetkých smeroch. Hlavne v otázke potláčania akéhokoľvek názoru, ktorý nie je v súlade so záujmami jeho členov (viď záložka euroval a spol.)

Napokon, nemôžeme sa tomu diviť. Nerád to hovorím, ale najväčší klub podporovateľov bruselských praktík tvoria bývalé nomenklatúrne kádre. Moc a peniaze nesmrdia. Aj v rôznych diskusiách sú najhorlivejšími podporovateľmi politiky Bruselu chránenci bývalého režimu, rôzne pochybné existencie, ktoré sa iste len náhodou ocitli na stránkach rôznych archívov bývalej štátnej bezpečnosti či vzdelanci, ktorým sa vyššieho vzdelania dostalo až v dobe, keď už o ich úrovni nerozhodovali schopnosti, ale peniaze.

Niekedy mám pocit, že v Bruseli sedí viac boľševikov, ako kedy sedelo v Kremli.

Smutné je, že rozhodujú o našom bytí. Ešte smutnejšie, že na povel zrážajú opätky a do sveta vykrikujú nezmysly o tom, ako zle dopadneme, ak si dovolíme pochybovať o jedinej pravde, ktorá sa dnes nehalí do červenej látky s kosákom a kladivom, ale do modrej s kruhom žltých hviezdičiek. Pritom to nie je tak dávno, čo mnohí z nich zanietene vykrikovali o pobúrení, ktoré v nich pohľad na rovnaké symboly vyvolával.

Nemôžem si pomôcť ale ak niekto nevidí budúcnosť Slovenska inak, než v predklone pred Bruselom, nemal by zastávať verejné či štátne funkcie. Budúcnosť je o perspektíve lepšieho života, a zatiaľ vidím len to, že dnešné nomenklatúrne kádre z Bruselu nevedia riešiť problémy, ba často ich ešte zhoršia. Zadĺženosť krajín spolku rastie, škody spôsobené rôznymi podvodníkmi z radov politikov a finančníkov sa hádžu na plecia národov, pravidlá sú len pre slabých a chudobných.

Ak je pre niekoho táto realita jediná, mali by sme sa zamyslieť, kde budú žiť naše deti a aké bude ich postavenie. Akosi mi napadá nepríjemná odpoveď – sluhovia moderných feudálov, ktorých do tejto pozície dostali ich vlastní zástupcovia – za ich peniaze. Naozaj “ svetlý “ zajtrajšok.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432610x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu