Založ si blog

Kauza Uber alebo chamtivosť sa nevypláca

Taxikári neprotestujú prvý raz, a rozhodne nie naposledy. Problém je však v tom, že si dnešnú situáciu spôsobili sami, svojou zaslepenosťou a v nejednom prípade aj chamtivosťou či bezohľadnosťou.

Korene dnešného problému, teda neželanej konkurencie rôznych online služieb, sú niekde v dobe, keď sa taxikári spojili s veľkými dopravcami a vynútili si zmenu zákona, súvisiaceho s poskytovaním služieb v doprave. Ich cieľom bolo odstavenie drobných “ podnikateľov “ zo zúfalstva, ktorí často po strate zamestnania začali poskytovať služby nepravidelnej prepravy vlastnými autami, aby zaistili svojim rodinám prostriedky na obživu či mohli platiť účty … a často aj dlhy. Výsledkom boli zmeny zákona o doprave, ktoré označili za taxík aj deväťmiestne dodávky, pribudla aj absurdná administratíva a či sa pritvrdili podmienky na získanie licencie, a dnes sa ukazujú následky.

Nikto si nechcel uvedomiť, že drobní dopravcovia často poskytovali služby klientom, ktorých nemohli obslúžiť veľkí dopravcovia a taxislužbu si z finančných dôvodov nemohli dovoliť využiť. Nikto si nechcel uvedomiť, že medzi dopravcami sú aj takí, ktorí licenciu na taxislužbu podľa nových podmienok nemôžu získať, často z dôvodov, ktoré nemohli vyriešiť. Nikto si nechcel uvedomiť, že títo ľudia môžu skončiť na úrade práce a na ich sociálne dávky sa budú skladať aj tí, ktorí sa ich snažili za každú cenu odstaviť, hoci tým nemohli nič získať. Výsledok ? Taxikárom klientela nepribudla, pretože nemala prostriedky na využitie ich služieb. Štátu stúpli výdavky v sociálnej oblasti a nakoniec sa objavila alternatíva, ako sa do istej miery dajú tvrdé a často absurdné pravidlá obísť. Mimochodom, skúste si porovnať podmienky, za akých môžete získať licenciu na taxi, alebo poskytovať prepravu autobusom. Asi nebudete veľmi chápať rozdiely.

S vodou z vaničky vypadlo aj dieťa. Služba, ktorú mnohí oceňovali. Či už preto, že neraz sa ponáhľali, nemohli čakať na pravidelný spoj a na taxík nemali, alebo ich limitovalo aj zdravie.

Práve ľudia zo sociálne slabších vrstiev, či ťažšie dostupných oblastí Slovenska boli potrestaní za to, že taxikári a veľkí dopravcovia sa zľakli v podstate bezvýznamnej konkurencie, ktorá ich neoberala o príjmy. Pretože poskytovala služby v čase, keď ich sami neboli schopní poskytnúť a v cene, ktorú nemohli ponúknuť. Ako to už býva, keď zodpovední nepremýšľajú a konajú na základe tlaku rôznych záujmových skupín. A tak prišiel Uber, či iné služby.

Iste, môžeme nasledovať príklad niektorých krajín a činnosť týchto služieb obmedziť. Nič sa však tým nevyrieši, lebo kde nič nie je, tam ani kura nehrabe. Ak niekde pravidelné spoje nechodia, alebo chodia minimálne, prípadne niekto býva v regióne, kde dopravný analfabet v kresle ministra zrušil vlakovú prepravu, bude si ďalej hľadať spôsoby, ako uspokojiť svoje potreby, súvisiace s prepravou. Tým skôr, že slovenské mzdy neumožňujú pravidelné využívanie taxislužieb na tieto účely. Nehovoriac o tom, že aj taxikári sa často chovajú ako zemepáni a neveľmi sa im chce viezť zákazníkov do niektorých zapadlejších končín Slovenska.

Chamtivosť sa jednoducho nevypláca, čo musia pochopiť tak dopravcovia, taxikári ako aj ľudia, ktorí tvoria zákony. Môže sa niečo predpisom či zákonom zakázať, ale človek, ktorý na tzv. zákonné riešenie nemá, si bude hľadať iné riešenia, zodpovedajúce obsahu jeho peňaženky.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9458346x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu