Založ si blog

Tragédia slovenskej mzdy a hodnoty práce

Tak sme sa dozvedeli, že francúzska automobilka opäť požiadala a podľa predpokladov aj dostala štátnu pomoc. Celkom fajn sa podniká, keď vám na to prispeje štát z verejných financií, nie ? Akurát potom vyznieva nepochopiteľne, keď na štátnom úrade niekto povie, že na nezamestnaného slovenského občana dva roky pred dôchodkom sa dá získať len príspevok vo výške 1,5 násobku odvodov a nič viac. A dozvedeli sme sa aj to, že ak sa zavedú príplatky, ktoré boli úplne bežné pred rokmi (presnejšie počas prebytkového hospodárenia nezodpovedných komunistov), tak to zamestnávateľov (vrátane štátu) položí na kolená.

Väčšina zamestnávateľov bude nariekať stále. Neboli by spokojní ani vtedy, keby ľudia pracovali zadarmo a niektorí by boli dokonca schopní aj pýtať poplatok od pracovníka za tú česť, že pre nich môže pracovať. Takže úvaha nad postojmi zamestnávateľov je len stratou času, ich postoje sa nezmenia.

Štyristo eur je výstrelom od boku dvanásťtisíc slovenských korún. Prosím pekne, to nebolo nič extra ani v roku 1996. Teda pred vyše dvadsiatimi rokmi. Pretože za šesť rokov hospodárenia demokratov tak prudko stúpli ceny, že zdanlivo vysoký plat oproti časom minulým, bol pri pohľade do domácej kuchyne skôr trápny. Ale vtedy sa hovorilo, musíme sa uskromniť, aby sa mohol štát z obdobia vlády komunistickej diktatúry spamätať. Ľudia uverili a štát sa spamätal tak, že dnes nemá skoro žiadny majetok, väčšina jeho príjmov sa rozpustila v súkromných vreckách rôznych špekulantov a dokonca si musia zamestnanci platiť za to, že môžu pracovať ! Pretože štátna podpora pre podnikateľský subjekt je presne to isté, ako keď si zamestnanec zaplatí za svoje pracovné miesto.

A dnes počujeme nárek, čo vlastne ľudia chcú, veď tá súčasná minimálna mzda je viac než vysoká, hoci po vyše dvadsiatich rokoch len nepatrne presahuje sumu, ktorá už ani vtedy nebola dostačujúca – a kdeže môžeme porovnávať vtedajšie ceny a životné náklady s dnešnými, však ? Stačí porovnať ceny pohonných látok a vieme, ako sa všetko zmenilo. Dokonca sme sa dozvedeli, že obnovením príplatkov za prácu v nočných smenách, či počas sviatkov a dní pracovného voľna môže dôjsť k zániku pracovných miest. Ale kdeže … je to klamstvo !!! Ak neveríte, skúste si porovnať alebo sa zamyslieť, čo všetko hradil zamestnávateľ (štátny podnik) pred rokom 1989, akým spôsobom sa platili dane a poplatky. Potom vezmite za bernú mincu tvrdenie demokratov, že sa vytvárala umelá zamestnanosť, výrobky končili na skladoch ako nepredajné a skončite svoje ukladanie faktov konštatovaním, že napriek týmto okolnostiam boli štátne rozpočty zásadne prebytkové. Ako je to možné ?

Niekto asi klame … pretože dnes by sme mali byť jednou z najbohatších krajín na svete, keďže sa odbúrali všetky nešváry socializmu a komunistickej diktatúry. Ale ajhľa – napriek zodpovednému hospodáreniu rastie len – zadĺženosť štátu. Ako je to možné ?

Niekto asi klame.

Prestaňme si robiť ilúzie, najviac nad rastom platov nariekajú tí, čo by nariekali vždy. Aj keby im peniaze vypadávali z vreciek pri chôdzi na chodník, aj tak by stále plakali, že ak bude chcieť niekto od nich viac, tak to zle dopadne. Dnes sa na Slovensku vykonáva odborná práca či fyzicky namáhavá práca za podmienok, ktoré by inde na svete nestačili ani na plat vrátnika. Taká je dnešná realita a preto sme tak zaujímavou krajinou pre “ investorov „. Pretože sme krajinou tretieho sveta v srdci európskeho kontinentu.

Kto nemá na výplaty pracovníkov, nemusí podnikať. Nikto ho predsa nebije, nie ? Ale na záver poviem niečo z vlastnej skúsenosti. Poznám pár ľudí, ktorí dnes nariekajú nad tým, že by mali priplatiť za prácu v noci či počas sviatkov. A verte, keby od zajtra bola zavedená minimálna mzda vo výške tisíc eur, ani jeden by neskončil s podnikaním. Skúste popremýšľať, prečo.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460743x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu