Založ si blog

Bábovka z piesku . .. on mi do nej kopol !

Tak nejako mi pripadajú prvé vyjadrenia zodpovedných po ukončení neslávnej slovenskej misie na hokejovom šampionáte 2017. Vybavovanie “ účtov “ cez médiá svedčí o jednom – nedostatočnej úcte k reprezentácii a neschopnosti spolupracovať na ceste za úspechom. Sotva sa potom dá nejaký, hoci aj maličký úspech očakávať..

Nie, to nie je o hráčoch a ani o trénerovi, aj keď k jeho úlohe niekoľko slov poviem. Nestalo sa prvý raz, že v kolektívnom športe sa vyplavili na povrch rôzne spory, ktoré svedčia o všetkom možnom, len nie o profesionálnom prístupe k povinnostiam. Každý, kto sa pozeral na vystúpenie slovenského mužstva, musel vidieť, že hráči jednoducho na viac v súčasnosti nemajú. Zaplatili sme len daň za neprofesionálne správanie v čase úspechov, keď sa nemyslelo na budúcnosť. NIč viac, nič menej. A z kádra, ktorý na šampionáte bol, by asi viac nedostal nikto. Ale …

Platia slová z kádra, ktorý na šampionáte bol … nepochybujem o tom, že Z.Cíger berie hokej ako svoju srdcovú záležitosť, nakoniec má za sebou výsledky nielen ako hráč, ale aj ako tréner. Bez ohľadu na to, ako bude jeho trénerská kariéra pokračovať, do histórie slovenského hokeja sa zapísal výrazným spôsobom, a to by mali všetci rešpektovať. Pretože na tohtoročnom neúspechu má síce podiel, nie je však hlavným vinníkom. Skôr je len obeťou nezodpovednosti, ktorá sa prejavovala práve pri slovenskom hokeji dlhé roky. Podiel Z.Cígera na konečnom výsledku, ktorým je najhoršie umiestnenie Slovenska v A-kategórii MS, vidím skôr v manažérskom zlyhaní.

Bez ohľadu na štrajk hráčov, ktorý sa pred časom odohral, už dlhšiu dobu sa dalo očakávať, že účasť hráčov z NHL na svetovom šampionáte bude minimálna, alebo žiadna. Väčšina Slovákov v tejto súťaži sa dostala do veku, kedy už skôr premýšľa o ukončení kariéry, a tých pár mladších nemá stabilné miesto v kluboch, ktoré ich zamestnávajú. Základnou schopnosťou dobrého manažéra je predvídavosť a tzv. plán B v zálohe. Teda plán na chvíle, keď sa situácia vyvíja najhorším možným spôsobom. Z vývoja situácie počas prípravy a neskôr na šampionáte však bolo zreteľne vidieť, že Cíger záložný plán nemá. Dokumentovalo to aj odloženie zverejnenia nominácie, kde ostali hráči v neistote do poslednej možnej chvíle.

Mužstvá na úrovni Slovenska ťažia zo zohratosti a bojovnosti. Tréneri majú obvykle stabilnú kostru mužstva, do ktorej len dopĺňajú uvoľnených hráčov z NHL, pokiaľ môžu prísť. Na Slovensku to roky, a to aj pred Cígerom, fungovalo inak. Kostra mužstva sa stavala z hráčov, ktorí by mohli prísť, ak …. a ostatní boli do počtu. Niekde tu vidím aj korene predošlých neúspechov na šampionátoch. Pretože očakávať úspech založený na hráčoch, ktorí sú v reprezentácii len preto, že iní nemohli – to akosi nefunguje a nikdy ani nefungovalo. Nehovoriac o tom, že je to aj neakceptovateľný prejav neúcty voči tým, ktorí sa vyberú len ako náhradnící v stave najvyššej núdze.

Dalo sa niečo urobiť inak a mohol byť konečný výsledok lepší ? Niekedy nejde ani tak o výsledok, ako o dojem. A dojem z hry slovenského mužstva … škoda reči.

Prehrať sa dá rôznymi spôsobmi. Súper môže dominovať kvalitou, a potom môžete robiť čokoľvek, výsledkom je prehra. Občas sa niečo nedarí, mužstvo dostane nešťastný alebo pofidérny gól (spomeňme si na neslávne podrazenie Lašáka za bránou a gól Kanady), a situáciu nezvládne. Ale …

Zabúdanie pukov, prihrávky do územia nikoho, či chaotický pohyb hráčov na ľade … to je už o niečom úplne inom. Poukazuje to na manažérske zlyhanie, kde sa do jedného mužstva dostali hráči, ktorí si možno ľudsky rozumejú, ale nerozumejú si na ľade. Nevedia o sebe. A keď k tomu pridáme už tradične slabý pohyb (naozaj neviem, podľa akých kritérií sa vyberá mládež, ale často mi slovenskí reprezentanti v rôznych športoch popri súperoch pripadajú ako nadopovaný slimák v behu na sto metrov), čo môžeme očakávať ? Len neúspech, nič viac. Niekedy je menej viac.

Možno by stačilo stavať na tom, čo využívajú v iných krajinách. Postaviť základ mužstva na zohratých dvojiciach či trojiciach z klubov, a k nim len doplniť hráčov podľa potreby. A nechávať ich spoločne hrať v príprave dlhodobo. Neviem, možno by naozaj bolo lepšie radšej vytiahnuť z najlepších slovenských klubov ich zohraté útoky, a aj keby z hľadiska mien vyzeralo reprezentačné mužstvo slabšie, šance na lepší výsledok by boli určite väčšie. Bez ohľadu na to, že úroveň slovenskej najvyššej súťaže sa nedá porovnávať s elitnými súťažami v Európe, a už vôbec nie s úrovňou NHL. Ale to je už o niečom inom, najmä však o peniazoch a možnostiach.

A nemôžem si odpustiť aj inú poznámku – sme asi jedinou krajinou, v ktorej sú tréneri doslova zdesení, ak majú na šampionát dospelých poslať osemnásť-dvadsaťročného hráča.  Pritom si sami musia pamätať, že nie tak dávno to bol úplne bežný jav, že jeden útok tvorili mladí a nádejní hráči, pričom sa to neraz oplatilo. Stačí si spomenúť, aký vietor robil svojho času súperom mladučký útok Jágr-Reichel-Holík, a akým spôsobom sa nakoniec vyvíjali ich kariéry.

Dnes si za neúspech posielajú aktéri odkazy cez médiá. Možno by sme im mali aj my niečo odkázať – nech sa prestanú hádať, a urobia to, čo je bežné všade vo svete – spoja sa pre spoločný cieľ. MS 2017 sú pre Slovensko minulosťou, mlieko (konečne) vykypelo a život ide ďalej.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9461118x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu