Založ si blog

Spravodlivosť, advokáti, sudcovia, pravda a – korčuľovanie

Človeče, mať o desať rokov menej, tak som majstrom sveta v korčuľovaní, zahlásil kamoš. O deň neskôr, na improvizovanom súde (klzisku) po asi desiatom páde na piatich metroch zahlásil – asi som to už zabudol (s krivým úsmevom na hube) …

Nepodstatné, výsledkom však bolo, že svoje tvrdenie neobhájil a pred súdom (realitou na klzisku) neobstál. A tak je to aj na súde – pravdou je len to, čo vie tá-ktorá strana dokázať.

Iste, súhlasím s blogom G.Murína, že môžeme byť pobúrení bežnou praxou na Slovensku – tak na súdoch, ako aj v správaní advokátov. Len to má malý háčik – a tým sú pravidlá, či realita bežného života. Sudca je zo zákona oprávnený, aby hodnotil dôkazy podľa svojho vedomia a svedomia (áno, niektorí aj bezvedomia – morálneho) a nie je viazaný pohľadom policajta či prokurátora.

Advokáta živia obvykle tí, ktorí sa dostali do konfliktu so zákonom. Pokiaľ sa teda bavíme o trestnom práve. Ak by mal advokát prijímať klientov podľa ich morálneho profilu, alebo lustrovať financie, ktorými bude platený, mohol by rovno skončiť s advokáciou. Samozrejme, niečo iné sú advokáti, ktorí sa sami podieľajú na trestnej činnosti klientov, ktorých zastupujú.

Advokát si môže myslieť čokoľvek, ale je jeho povinnosťou konať v najlepšom záujme klienta – a teda využívať v jeho prospech aj také „maličkosti“, akými sú procesné chyby.

Najdrahších advokátov však nemajú mafiáni, ako sa domnieva G.Murín. Práva naopak – najdrahší sú tí, pridelení štátom ex offo, pretože klientovi sa náklady právneho zastúpenia aj tak vyúčtujú, ale služby prideleného obhajcu vo väčšine prípadov nestoja ani za fajku dymu. Zásada – čím menej peňazí, tým menej muziky – platí aj v tomto prípade. Možno aj preto máme preplnené väznice, pretože v nich sedia ľudia, ktorí sa najviac previnili tým, že nemali – na kvalitnú obhajobu.

Súhlasím s názorom, že inštitút dohody o vine a treste môže byť zneužívaný. Ale mali by sme ho hodnotiť s nadhľadom, pretože jedným z cieľov tohoto inštitútu je úspora nákladov na súdne konania (ktoré aj tak páchatelia obvykle nezaplatia) a snaha o vyššiu efektivitu riešenia rôznych sporov.

V otázke rušenia dlhoročných či doživotných trestov pre rôznych mafiánov je to trošku zložitejšie. Treba si najprv uvedomiť, že výnimočné tresty (nad dvadsať rokov alebo doživotie) sú závažným zásahom do práv páchateľa a je preto potrebné, aby sa dané rozhodnutie podložilo nespochybniteľným faktami … a nedošlo napríklad k prepusteniu páchateľa po dlhých rokoch väzenia a ešte aj jeho odškodneniu z vrecka daňových poplatníkov.

Nemám v úmysle zastávať sa vagabundov. Ale som presvedčený, že niekedy by namiesto prílišnými emócií viac pomohol triezvy pohľad na vec.

Ťažko kritizovať policajta, ktorý si splnil povinnosť, dôsledne zdokumentoval trestnú činnosť páchateľa a celý prípad skončil v archíve, lebo sudca páchateľa – oslobodil. Ťažko kritizovať sudcu, že zamietol obžalobu alebo vyniesol oslobodzujúce rozhodnutie, pretože spisový materiál mu svojou kvalitou nedal inú možnosť. Všetko je o ľuďoch.

Nepochybujem, že medzi policajtmi, sudcami, prokurátormi či advokátmi, alebo  inými nositeľmi práva a spravodlivosti je minimálne 90% poctivých ľudí. Nemali by sme preto všetkých hádzať do jedného vreca na základe správania (možno) 10% darebákov, ktorí zneužívajú systém pre vlastný prospech …

Kto chce pravdu a spravodlivosť, musí hľadať aj objektívnosť …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457569x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu