Založ si blog

Odstúpenie (nielen) prezidenta ?

V otázke financovania kampane A.Kisku zaznelo už toľko protichodných tvrdení, a to aj od samotného prezidenta, že pravda sa bude hľadať ťažko … a sotva sa nájde.

Isté však je, že v relácii RTVS “O päť minút dvanásť” konštatoval prezident, že na kampaň minul okolo 1,3 mil. EUR, čo je výrazne viac, než povoľuje zákon.

V otázke prezidentskej kampane platí, že

1.Kampaň začína 15 dní pred voľbou a končí 48 hodín pred ukutočnením voľby

2.Kandidát môže na kampaň minúť maximálne 132 775 EUR, vrátane DPH. Dary, ktoré dostane v rámci financovania kampane, sa tiež započítavajú do výdavkov, a to v cene obvyklej.

Niekde zaznelo, že počas trvania kampane neminul A.Kiska viac, než povoľuje zákon. Pokiaľ je to pravda, znamená to, že v každom kole minul vyššie spomínanú sumu, a zbytok, ktorý ostáva do priznanej sumy v relácii RTVS, teda približne milión EUR minul v čase, keď je kampaň zákonom neprípustná, alebo priamo – zakázaná. Zaoberať sa účtovnými praktikami firmy, ktorá sa chcela náklady kampane zahrnúť do výdavkov, či uplatniť vratkú DPH – prakticky nemá zmysel.

No predsa … ostáva niekoľko otáznikov.

A.Kiska dlhodobo tvrdí, že si náklady s prezidentskou kampaňou financoval sám, z vlastného vrecka. Pokiaľ je to pravda, prečo si chcela tieto financie dať do nákladov jeho firma ? Nemôžem si pomôcť, ale ak som aj vlastníkom firmy, súkromné financie a financie firmy sú dve rozlišné veci. A podobne je to aj v otázke výdavkov.

A.Kiska povedal, že nejasnosti sú dôsledkom rôzneho pohľadu účtovníkov a kontrolných orgánov na účtovné postupy. Neviem, ale aj začínajúci účtovník vie, že osobné výdavky nemôže zahrnúť do nákladov firmy, ak nesúvisia s jej podnikateľskou činnosťou a nie je ich cieľom dosiahnutie zisku. A nazvať prezidentskú kampaň podnikateľským projektom je naozaj pritiahnuté za vlasy, pretože ani pri najlepšej vôli to nemožno označiť – ani za činnosť v prospech verejnosti, akúsi charitatívnu aktivitu, ktoré A.Kiska pri každej príležitosti spomína.

A.Kiska sa vyjadril, že ho mrzí, ak sklamal občanov – voličov, ktorí mu dali dôveru. Nevolil som ho, nesklamal ma, ale niečím predsa prekvapil.

Naivitou, s ktorou vystupuje na verejnosti. Napríklad v prípade rozdávania prezidentského platu, ktorý pokladá za formu pomoci občanom zo svojej strany. Nuž, občanom rozdáva len peniaze z toho, čo mu sami dali. Iný pohľad by mohol vyzerať tak, že sa prezentuje na verejnosti na – ich účet.

Alebo v prípade pobúrenia z toho, že informácie o rôznych prebiehajúcich kontrolách a vyšetrovaniach v súvislosti s jeho firmou sa dostali na verejnosť. Verejný činiteľ by mal zniesť vyššiu hranicu verejnej kontroly a informovanosti … a okrem toho, v prípade zverejnenia informácií o účte ministra vnútra A.Kiska pobúrený nebol. Skôr naopak … takže ?

Nech je to akokoľvek, A.Kiska by nemal byť jediný, kto by sa mal zamyslieť nad odstúpením z funkcie. Mal by však byť prvý, kto ukáže, že aj politik môže mať charakter a zodpovednosť.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457226x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu