Založ si blog

Zlý začiatok neveští dobrý koniec . ..

Keď ma zvolia, budeš vicišpánom …. nuž, Ján Lunter má pravdu, každý potrebuje okolo seba kolektív ľudí, ktorým môže dôverovať, ale sotva sa dá nazvať krokom správnym smerom nápad, ktorý predtým všetci ohnivo kritizovali u jeho predchodcu – teda výroba funkcionárov z rodinných príslušníkov. A je úplne jedno, či sa bude jednať o jeden prípad, alebo niečo viac …

Pokiaľ bolo niečo neprijateľné u Kotlebu, nemôže to byť akceptované u Luntera. Hoci, priznám sa, oveľa viac ma sklamalo prvé vystúpenie budúceho šéfa samosprávneho kraja, než jeho nápad, čím poveriť syna. Podnikanie a politika sú dve rôzne veci, a ak sa nechce Lunter utopiť vo funkcii, bude musieť tvrdo pracovať na svojej rétorike. Pretože politik, ktorý má problém s vyjadrovaním na verejnosti, bude veľmi ťažko presadzovať svoje vízie. A pri pohľade na množstvo atakov, ktorým dodnes čelil predseda parlamentu A.Danko pre niektoré neveľmi vhodné vyjadrenia, sa nedá pochybovať, že niečo podobné môže postihnúť aj Luntera. Ľudia na Slovensku sú často zlomyseľní …

Sobotňajšia poprava politických strán môže skončiť oveľa väčším fiaskom, než sa môže na prvý pohľad zdať. Prehrali všetky do jednej a nič na tom nemení ani zdanlivý úspech kandidátov, ktorých podporili strany súčasnej opozície. Výpočty hovoria jasnou rečou – na celej čiare zvíťazili nezávislí kandidáti, a strana M.Kotlebu aj napriek jeho porážke v boji o ďalšie funkčné obdobie v kresle šéfa kraja – posilnila. Stačí spočítať hlasy, ktoré získala na celom Slovensku … síce nestačili na získanie poslaneckých mandátov, ale na druhej strane by podobná podpora v parlamentných voľbách mohla viesť k nepredstaviteľnému výsledku. Takže namiesto prázdnych úvah, kto bude zástupcom, by sa mal v prvom rade sústrediť J.Lunter na zjednotenie síl – najprv v zastupiteľstve banskobystrického kraja, kde by mal zoskupiť nezávislých poslancov, vytvoriť jednoliatu skupinu spolupracovníkov, idúcich za spoločným cieľom a tak oslabiť diktatúru „štandardných“ politických strán, ktorých zástupcov zaujíma občan len pred voľbami. Súčasne by mal nechať vypracovať audit hospodárenia kraja za M.Kotlebu, ale nemal by sa pritom nechať vliecť požiadavkami médií a zástupcov zdiskreditovaných politických strán. Či sa nám to páči, alebo nie – dnes nemáme v parlamente strany, ktoré by nemali členov so špinou za nechtami. A niektoré majú členov s rukami, zaliatymi v betóne špiny.

Či si to pripúšťame alebo nie, máme veľmi  málo času. Pretože prípad Katalánska jasne ukazuje, že Bruselu sú národné záujmy ľahostajné, ak nekorešpondujú s jeho záujmami. A predpokladám, že nikto sa nechcem zobudiť v reinkarnovanej forme Rakúsko-Uhorska.

Ak nám niekto odkazuje, že môžeme byť členmi únie len v prípade, ak sa bezvýhradne podriadime príkazom a nariadeniam z Bruselu, je našou povinnosťou, aby sme sa vzopreli a jasne deklarovali – spolupráca áno, ale poddanstvo nie. Pretože jedného dňa môžeme zistiť ťarchu oveľa väčšieho jarma, než kedykoľvek predtým. A nenamýšľajme si, že v prípade potreby môžeme predsa z únie vystúpiť, ako v súčasnosti Veľká Británia. Nie je to pravda. Postavenie Londýna je špecifické a aj napriek zdanlivo ostrej rétorike potrebuje Brusel Londýn a nie naopak. Akýkoľvek nátlak voči Londýnu nepresiahne verbálnu formu, a jeho jediným cieľom je odstrašenie iných prípadných adeptov od podobného rozhodnutia. Ale rozhodne sa nedajú čakať akékoľvek reštriktívne opatrenia zo strany Bruselu voči Londýnu. Pretože niečo podobné si Brusel nemôže dovoliť, a to ani vo sne.

Lenže niečo podobné zo strany menších štátov, napríklad Slovenska, by skončilo úplne inak. Tvrdým ekonomickým vydieraním, a nedali by sa vylúčiť ani iné opatrenia. A je celkom možné, že by sa vymyslel aj dôvod na tvrdší zásah, možno aj vojenský. Netreba zabúdať, že Brusel sa dodnes nedokázal vymedziť ani voči zločinnej agresii administratívy G.Busha voči Iraku, ktorá prišla na základe vymyslených príčin, a stála životy desaťtisícov ľudí. Nedokázal sa vymedziť voči krviprelievaniu v Kyjeve, kde vystrájali banderovskí pohrobkovia, či vraždeniu v Odese. Prečo ? Pretože to nebolo v súlade s jeho záujmami.

Čo to znamená pre Slovensko ?

Namiesto nezmyselného tanca nad fiktívnym víťazstvom súčasnej opozície (čo je naozaj nezmysel) treba začať pracovať na obnove nezávislosti a samostatnosti štátu. A treba s tým začať práve na úrovni samosprávnych krajov. Vrátiť ľuďom hrdosť na to, čím sú a odkiaľ pochádzajú. Vysvetliť im, že európanstvo je nezmysel a podvod, snaha o zbavenie národnej identity a rozpustenie národa a jeho tradícií v akomsi hnojisku mocenských záujmov. Európsky národ neexistuje, je to nezmysel. Je to nástroj, ktorý má umožniť vládnuť úzkym elitám, a neohrozovať ich tým, čo dnes bezočivo nazývajú – nacionalizmom. Lenže vlastenectvo a nacionalizmus majú veľmi málo spoločného. Skoro nič. Vlastenec je hrdý na svoje korene a nemá potrebu sa povyšovať nad iných. Chráni si len vlastnú identitu a jej znaky.

A nezabúdajme – extrémizmus sa od nepamäti viezol na vlne nespokojnosti ľudí, ktorých potreby boli vládnucimi elitami ignorované, alebo odsúvané na vedľajšiu koľaj. Diktátori sa nedostávali k moci náhodne. Obvykle ich dostávala k moci túžba utláčaných aspoň čiastočne oplatiť „dobroty“, ktorými ich zaplavovali elity, čo sa pravidelne vymklo z rúk a končilo nevábnym výsledkom – či už to bola francúzska revolúcia na sklonku 18.storočia, ktorá dostala k moci Napoleona, alebo boľševická revolúcia v Rusku na začiatku 20.storočia, ktorá dostala k moci Stalina, či hospodárska kríza 30.rokov minulého storočia, ktorá dostala k moci Hitlera. Beštie neprichádzajú k moci náhodne … len vedia využiť vhodné chvíle na jej uchvátenie.

Problémom Slovenska nie je Kotleba. Pretože Kotleba je len príznak choroby, ktorá zachvátila Slovensko.

Choroby, ktorá dostala k moci rôznych darebákov, kamarátov ľudí z mafiánskych zoznamov, klamárov, kariéristov, názorových akrobatov, či iného spoločenského odpadu. Dnes reprezentujú Slovensko ľudia, ktorých naši otcovia a dedovia označovali jediným slovom – zberba. Ľudia s tulením syndrómom, po ktorých nenájdete nič, čo by stálo za zmienku, ale sú skalopevne presvedčení, že bez nich Slovensko zhynie. Ľudia, ktorí sa včera kolenačky plazili pred Kremľom, a dnes robia to isté pred Bruselom. Naozaj ich môžeme pokladať za niečo, na čo by sme mali byť hrdí ?

Slovensko môže byť právnym štátom, ak budú o pravidlách rozhodovať občania Slovenska, a dozerať na ich dodržiavanie budú – občania Slovenska. Slovensko nebude nikdy právnym štátom, ak bude určovať pravidlá niekto iný a občania Slovenska budú mať len poradný hlas, ktorý možno – ignorovať. Ľudové hlasovanie je najvyššou formou prejavu názoru občana, a ak ho niekto môže pokojne ignorovať – nežijeme v občianskom a slobodnom štáte, ale diktatúre. Tešíte sa zo slobody cestovania ? A nikdy vám nenapadlo, že vám ju niekto dal len preto, aby ste si nevšimli, že ho zaujímajú len vaše dane a poplatky – a ináč mu je váš osud ľahostajný ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457645x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu