Založ si blog

Následky mediálneho kreténizmu

Novinár by mal dôsledne vyberať slová … pretože následky jeho neznalosti môžu byť kdesi na konci šialené …

Honba za senzáciami spôsobuje, že si málokto overuje zdroje a ešte menej ľudí uvažuje nad zmyslom slov, ktoré používajú. A tak podľa istého bulvárneho plátku žiada Kočner o menší trest, než je pobyt vo väzbe.

Ak by si autor článku o Kočnerovi dal trochu námahy, ľahko by zistil, že výkon väzby nie je výkonom trestu, ale procesným úkonom, ktorého hlavným cieľom je zabránenie v pokračovaní trestnej činnosti či dokonaní trestného činu, alebo marenia trestného konania (útek alebo ovplyvňovanie svedkov). Väzba nie je trestom, aj keď sa doba jej trvania do trestu obvykle započítava.

Novinár v snahe o bombastický titulok rýchlo tvorí a málo myslí … následok ? Diskutéri na rôznych portáloch sú pobúrení, že si niekto môže prerušiť trest, ako sa mu len zachce.

Pritom sa o žiadny trest nejedná. Platná zákonná norma jasne hovorí, že dôvody na trvanie väzby musia byť v priebehu konania skúmané, a ak sa okolnosti zmenia (pominú dôvody väzby), musí byť obvinený bez meškania prepustený. A konanie môže pokračovať, aj keď je na slobode. Na druhej strane, môže nastať situácia, že opätovne vzniknú dôvody väzby (napríklad sa vyhýba úkonom, alebo ovplyvňuje svedkov), a väzba môže byť opätovne uvalená.

Toľko k väzbe a jej podstate. Väzba a Kočner ? Z môjho pohľadu je Kočner vo väzbe viac pre upokojenie verejnej mienky, rozbúrenej nezodpovednými a nepravdivými výrokmi politikov, než pre svoju činnosť. Ak by existovali relevantné dôkazy o jeho trestnej činnosti, bol by vo väzení už dávno. Keď pre nič iné, tak pre lepší obraz politikov v očiach národa a voliča. Nie, rozhodne netvrdím, že je nevinný. V žiadnom prípade. Ale …

Skúste si predstaviť dokazovanie zločinu z roku 2000. Aká je šanca na jeho preukázanie ? Skoro nulová …

Vražda vo Veľkej Mači ? Neviem, ale ak je to zločin na objednávku, neverím v jeho objasnenie. Musela by pomôcť pani Náhoda … a každý, kto sa trochu zaujíma o svet, vie svoje o nájomných vraždách. Nevyšetrili sa – O.Palme, alebo skončili absurdnými výsledkami – J.Kennedy. V oboch prípadoch nemali pritom páchatelia zločinov žiadny, alebo skoro žiadny náskok pred policajtmi.

Bombastická správa z iného mienkotvorného média znie – Kočner požiadal o prepustenie z väzby, bude rozhodovať opäť sudca, ktorý ho už raz pustil. Opäť zákerná manipulácia s verejnou mienkou, založená na vyvolávaní negatívnych emócií. Prečo ? Pretože v každom prípade rozhoduje sudca pre prípravné konanie, ktorý nehodnotí vinu či nevinu páchateľa, ale len posudzuje, či pretrvávajú dôvody väzby, alebo nie. A sudca pre prípravné konanie sa obvykle nemení.

Navyše, mali by sme si uvedomiť nebezpečenstvo vplyvu politického či mediálneho tlaku na rozhodovanie súdov. Aj Slovensko zažilo obdobia, v ktorých zásluhou vonkajších vplyvov končili vo väzbe aj ľudia, ktorí tam ani nepatrili. Výsledkom boli preplnené väzobné väznice a často aj čudné rozhodnutia súdov, sprevádzané slovami – dostačujúci trest. Pritom sa často jednalo o prípady, kde by bola dostatočným trestom finančná sankcia a možno aj len prejednanie pred súdom. V bitke o hlas voliča sa však na obete (špinavej) vojny nehľadí.

Ak chceme spravodlivé súdnictvo, nesmieme neustále spochybňovať jeho rozhodnutia. Zásada – radšej sto vinných na slobode, než jeden nevinný vo väzení – by mala prinútiť každého k zamysleniu. Kto nevie, prečo by mal premýšľať, nech sa zamyslí nad tým, ako otriasol českou spoločnosťou prípad Kajinek, a ako ju rozdelil. Nie je podstatné, či je alebo nie je Kajinek vinný, podstatné bolo konanie justície a polície, politické či mediálne tlaky. A pravdu sa sotva niekedy verejnosť dozvie …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457230x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu