Založ si blog

Niet nad slovenskú “pohostinnosť”

Cestovať nočným Slovenskom je naozaj zážitok.Hlavne vtedy,ak sa chcete niekde najesť …

Stručne povedané, ak musíte nocou na cesty, nezabudnite si vziať nejaké zásoby. Môže sa Vám stať, ak pribalené zásob opomeniete, že ostanete hladní alebo odkázaní na predražené, treťotriedne “bagety” z čerpacích staníc. Slovo “bagety” som dal do úvodzoviek zámerne, pretože v nejednom prípade sa jedná o klasický veľký rožok v nelákavom obale, často mľandravý. Alebo jedným slovom – humus.

Napríklad Slovnaft pri Ivachnovej. Čerpačka je otvorená non-stop, ale v reštaurácií sme mali smolu už po siedmej večer. Už nevaria, len upratujú. V smere na Prešov sme už nenašli otvorené nič, kde by nám ponúkli teplé jedlo. Pravdou je, že sme nemohli zastať na čerpačke OMV neďaleko Liptovského Hrádku, a nestáli sme ani na čerpadle SHELL pred vjazdom do Prešova. V každom prípade, kde sme zastali, tam sme mali smolu. Zatvorené alebo už nevaria.

Spiatočná cesta nás viedla z Prešova cez Košice na Zvolen. Ilúzie sme si nerobili, a nemýlili sme sa.

Aj blikajúca nádej, že snáď bude otvorená legenda slovenských ciest, teda Motorest Halier, veľmi rýchlo zhasla. Všetko vysvietené, záplava kamiónov … a nič. Nakoniec sme videli otvorené na čerpačke tesne pred Zvolenom, a zdalo sa, že aj reštaurácia, no už sme nezastavovali, keďže domov sme mali na dohodenie kameňom.

Počas bezmála desaťhodinovej cesty sme nenašli ani jedno-jediné miesto, kde by sa dalo naozaj slušne najesť. Iste, niekto povie, mali ste zájsť hlbšie do niektorého mesta pri diaľnici a určite by sa niečo našlo. Áno, našlo – o tom nepochybujem. Ale vychádzajme z reálnej potreby turistu, jeho znalostí alebo potrieb cestovateľa na nečakanej pracovnej ceste, kde má určený časový plán a cieľ. Neznalý turista aj napriek technickej pokročilosti doby sa nepôjde večerom alebo nocou túlať po neznámych mestách, a časovo obmedzený cestovateľ bude na tom úplne rovnako.

Iste, obchod a zisk nepustia. Mľandravý rožok za tri eurá s akousi náplňou je predsa len lepší kšeft pre podnikateľa, ako platenie kuchárov, obsluhy, rôzne príplatky za nočné smeny a podobne. Len sa potom nedivme, prečo je v susednom Poľsku čoraz viac turistov a u nás – čoraz menej. A to už radšej nespomeniem slovenský Klondike – Tatry. Tam je nízka kvalita služieb a premrštené ceny v kategórii lokálneho športu č.1.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9464939x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu