Založ si blog

Žurnalistické “parte” Poroty HN

Kriminalita je javom, sprevádzajúcim ľudskú spoločnosť od nepamäti. Niet pochýb, že za éru svojej existencie sa našli mnohí, ktorí skúšali svoju moc udržať, upevniť, alebo získať pomocou nezákonných praktík. Žijeme však v 21.storočí …

Vrhať zdopovednosť za akýkoľvek zločin na adresu kohokoľvek predtým, než konečne rozhodnutie vynesie súd a nadobudne právoplatnosť, je v prípade novinára – hanebnosťou. Ak sa niekto k podobným praktikám uchyľuje pravidelne, zaslúži si skôr označenie – chudák. Iste, našli by sa aj iné slová, ale tie vynecháme. V každom prípade by som márne hľadal odkazy na zodpovednosť vlády I.Radičovej za vraždu E.Valka, ktorý bol po všetkých stránkach nepochybne významnejšou osobnosťou, ako J.Kuciak. Pre slušných ľudí však platí, že každý život človeka je bez ohľadu na jeho postavenie nevyčísliteľnou hodnotou.

R.Fico sa nemusí vyviňovať zo žiadneho zločinu, ktorého sa sám nedopustil, alebo nezúčastnil. Iste, chápem odpor žurnalistickej obce voči jeho osobe, pretože jej neraz dokázal povedať nepríjemnú pravdu do očí, čo najmä novinári veľmi ťažko nesú. A ešte ťažšie nesú, ak im niekto opláca rovnakou mincou. Svojho času sa istá bulvárna persóna chcela súdiť za to, že jedna z pravidelne prepieranych celebrít siahla po rovnakej zbrani a nachytala bulvárneho “pravdoláskara” v náručí cudzej slečny, hoci ho doma čakala manželka a tri deti. Drzosťou, za ktorú sa uvedená persóna chcela súdiť, bolo zverejnenie fotografii z predmetnej situácie na jednom nezávislom webe. Zrazu sa strhol pokrik o zasahovaní do súkromia a podobne. Kým to bolo naopak, a dalo sa na tom istom zarábať, nevadilo.

Je pochopíteľné, že vlastná medicína novinárom nechuti … navyše, vo vlastnom zrkadle sa často vidia v rovnakej podobe ako tí, ktorých tak s obľubou prepierajú (na objednávku) vo svojich plátkoch.

Určite sa však nejedná o spoločenskú objednávku. Nezávislosť a objektívnosť dnešnej žurnalistiky je rovnaká chiméra, ako existencia himalájskeho yetiho. Je to na škodu spoločnosti, ak by to bolo inak, vyzeralo by aj vedenie štátu inak. Nehovoriac o živote národa. Na tom však nikomu, novinárov nevynímajúc, nezáleží.

O tom, ako si dnešné “slobodné” médiá prejavujú voľnosť názoru, svedčí najlepšie ich správanie voči tým názorom, ktoré nezodpovedajú oficiálnej línii. Väčšina “mienkotvorných” médií doslova vyčistila diskusie od neprijateľných diskutérov, ktorí si dovolili tvrdiť niečo iné, ako médium podporuje. Rovnako skončil aj autorský blog denníka SME, kde určite len náhodou ostali len ti autori, ktorí idú v jeho línii. V prípade HN Blogu zašli veci ešte ďalej, kde blog zanikol úplne a ostali len stĺpčeky pre privilegovanú skupinu autorov, akoby náhodou, skoro bez výnimky kritických len jedným smerom. Kdeže, žiadna náhoda.

Iným hmatateľným dôkazom manipulovania s verejnou mienkou sú diskusie na niektorých portáloch. Je pravidlom, že ak sa objaví článok, ktorý by mohol vyvolať výrazný nesúhlas čitateľov, diskusie sa neotvoria. Pre istotu, aby ich výsledok nenastavil zrkadlo autorom. Dnes sa v podstate dá uplatňovať jedna rovnica – kde je zakázaná diskusia, tam autor článku klame. Žiadny iný dôvod na zákaz diskusie neexistuje, a neobstojí ani tvrdenie, že sa diskusie obmedzujú pre možnú vulgárnosť. V spojitosti s vulgárnosťou ešte jedna poznámka – ak si pozorne pozriete diskusie v mienkotvorných denníkoch, sotva sa chová niekto vulgárnejšie a netolerantnejšie, než ten “vzdelaný a intelektuálne založený” voličsky potenciál pravicových strán.

Je to svojím spôsobom kuriózne, ale najviac slobody prejavu je tam, kde by sa to ani nepredpokladalo. Nikto netvrdí, že dané médiá sú objektívne a postupujú jednoznačne férovo, ale aspoň sa nehrajú na to, čím nie sú. Žiaľ, o súčasnom HN Online môžem povedať len jedno – časy, kedy som bol hrdým predplatiteľom sú dávno preč. Škoda …

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457245x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu