Založ si blog

Mobilné domy a zákon

Čítal som v denníku SME článok na tému mobilných domov, vyjadrenie pracovníkov ministerstva, a musel som len neveriacky krútiť hlavou …

Aj preto by som každému adeptovi na kúpu a užívanie mobilného domu doporučil, aby si otvoril zákon č.50/1976 Z.z. v platnom znení a neriadil sa nezmyslami v médiách, či sprostredkovanými informáciami od ministerských úradníkov, kde sú odpovede závislé na položenej otázke !

Áno, počas rokov kontaktu stretávam aj na komunálnej úrovni množstvo “odborníkov”, ktorí by natiahli zákon podľa svojich potrieb, niektorí by boli naozaj schopní žiadať umiestnenie EČV na mobilné domy, či iní tvrdo trvať na stavebnom konaní. Ako to teda je v skutočnosti ?

Najprv si treba vysvetliť pojem mobilný dom

Mobilný dom je vo svojej podstate obytná jednotka, ktorú je možné opakovane premiestniť. Premiestnenie mobilného domu však nie je možné po “vlastnej osi”, pretože podvozok a kolesá sú určené len na drobnú manipuláciu s jednotkou – teda jej naloženie a vyloženie pri preprave, či konečnú úpravu umiestnenia. Akákoľvek iná preprava sa realizuje na prepravnej plošine, s čím súvisia rôzne dopravné obmedzenia, nutnosť administratívy, nakoľko sa jedná pri preprave o nadrozmerný náklad, ktorého preprava na verejných komunikáciách podlieha aj schváleniu príslušným orgánom.

Z vyššie uvedeného jasne vyplýva, že požiadavka úradníka na umiestnenie EČV je hlúposť. A teraz sa pozrieme na mobilný dom vo vzťahu k stavebnému zákonu.

Pojem stavba definuje §43 zákona č.50/1976 Z.z. v platnom znení. Nebudem ho cely citovať, každý si ho môže prečítať, ale jeho podstata je nasledovná

Stavbou v zmysle zákona sa chápe nehnuteľnosť, pevne spojená so zemským povrchom alebo pripojená na siete (voda, el.prípojky, kanalizácia, plyn)

Mobilný dom nepotrebuje základy, má vlastný podvozok, vybavený kolesami. Nie je teda pevne spojený so zemským povrchom. Čo sa týka pripojenia na siete, mobilné domy sú koncipované tak, aby sa pripájali formou dočasného pripojenia – na podvozku domu býva obvykle elektrická zásuvka, pripojenie vody, pripadne plynu a samozrejme odpadu (ten býva riešený ako vo “vlaku”). A podľa toho, akým spôsobom sa dom pripojí, sa zakladajú povinnosti jeho vlastníka.

V prvom prípade môže vlastník pripojiť dom na dodávku el.energie predlžovačkou, vodu zapojí pomocou nejakej záhradnej hadice a odpad vyrieši prenosným zásobníkom. Prípadne pripojí plyn za pomocí plynovej bomby. V tomto prípade nepodlieha stavebnému konaniu, pretože sa nejedná o pevné spojenie v zmysle zákona.

Niečo iné je, ak k mobilnému domu vybuduje riadnu prípojku vody, el.energie, odpadu, prípadne plynu. V tomto prípade už podlieha stavebnému konaniu, pretože napĺňa znenie §43 pís.d zákona č.50/1976 Z.z. v platnom znení. Rovnako podlieha stavebnému konaniu, ak mobilný dom pevne ukotví (akoukoľvek formou) k zemskému povrchu, na čo sa vzťahuje  znenie §43 pís. c zákona č.50/1976 Z.z. v platnom znení. A to isté platí aj v tých prípadoch, keď majitelia síce ponechajú mobilný dom na podvozku, ale dobudujú k nemu – napríklad terasu.

Podvozok mobilného domu nie je určený, ani technicky spôsobilý na trvalé “parkovanie”

Preto tí, ktorí ho potrebujú dlhšie umiestnený na jednom mieste a nechcú podliehať stavebnému konaniu, riešia tento problém podložením podvozku, napríklad kvádrami alebo klátmi. Je to síce účinné, ale len dočasné riešenie. Modernejšie mobilné domy majú skladacie vzpery, ktoré sa po konečnom umiestnení rozložia alebo vysunú, a slúžia na stabilizáciu domu. V tomto prípade nespadajú pod stavebné konanie, ale ako som spomenul, nejedná sa o trvalé a kvalitné riešenie.

Viac k tejto téme nepokladám za potrebné dodávať, snáď len poznámku k článku v denníku SME. Odborným témam by sa mali v médiách venovať odborníci, ktorí sú v prvom rade schopní jasne formulovať otázky. Ak je totiž nezmyselná otázka, rovnaká je aj odpoveď.

Každému doporučujem, aby sa pri používaní mobilného domu oboznámil so zákonom, a podľa jeho znenia konal. Pokiaľ plánuje trvalé umiestnenie mobilného domu, jeho pravidelné obývanie, stojí za úvahu, či netreba všetko urobiť v rovnakej kvalite, a podľa noriem, ktoré sa vzťahujú na stavby, podliehajúce stavebnému konaniu.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 10:05

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9454031x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu