Založ si blog

“Odborníci” z banskobystrického kraja

1.októbra bol zverejnený zoznam ambulancií pevnej ambulantnej pohotovostnej služby v banskobystrickom kraji. Ako to dopadlo, môže si každý pozrieť.

Neviem, ako sa to zobrazilo iným, vyskúšal som niekoľko prehliadačov a všade sa zobrazil nezmysel. Pravda, už nejaký čas nepoužívam počítač s Windows, ale jeho konkurenciu s iOS, je možné, že iným sa to zobrazuje korektne. Vyskúšal som zabudovaný prehliadač, Chrome od Google, ale aj Firefox – márne.

Viac-menej to bola náhoda, pretože som na stránke kraja hľadal niečo úplne iné. Odpoveď na otázku, prečo niekto zasahuje do toho, s čím sú obyvatelia spokojní a naopak nerieši to, čo naozaj vyvoláva nespokojnosť. Župan Lunter sa totiž rozhodol pre “transparentnú” súťaž o uzatvorenie novej zmluvy s dopravcami v rámci kraja. Už som v inom blogu spomínal, že je to nezmysel, navyše sprevádzaný pochybnými krokmi – napríklad duplicitnými zmluvami na rovnaké služby s viacerými poskytovateľmi, a to aj napriek tomu, že mnohé služby si môže zabezpečiť kraj vo vlastnej réžii, keďže má na to vlastných pracovníkov (napríklad právne oddelenie).

Doprava v kraji funguje, čo však nefunguje a môže spôsobiť oveľa väčšie škody, je zdravotníctvo.

Začneme tým, čo sa bytostne dotýka nášho regiónu – nemocnica v Banskej Štiavnici zrušená, miesto nej je tam nejaký súkromný subjekt pre dôchodcov, stanovisko vozidiel záchrannej služby a pár ambulancií. Nemocnica Krupina – (preťažené) interné oddelenie, doliečovacie oddelenie, niekoľko ambulancií (sláva, konečne máme očného lekára), nočné parkovisko pre vozidlá záchrannej služby (a v noci sa privolávajú vozidlá z iných stanovíšť – Senohrad, Banská Štiavnica, Zvolen a podobne) a to je tak asi všetko. Nehovoriac o tom, že stále v pozadí prebleskujú snahy o zrušenie krupinskej nemocnice. Aký to má dopad na obyvateľov regiónu ?

Katastrofálny. Krupina je vlastne zbytočný okres. Väčšina problémov sa rieši (v lepšom prípade) vo Zvolene, Banskej Bystrici, pripadne Leviciach. Akýkoľvek zdravotný problém mimo štandardných hodín je problém – v krupinskej nemocnici nemajú dostatočne zázemie na riešenie problémov, a tak sa množstvo pacientov preposiela do Zvolena. Tam narazia na problém (doslova) pretekajúceho oddelenia pohotovostnej služby, pretože prichádzajú pacienti zo širokého okolia, ktorí tiež doplatili na “reorganizáciu” pohotovostí. Niekoľkohodinové čakanie nie je žiadnou výnimkou, návrat domov, ak pacient nedisponuje vlastnou dopravou, môže byť komplikovaný. Niektorí skúšajú šťastie na modernizovanom urgente v Banskej Bystrici, ale ani tam nie sú kapacity neobmedzené.

Prečo sa nerieši tento dlhodobý problém, ktorý reorganizácia len zhoršila ? 

Rovnako je mi záhadou, prečo sa úplne bežne čaká na sanitky desiatky minút ? Ak som niečo riešil v posledných rokoch, nepamätám si, že by sanitka prišla behom pár minůt, vždy prišla informácia – vozidlo ide z okolitých okresov, bude to nejaký čas trvať … kto je zodpovedný za takéto plytvanie peniazmi ? Iste, prevádzkovateľom sanitiek tento stav vyhovuje, však naúčtujú tisíce kilometrov a poisťovne platia. Ťažko sa potom diviť, že nie sú peniaze na zdravotné pomôcky, ktoré si musia pacienti platiť z vlastného vrecka. Nedávno som sa rozprával s jedným vodičom sanitky, ktorý konštatoval, že ich firme sa zaplatí vozidlo za jeden-jediný rok prevádzky. Tak to naozaj nepotrebuje komentár …

Priam šialene vyznievajú niektoré postupy v zime. Máte problém, kontaktujete núdzové číslo, a operátor Vám po zistení stavu oznámi – posielame vozidlo záchrannej služby, príde z Banskej Štiavnice. Ale musíte počkať, lebo … lebo najkratšia cesta z Banskej Štiavnice do Krupiny vedie cez Žibritov, lenže sa v zime neudržiava, keďže je to vlastne úzka lesná cesta, hoci s asfaltovým kobercom. Takže kadiaľ asi pôjde privolaná sanitka ? Okľukou cez Hontianske Nemce, čím sa cesta predĺži (v lepšom prípade) o polhodinu. Pre pacienta (možno) stratené drahocenné minúty, pre iného skvelý kšeft – aby mohol splatiť vozidlo za rok.

A tak rovnaká otázka, ako na začiatku – prečo sa nerieši tento vypuklý problém, ktorý sa netýka len Krupiny a prečo sa naopak riešia veci, ktoré fungujú ?

V každom prípade si môžu voliči súčasného vedenia kraja gratulovať. Terajší župan sa vystískal od radosti nad svojím úspechom s prezidentom, po roku sa zmohol na “transparentné” župné noviny, preplnené vlastnými fotografiami, a dokonca skúma zmluvy kraja, uzatvorené za čias M.Kotlebu. No, netreba mať obavy, možno po dvoch-troch rokoch sa dostane aj k niečomu inému. Ak sa toho (napríklad pacienti) dožijú.

Ešte zaujímavejšie je niečo iné. Podľa komentára M.Tomana na webe bystricoviny.sk disponuje právnou analýzou, na ktorú sa odvoláva aj J.Lunter v súvislosti s údajnou neplatnosťou zmlúv s doterajšími dopravcami, len jeden poslanec – O.Lunter, syn banskobystrického župana. Dosť udivujúce, ak sa na rovnakom mieste konštatuje, že právna analýza zmlúv, vypracovaná právnym zástupcom dopravcov, je verejne dostupná.

O čo naozaj ide v otázke verejnej dopravy v rámci kraja ? Neverejnosť právnej analýzy, spochybňujúcej platnosť zmlúv poukazuje na to, že nech ide o čokoľvek, sotva je to v najlepšom záujme obyvateľov kraja … a v spojení s uzatvorením dvoch zmlúv o právnych službách s dvoma rôznymi subjektmi, hoci kraj má vlastné právne oddelenie, vyzerá všetko veľmi zvláštne …

A stav jedného dokumentu na oficiálnom webe kraja, na ktorý som poukázal na začiatku príspevku, len poukazuje na to, že s tými odborníkmi v tíme J.Luntera to asi nie je také, ako sa oficiálne prezentuje. Vari si nekontrolovali funkčnost toho, čo zverejnili ?

 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9462513x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu