Založ si blog

Na exekučnú nôtu . . .

Dlhy sa majú platiť. S týmto názorom súhlasím. Ale len dovtedy, ak to platí bez výnimky pre všetkých. 

Nie však výberovo, že niekto musí zaplatiť všetko bez ohľadu na okolnosti, a inému (veľkoryso) pomôže strýčko štát, aby mohol – napríklad podnikať ďalej, a to len preto, že má – kontakty.

Áno, je neférové, aby sa dlhy odpúšťali. Lenže, kde to začalo … alebo ako ukončiť nezmyselný kolotoč okolo dlhov, ktorý sa dotýka celej spoločnosti ? Pretože dlžník, ktorý (bez ohľadu na zavinenie) je uvrhnutý do dlhovej pasce, sa ocitne v neriešiteľnej situácii – a to často aj vinou absurdnej legislatívy. Kde sa vlastne stala chyba ? V neúmernom zadlžovaní ľudí ? Ale nie … také jednoduché to nebude. Korene sú aj v niečom inom – napríklad dlhoročnom udržiavaní žobráckej mzdy za poctivú prácu, kde sa pod rôznymi zámienkami doslova blokovalo zvyšovanie mzdy, hoci si ľudia svoju prácu poctivo odviedli, a často ju odviedli na oveľa vyššej úrovni, než v iných krajinách, kde sa za podobné práce platili násobky našich platov. A ľudia potrebujú žiť bez ohľadu na krajinu … už sme zabudli na obľúbený slogan niekdajších politických podvodníkov, že mzdy nemôžu rásť súčasne s cenami, pretože by sa roztočila inflačná špirála ?

Skutočná deformácia všetkého nastala vtedy, keď si ktosi povedal – treba solidárne zaplatiť dlhy iných, aby sa zachránili zisky politických špekulantov. A vznikol – euroval …

Nebol to rovnaký postup, ako sa dnes kritizuje ? Nedotkli sa záruky, poskytnuté Slovenskom, celého národa ? A keď už solidárnosť – ak máme byť s cudzími, prečo nie aj s vlastnými ? Nie je bližšia košeľa ako kabát ?

Kto nič nemá, ten nič nedá. Komu všetko berú (a vieme, ako sa rôzne exekučné či inkasné spoločnosti správajú), ten nemá záujem legitímne pracovať, pretože pracovať a nič nemať – nemá zmysel. Poznám nejedného z tých, ktorí sa zadĺžili a nemajú možnosť splácať. A niekedy je to naozaj na zaplakanie, keď im príde oznámenie, že ich dlh prevzala nejaká iná spoločnosť a (príklad) rôznymi úkonmi narástol z piatich-šiestich tisícok na – osemnásťtisíc … všetko zákonne, všetko legálne. Naozaj ? A poznám aj niektorých, čo chceli využiť zákon o osobnom bankrote … a hoci sa naozaj zjednodušil, mesiace čakajú, aby to mohli začať riešiť, hoci jedným z prvých úkonov je akceptovanie vzniku – nového dlhu, súvisiaceho s nákladmi na realizáciu tohoto kroku. Jeden má pocit, že vznikla nejaká systémová chyba.

Čo teraz ? Kam z konopí ? Povedzme si otvorene, že zo životného minima nikto nemôže žiť. Pretože len toľko (by malo) ostať dlžníkovi, keď sa mu zrazia splátky jeho dlhov. Lenže ani to nie je pravda. Dlžníci sa nevyznajú alebo sa nevedia brániť, a tak sa úplne bežne stane, že zo svojich výplat (ak pracujú a majú príjem) nevidia vôbec nič. Zamestnávatelia platia na účet a ten je blokovaný exekúciou. A tak si dlžník nemôže vybrať – vôbec nič. Márne mu strhol zamestnávateľ zrážky na pokrytie pohľadávok a tak si splnil povinnosť. Márne hovorí nejaký zákon o nepostihnuteľnej časti mzdy vo výške životného minima, skutočnosť býva iná. A ak to chce dlžník riešiť, často sa dostane opäť do začarovaného kruhu. A musel by sa obrátiť na súd, aby chránil jeho zákonné práva. Súdy sú však preťažené, dlžník často nemá peniaze na súdne konanie a exekútori či inkasné spoločnosti s tým počítajú. Výsledok ? Pribúdajú ľudia, ktorí padajú do sociálnej siete štátu, pretože akékoľvek zamestnanie pre nich stratilo zmysel. A ich nesplatiteľný dlh rastie, navyše im musí pomáhať štát, aby vôbec nejako prežili.

Mnohé prípady dlžníkov majú tragické dohry. A mali by sme si položiť jednoduchú otázku – ako pomôže veriteľovi, ak si dlžník v zúfalstve siahne na život ? Ako prospeje štátu, ak za sebou zanechá deti, ktorým musí následne prispievať – štát ?

Veritelia sa búria. A možno by sa mali začať búriť aj dlžníci. A pýtať sa – ak je zo strany veriteľov voči ich chybám tvrdý postoj, prečo nie je rovnaký postoj aj voči chybám veriteľov ? Prečo sa napríklad nezosobňujú straty alebo škody pri hospodárení VšZ, kde sa vyplácajú odmeny aj vtedy, keď je poisťovňa v strate ? Ak o zodpovednosti, prečo len výberovo ? Prečo nie u všetkých ?

Exekučná amnestia je však nedomyslená. A pokiaľ je možné exekúcie obnoviť, tak je nepotrebná. Aký zmysel má zrušenie niečoho, v čom sa dá pokračovať ? Možno by malo oveľa väčší zmysel odpustenie úrokov a trov exekúcie, zmrazenie existujúceho dlhu (kto urobil dlh päťtisíc, ostane mu dlh päťtisíc), a obmedzenie zrážok zo mzdy na splácanie (starého) dlhu na výšku 10% z čistej mzdy. Aj tak bude dlžník nútený, aby sa snažil svoj dlh splatiť čo najskôr, pretože súčasný finančný systém ho ako dlžníka v mnohom obmedzuje. Ale bude mať šancu, aby sa opäť postavil na nohy a nezaťažoval sociálny systém štátu. Koľko ľudí by sa pri uplatnení môjho návrhu (samozrejme primerane upraveného) snažilo zamestnať a riešiť svoje problémy ?

Čítal som v diskusii myšlienku o tom, že v prípade nevymáhateľných dlhov alebo nemajetných dlžníkov by mal automaticky začať konkurz. Aj to je zaujímavý návrh, pretože súčasný systém osobného bankrotu je podľa dostupných informácií preťažený, a čakanie na vykonanie základných administratívnych úkonov sa predlžuje na mesiace …

Riešenie záplavy exekúcií treba hľadať. Ale také, ktoré by malo zmysel, pomôže dlžníkom a nepoškodí veriteľov. Pokiaľ však voláme po zodpovednosti dlžníkov, musíme ju žiadať od všetkých. A prestať sa zaväzovať k účasti na solidarite s dlžníkmi, ktorí majú prednosť len preto, že je to v záujme nejakého nadnárodného spolku. Ak nemôžeme alebo nechceme odpustiť svojim, je zločinom podieľať sa na splácaní dlhov alebo ručení za dlhy – cudzích.

Je to zločin na vlastnom národe … aj keď áno, chápem. Pre mnohých je podobný postoj prejavom – extrémizmu. Niet divu, však im dobre platia za to, že je bližší kabát – než košeľa. A práve preto aj odtiaľ zaznieva najviac pobúrenia nad exekučnými odpustkami …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432191x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu