Založ si blog

Manuál začínajúceho taxikára . . .

Vodičov taxíkov pribúda ako húb po daždi, no najmä u platforiem, ktoré sľubujú jednoduché privyrobenie … čo by mal teda vedieť adept na vodiča taxislužby ?

Začnime vyvrátením opakovaného klamstva o zdieľaných jazdách – nejedná sa o žiadne zdieľanie, ale v zmysle zákona poskytovanie služieb riadnej taxislužby. Čo v prvom rade znamená vybavenie nevyhnutnej administratívy, súvisiacej s vydaním koncesie. Čo budete potrebovať ?

Zdravotnú prehliadku, potvrdenie psychickej spôsobilosti, výpis z registra trestov, výpis z karty vodiča … keď to máte, môžete sa uberať dvoma cestami – prvou je získanie preukazu vodiča taxislužby a jazdenie pre držiteľa koncesie a vlastníka vozidiel. Druhou je získanie vlastnej koncesie, k čomu potrebujete aj vlastné alebo prenajaté motorové vozidlo.

Všetky potrebné doklady odovzdáte na okresnom úrade, odbore dopravy a počkáte na vydanie koncesie. Keď ju máte, môžete začať …

A tu sa pristavíme – môžete jazdiť s taxametrom, prostredníctvom platformy, alebo na základe vopred dohodnutej ceny (teda vypracovaného platného cenníka).

V prípade hotovostných platieb musíte vydávať doklad o platbe. Môžete to riešiť aplikáciou VRP od finančnej správy a prenosnou tlačiarňou ( k čomu potrebujete registráciu a pridelenie prístupových údajov do aplikácie). Pokiaľ nepoužívate taxameter, musí byť cena stanovená pred započatím jazdy, vrátane vystavenia dokladu o platbe a samozrejme aj úhrady. V prípade platforiem prebieha platobný styk bezhotovostne. Ináč, je vhodné, ak zvážite aj kúpu alebo prenájom vlastného platobného terminálu, a minimalizujete tak príjem hotovosti.

Auto musíte mať riadne označené na predných dverách menom prevádzkovateľa, základnými sadzbami jazdného (neplatí v prípade platforiem) a samozrejme aj svetelným transparentom na streche vozidla s nápisom Taxi. Vo vlastnom záujme si dohodnite poistenia vozidla s účelom použitia na prevádzkovanie taxislužby, vyhnete sa zbytočným problémom v prípade nehody.

Platformy alebo kamenná taxislužba ? 

Ak si vhodne nastavíte sadzby jazdného a použijete taxameter, je to najlepšie riešenie. Platformy Vám dajú síce množstvo jázd, ale skúsenosti mnohých hovoria, že sa jedná o výhodný obchod pre prevádzkovateľov platformy, cestujúcich – no v žiadnom prípade nie je výhodný pre vodiča. Nie je výnimkou, že platby nepokryjú ani náklady na prevádzku vozidla, hoci zdanlivo pôsobia príjmy ako nadštandardné. Možno aj preto, že niektoré platformy masírujú vodičov bombastickými vyhláseniami o hodinovom zárobku, lenže …

Nemáte lietadlo, ale auto … a je pre vás rozhodujúca cena ubehnutého kilometra !

Cenu za kilometer vyrátate v prípade platforiem jednoducho – stačí prepočítať dennú tržbu na ubehnuté kilometre (pred začiatkom jazdenia si vynulujete počítadlo), a vyjde Vám konečná cena za kilometer. Ak nevychádza aspoň na hodnotu 0,40€/1km jazdy, nemá to zmysel. (Mám na mysli všetky kilometre, teda aj tie, ktoré ste išli po cestujúceho) O zisku môžete len snívať a budete spokojní, ak si zarobíte aspoň na náklady. Ako vypočítať prijateľnú cenu za kilometer ?

Ideálne je, ak si nájdete skúseného ekonóma, ktorému poskytnete vstupné údaje (cena vozidla, spotreba, náklady na údržbu, poistenie, ostatné náklady súvisiace s podnikaním, atď.), ani základe vašich informácií Vám vypočíta, koľko by ste mali dostať “na ruku”, aby ste mohli prosperovať.

Ako neskrachovať ?

V prvom rade neveriť lesklému pozlátku sľubov o zárobkoch. Obvykle sa nejedná o zárobky, ale len o čísla, vyjadrujúce výšku tržieb. A medzi tržbou a zárobkom je hlboká priepasť. Priepasť plná výdavkov, o ktorých nikto nehovorí.

Taxislužba je predovšetkým prácou pre vodiča z povolania. Teda profesionálneho vodiča. Niečo ako privyrobenie po skončení práce v riadnom zamestnaní je skôr rozprávkou pre naivných a neskúsených, alebo nezdpovedných. Vodič zodpovedá nielen za seba, ale aj iných. Nielen tých, čo sedia v jeho aute, ale aj všetkých navôkol, ktorí sa zúčastňujú premávky. Čím je unavenejší, tým horšie môžu byť následky. Vodič z povolania jednoducho nemôže byť bokovka, v žiadnej forme. Všetci sme len ľudia.

Ako jazdiť ?

Ak sa rozhodnete jazdiť pre platformu, dôsledne si evidujte ubehnuté kilometre a po prvom týždni si vypočítajte, aká bola úhrada za ubehnutý kilometer (bez provízie platformy, všetky kilometre vrátane prázdnych). Ak je nižšia ako 0,40€/1km jazdy, zmeňte prístup. Nastavte si najmenší možný okruh dostupnosti (obvykle býva od 2 do 4km), jazdy nad jeho rozsah odmietnite, a pri jazdách v rámci jeho nastavenia sa snažte o jazdy s dojazdom do 2,5km (za klientom).

Bude pre vás len výhodou, ak si necháte aj možnosť platieb v hotovosti, spracujete základný cenník a budete využívať VRP. Alebo taxameter. Môžete prijímať aj cestujúcich z ulice, voziť za vlastnú cenu a v konečnom dôsledku viac zarobiť. Cenník musí byť viditeľne umiestnený vo vozidle.

Ako získať stálych klientov ?

Slušnosťou, presnosťou … a maličkosťami, ktoré potešia. Napríklad vždy dostupným občerstvením, či už v forme pochutín alebo nápojov.

A hlavne …

Mať oči … dbať na čisté vozidlo, a nepýtať premrštené ceny (ak jazdíte za hotovosť).

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457676x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu