Založ si blog

Keď žiadajú, čo sami nepoznajú . . . sú skôr na smiech

Kdesi som si prečítal čosi o vzájomnom rešpekte a úcte v politike.Nebudem menovať,nie je to podstatné.No zaujala ma jedna podstatná myšlienka – zo slovenskej politiky sa vytráca myšlienka služby národu 

Asi by som pri čítaní tej myšlienky vyprskol smiechom,keby nepôsobila trápne.Kedy a kto chcel slúžiť národu – a bohate stačí,ak vezmeme do úvahy obdobie od 1.januára 1990.A záver bude jednoduchý – národu chceli slúžiť vždy tí,ktorí aktuálne nemali moc.A národ vo svojej túbe po dobrom živote,alebo spravodlivosti zašiel tak ďaleko,že dal do rúk moc postupne – krstnému otcovi mafie,slúžke zahraničného záujmu,populistickému sociálne cítiacemu pokrytcovi a nakoniec – údajnému pacientovi viedenskej psychiatrie,o ktorom aj jeho vlastní (bývalí) spolupracovníci verejne prehlásili,že je sociopat.A ak by som naozaj chcel veriť,že niekomu predsa len záležalo na osude národa,zrejme to bol pán z Očovej,ktorému osud doprial pár mesiacov.

Slúžiť národu ? Úcta k protivníkovi ? Stovky diskusií na internete dokazujú pravý opak.Niet pochýb,že si záplavu trolov,ktorí útočia na tých,čo si dovolili nielen povedať svoj názor,ale ešte bol aj iný,si platia politické strany.Neverím,že by niekto len tak strávil denne desiatky hodín v diskusiách,naplnených permanentnými útokmi a provokáciami.Výsledkom je,že to nakoniec nezvládnu ani napadnutí a začnú oplácať rovnakou mincou.Nejaké pravidlá – zabudnite.

Výkrik z médiá o potrebe rešpektu a prejavu úcty vyznieva o to pokryteckejšie,že v identickej situácii pred niekoľkými rokmi rovnaké médium cielene vyvolávalo vášne … kde bol vtedy rešpekt ? Kde bola úcta ? Vtedy išlo o prevzatie moci (médiu) sympatickými „ľuďmi“,dnes ide o jej udržanie.Taká je pravá podstata výzvy k hodnotám.

Aký rešpekt a úcta môžu byť v spoločnosti,kde sa dlhodobo a beztrestne vynášajú informácie z vyšetrovacích spisov ? Aký rešpekt a úcta môžu byť v spoločnosti voči zákonom,keď na vysoké posty v rezorte spravodlivosti môžu kandidovať súdne trestané osoby ? Aký rešpekt a úcta môžu byť v spoločnosti,kde sa skoro nikto zo siedmej veľmoci nebúri voči tomu,že ústavný činiteľ označí svojich kritikov – za psov ? Aký rešpekt a úcta môžu byť v spoločnosti,kde sa dá post najvyššieho ústavného činiteľa de facto kúpiť ? Aký rešpekt a úcta môžu byť v spoločnosti,kde môžu byť na ústavných postoch alebo zotrvať vo verejných funkciách ľudia,usvedčení z kontaktov s mafiou ?

Slovenská spoločnosť je rokmi kleptokracie úplne zdeformovaná.Kedysi boli ľudia pobúrení,že niekto dal lekárovi kávu alebo stovku,dnes je úplne bežné,že vo verejných funkciách sú ľudia,ktorí si kúpili svoje akademické tituly,nevedia preukázať pôvod majetku,opakovane porušujú zákony – a chcú brániť národ pred tými,ktorí porušujú zákon (samozrejme seba z toho ušľachtilého cieľa vynechajú).Niet divu,však mnohí z nich by museli v takom prípade,ak by svoje slová mysleli vážne,zbaliť batôžtek a ísť zaklopať na bránu väznice.

Slovenská politika je o zneužití čohokoľvek na presadenie vlastného záujmu.

Ak by existoval čo i len zamak úcty človeka k človeku v slovenskej politike,dnes by viseli na štátnych budovách čierne zástavy.Ak by existoval zamak úcty človeka k človeku,súčasne so sprísnením kontrol na hraniciach okresov by prišla výzva v štýle „žijeme v ťažkej dobe,uctime si pamiatku zosnulého a jeho zásluhy o štát a národ tichou spomienkou v domácnostiach …„.Aj vtedy by mnohí pokladali sprísnenie kontrol za účelový krok,ktorý má zamedziť neželaným zhromaždeniam (o.i.majú bardi slušnosti aj strach z vlastného biča),ale premýšľajúca väčšina by podobné gesto ocenila.

Slovensko je však o niečom inom.A slovenská politika je len o záujmoch tých,čo sa v nej pohybujú.A pokiaľ sa náhodou nájde niekto,usvedčený z nechopnosti,alebo už na ňom tak veľmi svieti biľag hlúposti,že sa už nedá prehliadnuť – dostane zlatý padák v pobytu na skládke sebe podobných v Bruseli.

Rešpekt a úcta nemôžu existovať v spoločnosti ovládanej klamármi,pokrytcami,prisluhovačmi cudzieho záujmu,či pohrobkami dávneho zla.V takej spoločnosti môže existovať jediné – úpadok.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9467275x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu