Založ si blog

Prečo nemám ruskú žehličku ?

Najskôr preto, lebo mi ju nikto neponúkol. Na druhej strane mám ruský televízor, malý a prenosný, vyrobený v roku 1986, ktorý na počudovanie ide dodnes. Rozhodne je spoľahlivejší ako výkrik modernej doby Sony Bravia, ktorému vadí všetko … dokonca aj prepínanie programov. Ak prepnem rýchlejšie viac programov za sebou, musím urobiť – reštart, vytiahnutím kábla zo zásuvky. Ináč – nenabehne.

Neviem, nepamätám si, kedy som videl naposledy v televízi reklamu na prací prach, ktorý by pochádzal z Ruska. Asi … som ju ani nevidel, ale vyrábajú ho. A predávajú v akejsi neforemnej plechovici, čo je možno aj dôvod, prečo sa do reklamy nehodí. Kilové balenie stojí asi pätinu toho, čo napríklad Persil … ale z hľadiska výsledku prania, skôr by mal stáť pätinu – Persil. Pretože tie ruské guľky, či ako to mám nazvať … no, niekedy mám strach, že špinu vyžerú aj s látkou.

Ruské auto ? Hm … aj by som bral, ale to, čo sa mi páčilo, sa už asi nevyrába, a ak by sa aj vyrábalo, asi by som na jeho kúpu nemal peniaze … kedysi totiž napadlo nejakého blázna, že vyrobí retroverziu Volgy s motorom z – BMW 850. Videl som výsledok raz, alebo dvakrát … ale klobúk dole. A taká Lada Niva, tá dáva dodnes na frak oveľa modernejším, tzv. súvéčkam … hoci to v nej hučí ako v tanku. Lenže … jej účelom nebolo vozenie majiteľa po krásnych, špičkových cestách.

Ktovie … čo vlastne dnes vyrába Rusko, čím by sa mohlo hrdiť pred tými, čo ho neustále (hoci aj na debatách) opľúvajú ? Neviem … obvykle sa k niečomu dostanem, ak mi to prinesú známi, alebo idem do Ruska na služobnú cestu. Avšak, čo vie málokto, ruské firmy produkujú napríklad špičkové programy na ochranu dát … majú len tú chybu, že z hľadiska ceny sa bežnému smrteľníkovi nevyplatia. Kúpa takejto aplikácie nejakou účtovníčkou by bola asi tak efektívna, ako sa pokúšať zlikvidovať muchu raketou zem – vzduch.

Mám známeho, ktorý vyrába nábytok. Orientuje sa na bohatšiu klientelu, a tak vyrába podľa predlôh z dávnej minulosti. Produkciu má vypredanú na niekoľko rokov dopredu, nepotrebuje žiadnu reklamu, ani internetové obchody a iné vymoženosti … napokon, mnohí z kritikov by zrejme nemali ani na jednu stoličku z jeho produkcie.

Na druhej strane – naozaj veríte, že značkové a drahé odevy sa vyrábajú napr. Talianmi v Taliansku ? Chyba … možno sa aj v Taliansku vyrobia, ale rukami zdieraných čínskych robotníkov, ktorí neraz nemôžu opustiť ani priestory továrne. Veľa by o tom vedel povedať bývalý novinár Saviano, ktorý sa dnes musí skrývať pred camorrou na policajných staniciach. A množstvo iných odevov sa ušije priamo na čínskom území, a v krajine “ pôvodu “ sa len prilepia visačky, nič viac. A vôbec to nie je len otázka lacnejšej pracovnej sily, ale aj toho, že západná civilizácia akosi spohodlnela … a stratila svoje návyky.

Prečo nemáme na pultoch ruský tovar ? No, začiatkom 90. rokov to bol hlavne následok myslenia pseudodisidentov, ktorí tvrdili, že čo je ruské – to je zlé. Prerušili sa kontakty, niektoré továrne zanikli, iné sa začali orientovať na trhy mimo Slovenska. Neskôr sa ukázalo, že prerušenie kontaktov v obchode bola chyba, lenže naše miesto obsadili druhí, a my sme neboli zaujímaví partneri ani z hľadiska sily a potenciálu slovenského trhu. Navyše – ako som už spomenul, existujú spoločnosti, ktoré by ani nedokázali náš trh zásobovať, lebo nemajú dostatok kapacít. A nemajú ani záujem o rozširovanie … alebo skôr dôvod.

Rusko nie je odkázané na to, aby vyrábalo to, čo vedia vyrobiť iní – a lacnejšie. Na rozdiel od Slovenska ponúka taký obrovský trh, že aj napriek rôznym prekážkam existujú tisíce spoločností, ktoré majú záujem o pôsobenie na ruskom území – a bez akejkoľvek podpory zo strany štátu.

Ale, mám na kritikov Ruska jednu otázku – ak tak veľmi vytýkajú Rusku, že nepoznajú jeho výrobky, čo vyrábajú sami ? Nech skúsia povedať, čo vymysleli, či si vedia upiecť chlieb, alebo chovať kravu a dojiť mlieko … prípadne ušiť nohavice, či topánky, alebo vyrobiť auto … silne pochybujem, že by vedeli niečo z toho, čo sami iným vytýkajú.

Chápem … štekať spoza plota je ľahšie, hlavne vtedy, ak sa šteká skryto – v stáde.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9469876x
Priemerná čítanosť článkov: 3873x

Autor blogu