Založ si blog

Krajina náhradných riešení – Slovensko

Je skutočne vynikajúcou správou, ak sa dozviem od zástupcu NDS, že úsek diaľnice medzi Trnavou a Bratislavou je akýmsi “ riešením z núdze „, ktorého rozsah nie je známy – a tak si síce platím za diaľnicu, ale musím jazdiť ako na obyčajnej okreske … nehovoriac o obludných radoch na vjazde do Bratislavy, kde bežne stratím aj hodinu.

Je skvelou správou, ak ma zastaví policajt pri výjazde z R1 na Hronskú Dúbravu, a medzi rečou sa dozviem, že ak vychádzate od Budče a chcete sa dostať na Hronskú Dúbravu, alebo Banskú Stiavnicu, musíte si platiť diaľničnú známku, hoci v rozpore so zákonom je spoplatnený úsek, ktorý sa nedá obísť primeraným spôsobom. Primeraný spôsob ? No, nepokladám za primerané, ak niekto očakáva, že by vodič tento úsek obchádzal tridsaťkilometrovou obchádzkou pre dva-tri kilometre, alebo si platil známku pre využitie rovnakého úseku. Nehovoriac o tom, že napríklad zvolensko-žiarsky úsek R1 neplní žiadne kritériá, ktoré by mala plniť rýchlostná cesta, alebo diaľnica. A nehovoriac o tom, že napriek mnohým upozorneniam nie sú dodnes vyznačené súbežné cesty (zrejme preto, aby jednoducho vodič musel zaplatiť). Podobný stav je aj na žarnovickom úseku v smere na Novú Baňu. Opäť spoplatnený úsek, opäť nevyznačená alternatívna komunikácia, a navyše – táto komunikácia by mala byť cestou I. triedy, čo už naozaj nehrozí.

A tie úžasné riešenia … úplná nádhera. Napríklad pod Strečnom, kde je v pravom pruhu sedemdesiatka, v ľavom pruhu lietajú okolo vás autá ako na nejakej súťaži a vytrubujú – čože si to ten sedlák dovoľuje ísť prikázanou rýchlosťou ? Nevidí, že my sa ponáhľame ?

Za posledné dva týždne som mohol byť trikrát na ceste k onej pravde … ľudovo povedané, na ceste hrať kanastu s anjelmi.V prvom prípade nejaký šialenec letel na oktávii combi medzi dvoma obcami rýchlosťou nie veľmi vzdialenou od magickej dvestovky, a bezmála zmasakroval autá, ktoré čakali na križovatke, aby mohli odbočiť … preletel okolo nich bez ohľadu na smerovky, oznamujúce ich úmysel odbočiť vľavo, ostrovček za križovatkou vzal v protismere a zmizol v diaľke. V druhom prípade si dvaja majitelia luxusných autíčok povedali, že obmedzenie v obci majú na háku, a predbiehali v protismere – proti nákladným autám s nadrozmerným nákladom. Všetci museli brzdiť ako o život, aby ich nepreválcovali. Nejaká prednosť na križovatke ? A na čo, proste ju preleteli a bolo. V treťom prípade som sa nad ránom vracal z Budapešti, a išiel som v smere Dudince – Krupina – Zvolen, s pokračovaním na Lučenec. Trúbením ma obšťastnili profesionáli z Poľska a iných krajín, pre ktorých prikázaná rýchlosť v obci jednoducho neplatí, a zdržaním zase dve policajné hliadky, ktoré asi nemali nič na čítanie – a tak čítali moje papiere. Však je to v mene bezpečnosti na cestách, nie ?

Jednoducho – úžas. Rovnaký, ako v prípade jedného známeho. Kontrolou svojich písomností zistil, že mu skončila zmluva o životnom poistení a mal už dávno dostať vyplatenú cieľovú sumu. Presnejšie – pred vyše rokom. Chyba lávky … zavolal do poisťovne, kde sa mu na zákazníckej linke ozvala mechanická teta, vymenovala voľby a počkala na jeho rozhodnutie – a nakoľko chcel hovoriť s operátorom, opäť chvíľa čakania a následne oznámenie, aby zanechal odkaz. Za tri týždne sa na zákaznícku linku nedovolal vôbec, a tak kontaktoval sekretariát poisťovne, kde sa dozvedel, že ho prepoja na operátora, hoci chcel hovoriť s niekým, kto má na starosti likvidáciu poistných zmlúv. Lenže – ani prepojenie nepomohlo, opäť sa ozval odkazovač. Opäť hovor na sekretariát, kde mu nejaká bezmenná teta povedala, že mu žiadny kontakt na zodpovedného pracovníka nedá, a má si napísať písomnú žiadosť o likvidáciu poistnej udalosti, ktorou je dožitie. Márne podotkol, že podmienky na zmluve majú podľa zákona prednosť pred všeobecnými podmienkami, tetušku to nezaujímalo – kontakt nedostanete, a vy ste na chybe, hoci v zmluve a zákone je to inak. Zodpovedné osoby sú proste zabarikádované za múrom mlčania. A čo teraz ? Sťažovať sa, alebo pristúpiť na hru s poistnou udalosťou, čo je jednak absurdnosť, a jednak legitimizácia zanedbania povinností poisťovne, lebo v zmluve je uvedené, že po skončení dohodnutej doby – bez meškania vyplatí cieľovú sumu v prípade dožitia … blá, blá, blá.

Pekne nám funguje naše malé Slovensko … proste paráda. Vraj sa zhoršuje podnikateľské prostredie, a zahraniční investori uvažujú o odchode. Veru, zhoršuje – benefity využili, ľudí odrali a dane neplatili … ale časy ryžovania končia a tak treba poslať karavánu niekde inde – tam, kde ich ešte nepoznajú. Len na okraj – viete, že tieto spoločnosti sa podobne chovali všade, kde boli ? Starý švindeľ – daj, čo môžeš a potom – zbohom. No, možno by sme sa k nim mali chovať rovnako pozitívne – zabaviť im majetok, zablokovať účty v bankách, a poslať ich z tejto krajiny holých-bosých s konštatovaním – včera bolo hoj a dnes – oj. Prípadne pridať na cestu aj poriadnu nakladačku, aby sa radšej nevracali. Však mali byť dostavané Mochovce – nie sú. O odchode vraj uvažuje aj RWE … áno, presne o tejto spoločnosti nám ešte nedávno jej externí partneri tvrdili, že preberá nášho dodávateľa, a ak nepodpíšeme zmluvy – ocitneme sa bez dodávok energií. Klamstvo za klamstvom. Týždeň trvalo, kým sme sa dopátrali k tým, čo stáli niekde v pozadí a profitovali na tomto zavádzaní ľudí, lebo samotné RWE sa od ich konania dištancovalo – ale na druhej strane, ani poriadne nevedelo, kto chodí v jeho mene “ ponúkať “ tzv. zľavy. A ajhľa – vraj chcú odísť ?

Dočasné či náhradné riešenia. Banky sa ozdravili z dôchodkových fondov počas pravicových vlád, a dodnes nikto nepovedal, či sa tie peniaze vrátili. Ale súdiac podľa predaja bánk pod cenu – určite nie. Strategické podniky lietajú z ruky do ruky, niekde je dokonca štát väčšinovým vlastníkom, ale menšinový mu napriek tomu nevypláca dividendy, hoci je spoločnosť v zisku … čo sú to za zmluvy ? Toho, čo ich uzatváral, treba zavrieť a zahodiť kľúč … alebo rovno popraviť za ekonomickú vlastizradu.

Hm … človeče plať a mlč. Krédo dnešnej doby. Doby zlodejov, špekulantov a podvodníkov. Denne prechádzam okolo opustených, tmavých okien priemyselných i poľnohospodárskych areálov, kde kedysi pracovali ľudia. Všetko sa rozpadá, lebo to nemalo “ vraj “ perspektívu. Vari ľudia prestali jesť ? Prestali sa obliekať ? Nie … ale, ako asi môže vyzerať hospodárstvo, vedené “ odborníkmi „, ktorí nemajú žiadnu prax, žiadne výsledky … len politické pozadie ?

Tak, ako vyzerá slovenské … hlavne, že oni zakladajú jednu stranu za druhou, lebo ich neodolateľne priťahuje vízia oslovenia – predseda. A vízia pohodlného príjmu z parlamentnej stoličky, kde sa môže všetko – dokonca aj sedieť vtedy, ak niekto opustil tých, čo ho na miesto dostali a založil si niečo, čo neprešlo voľbami. A hrdo to zastupuje v parlamente – je to on, fiškus.

Nechali ste sa osprostiť “ zmanipulovaným “ referendom na Kryme, ktoré vlastne ani nemuselo byť – na pridruženie územia k Rusku, lebo zmluva dávala túto možnosť legitímne ? Tak si položte otázku, prečo vám nevadí rovnaká manipulácia s voličom, s vaším hlasom – však niekto hovoril a robil niečo úplne iné, ako dnes, po získaní funkcie. Však niekto sa prezentoval ako zástupca toho, čo ste trošku poznali a dnes vystupuje ako zástupca toho, čo neexistovalo. Akým právom ?

Právom mlčania a dočasných riešení. Tých, ktoré tolerujeme, hoci nás zbedačujú.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9469714x
Priemerná čítanosť článkov: 3873x

Autor blogu