Stravný lístok bol prínosom, pokiaľ slúžil účelu. V okamihu, keď začal slúžiť ako platidlo v rôznych obchodoch, prestal slúžiť pôvodnému účelu. A stratil význam.
Jedným z príkladov, ako sa dá vrátiť pôvodný účel pre stravné lístky, je prístup štyroch firiem na východnom Slovensku. Keďže stravné lístky neslúžili svojmu účelu, teda zaisteniu stravy pre pracovníkov počas pracovnej doby, čo má významný vplyv aj na ich zdravie a pracovné výkony, rozhodli sa spojiť a nájsť iné riešenie.
Výsledkom bol prenájom potrebných priestorov na vybudovanie jedálne a bufetu, výroba čipových kariet pre pracovníkov, a spolufinancovanie potrebného personálu na prípravu stravy, jej vydávanie a iné služby, ktoré s tým súvisia. Cena jedného obedového menu pre pracovníka bola vykalkulovaná na 1,85 €, desiaty či olovrantu z dennej ponuky na 1,50 €.
V ponuke spoločnej jedálne nájdu pracovníci každý deň šesť rôznych kombinácií jedál, každý deň je v ponuke aj menu pre diabetikov, či ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Doplnkové jedlá (desiata, olovrant) sa pripravujú na základe objednávok z predošlého dňa, priamo v kuchyni spoločnej jedálne, takže sú čerstvé a minimalizuje sa možnosť, že by nejakým spôsobom mohli uškodiť konzumentovi … ako napríklad rôzne rozmočené bagety a žemle, ktoré si predtým nakupovali pracovníci z produkcie veľkovýrobní.
Zmena spôsobu stravovania sa odrazila aj na znížení počtu ľudí, ktorí ostali práceneschopní z najrôznejších príčin, poklesol aj počet pracovných úrazov. Nehovoriac o tom, že služby spoločnej jedálne využíva skoro 90% z celkového počtu pracovníkov firiem. Napriek rôznym pesimistickým predpovediam hospodári spoločná jedáleň s vyrovnanou bilanciou, a jej existenciu neohrozujú ani relatívne nízke ceny pripravovaných jedál.,
Je samozrejmé, že iný pohľad na vec majú konkurenti, či už majitelia malých obchodov, alebo reštaurácií. Zmena stravovania v spomínaných firmách sa negatívne odrazila na ich tržbách, ktoré odvtedy poklesli. A neboli by sme Slovákmi, ak by niekto občas neskúsil hodiť nejaké to polienko pod nohy úspešnejším … no napriek tomu sa projekt spoločného stravovania osvedčil.
Celá debata | RSS tejto debaty