Založ si blog

Príjmy závidia, ale prácu už nie . .. aj taká je pospolitá Slovač

Istý diskutér pobúrene reagoval na moju poznámku, že autom je pre mňa preprava lacnejšia, než autobusom a vlakom. Ešte viac bol rozhorčený, keď som konštatoval, že z hľadiska používania auta sa ma týkajú len náklady na pohonné hmoty a parkovné, keďže auto patrí firme. Od zlosti vybuchol, či si auto priznávam ako formu nepeňažného príjmu.

Jeho reakcia svedčí o mnohom. Najmä o tom, že pospolitá Slovač sa stále nemení – závidí, čo iní majú, ale nezaujíma sa, ako za to platia.

Ktovie, či by mi tento diskutér závidel aj prácu. Napríklad to, že prakticky nemám voľno. Pracovná doba ? Podľa potreby, čiže neobmedzená. Môžem ísť do kancelárie o šiestej ráno a vrátiť sa domov o dve hodiny neskôr, ale oveľa pravidelnejšie sa stáva, že začínam pracovať o šiestej ráno, a v lepšom prípade končím o desiatej – jedenástej večer. Jediná (skôr žalostná) výhoda mojej práce spočíva v tom, že nemusím sedieť v kancelárii, ale môžem pracovať aj z domu … nič to však nemení na fakte, že rodina si ma veľmi neužije, pretože obvykle sa stretávame pri práci – v záhrade, či vinici. Ak si na to nájdeme čas …

Dovolenka ? Zabudni … na poslednej som viac dvíhal telefóny a riešil problémy, než reálne oddychoval. A vypnúť komunikáciu – nemôžem.

Firma mi dala služobné auto, ktoré môžem využívať aj na súkromné účely. Dala mi auto, lebo mi ho musela dať. Prečo by som ničil vlastné auto na služobné potreby, nie ? Pre mňa nie je služobné auto odmenou, ale pracovným nástrojom. Svojím spôsobom je to aj určitá forma otroctva – firma síce uhradí údržbu a prevádzkové náklady (mimo PHM na súkromné účely), ale auto spôsobuje aj problémy – napríklad priťahuje závistlivých susedov, ktorí už stihli obehnúť dvoje dvere kľúčom, sťažovať sa, že zaberám dve parkovacie miesta (nikomu nevadí, že tie miesta udržiavam na vlastné náklady, ale každému vadí, že na nich parkujem) a ešte mnoho iných, “ chutných “ protivenstiev.

Pospolitá Slovač úspech neodpúšťa … ak sa na ňom nemôže podieľať, samozrejme bez námahy.

Nedávno som skúmal, aký mám vlastne úžitok zo služobného auta. Vyšlo mi, že poslúži len na cesty do firmy a domov … do záhrady sa nehodí (na to potrebujem niečo väčšie), na dovolenky tiež nie (tiež primálo miesta). Vraj benefit – nedajte sa vysmiať.

Samojazdci na plechovkách … odrbávači na daniach …

Tak sa vyjadril diskutujúci inteligent. Aké požičaj, také vráť … sa hovorí. Súdiac podľa jeho slovníka zaplatím mesačne na daniach viac, ako on za celý rok. Keď idem k lekárovi, musím si zaplatiť za prednostné ošetrenie, lebo si nemôžem dovoliť niekoľkohodinové vysedávanie, kým na mňa príde rad. Štúdium si musím tiež platiť, pretože nespadám do skupiny, ktorá ho má “ bezplatné „. Na péenke som nebol tak dlho, že si už ani nepamätám, kedy to bolo vlastne naposledy. Je to pre mňa zakázaný – luxus.

Naproti tomu dotyčný zrejme patrí medzi tých, čo si vyvľujú pérdel v čakárni za moje peniaze, berú lieky za moje peniaze, vozia sa na verejnej doprave, ktorá je financovaná aj z mojich peňazí – hoci ja ju vôbec nevyužívam. Z mojich daní sa financujú aj školy – nevyužívam, či zdravotníctvo – všetko si platím sám.

A niekto, hoci využíva služby, financované z môjho vrecka, ešte aj tak – závidí. Zaujímavé, nie ? A ešte je taký bezočivý, že si o mňa utiera svoje špinavé ústa …

Za minulý rok som pomohol vytvoriť dvadsať pracovných miest. Mohlo ich byť o desať viac, ale štát nám odmietol priznať nejaké výhody. Napriek tomu, že si všetky povinnosti plníme, a pravidelne prispievame do štátnej pokladne – nie sme dosť dobrí na to, aby nám boli priznané nejaké dotácie či daňové úľavy. Tie dávajú tým, ktorí tomuto štátu nedajú nič, alebo len veľmi málo. Rôznym kórejským špekulantom, kde si zamestnanec pripadá skôr ako – otrok.

Najhoršie platené miesta v našej firme sú spojené s upratovaním. Je to pochopiteľné, upratovačky pracujú štyri hodiny denne, takže tomu zodpovedá aj výplata. Ale – mesačne dostanú v čistom (teda na drevo) 588 €. Je to vari málo ?

Škoda, že mi pospolitá Slovač závidí len pracovné nástroje a výplatu. O čo lepšie by sme sa mali, ak by závidela aj – prácu. Čo myslíte ?

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Británia Londýn Hainault útok meč zranení

Muž s mečom útočil na ľudí na predmestí Londýna

30.04.2024 12:52

Podľa polície incident zrejme nesúvisí s terorizmom.

lukáš machala

Je podložené, že Zem je guľatá? Boli ste vo vesmíre? Machala chce dať vo verejnoprávnom médiu priestor aj konšpirátorom

30.04.2024 12:37

Machala sa stal známym ako poradca bývalého predsedu NR SR Andreja Danka. Už vtedy bol šíriteľom konšpiračných teórií.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

30.04.2024 12:19

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii.

medveď

O novele týkajúcej sa regulácie medveďov budú poslanci rokovať zrýchlene

30.04.2024 12:08

Návrh mení aj zákon o civilnej ochrane.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9472605x
Priemerná čítanosť článkov: 3874x

Autor blogu