Založ si blog

Mediálny (gól) do vlastnej bránky

Jedna z nemenných zásad právnikov znie – nedávaj na súdnom pojednávaní otázky, na ktoré nepoznáš odpovede … ak by sme túto zásadu previedli do prostredia médií, mohla by znieť takto – nekop do ležiacich na zemi, nikdy nevieš, či raz nebudeš na zemi ležať … aj ty.

Roky ba desaťročia zarábali médiá na úchylnej praxi parazitovania pri tragédiách … roky zarábali na tom, že bezohľadne zasahovali do súkromia iných, v mene akéhosi práva verejnosti na informácie. Nuž neviem, či verejnosť má právo na informáciu o tom, ako niekoho pochovajú, kto tam príde alebo nepríde … či na fotografie z niečoho tak ojedinelého, slávnostného a čisto osobného, čím je napríklad vstup do manželstva. Za seba poviem toľko, že človeka, ktorý zarába na zasahovaní do súkromia iných, pokladám za duševne chorého.

Isté však je, že nedávno si niektoré denníky, najmä podporujúce súčasnú opozíciu, pekne napľuli do vlastnej polievky. Zrazu objavili charakter a morálku, keď sa (určite nie náhodou) objavilo video z nehody D.Lipšica. Zrazu začali tvrdiť (v rozpore s tým, čo svojho času tvrdili v prípade R.Procházku), že aj keby bolo pravdou tvrdenie o platení bez dokladu istej hudobnej skupine, ktorá vystupovala na imitácii občianskych protestov pred komplexom Bonaparte, tak nie je vinníkom ten, čo platil bez dokladu, ale naopak ten – čo platbu bez dokladu prijal. Samozrejme, túto formu ihneď prevzali aj mnohí diskutéri, najmä na portáli denníka SME, kde sa pravda tvorí a nehľadá.

Iste, aj ja pokladám za špinavosť, že niekto poslal médiám videozáznam nehody D.Lipšica. Avšak stojí za zamyslenie, prečo médiá, ktoré ihneď začali kričať o nechutnej forme hyenizmu, najprv toto video zverejnili, respektíve zverejnili odkazy na lokalitu, kde sa dalo zhliadnuť. Všetko česť a úcta profesionalite portálu Trend.sk, ktorý síce o obsahu videozáznamu podal stručnú informáciu, ale neznížil sa k jeho uverejneniu.

Opäť sa potvrdilo, že najviac o charaktere a morálke píšu tí, čo sami nič podobné ani nepoznajú. Pochybujem, že vôbec poznajú význam slova, ktoré tak často perom či ústami omieľajú.

Možno by sa mali konečne zaviesť jasné pravidlá, určujúce rozsah uplatnenia práva na informácie. Nemám nič proti tomu, aby médiá písali o niekoho práci, jej výsledkoch (alebo aj následkoch), hlavne vtedy, ak daná osoba nakladá napríklad s verejnými financiami. Ale nevidím žiadny dôvod, aby nejaký úchyl beztrestne visel niekde na plote, a nakrúcal video či fotil čisto súkromných podujatí a ešte na tom aj zarábal. Tento spôsob “ podnikania “ by mal riešiť Trestný zákon.

Minimálne by to pomohlo k vyčisteniu mediálneho trhu, a skvalitneniu obsahu, ktorý sa ponúka verejnosti. Skončilo by odpútavanie pozornosti od dôležitých udalostí rôznymi kľučkami, ako napríklad meraním sukní, skúmaním zmien počtu a veku milencov či mileniek, alebo čímkoľvek iným. Pretože môžeme na rovinu priznať, aká je hodnota informácií napr. vo večernom spravodajstve, kde vás niekto dve tretiny času zalieva potokmi krvi na celom svete, chvíľočku potrebnými informáciami a zostatok – reklamou na rôzny odpad. Či už v regáloch obchodov, alebo upútavkami na “ film týždňa „, kde sa leje krv a lietajú odkopnuté hlavy.

Raz ktosi navrhol, že by mohla existovať aj súťaž “ O magora týždňa “ … kamoš Julo sa vtedy zasmial a povedal, že ani prvý diel by sa nepodarilo vyrobiť, toľko by bolo kandidátov.

Médiá si strelili opäť a nie prvý raz, gól do vlastnej brány. Opäť dokázali, že pravda je nepodstatná … opäť ukázali, že nezávislý novinár je na Slovensku rovnakou chimérou, ako lochneská príšera.

Televízia či tlačené médiá mali byť kedysi nositeľmi kultúry a informácií. Dnes počujete z úst primitívov úplne bežne rady typu – keď sa ti ten odpad nepáči, nekupuj televízor či noviny a máš pokoj. Len akosi nechápem, prečo sa niektorí neskôr sťažujú, že dostali po kotrbe železnou tyčou za pár eur, pričom autorom rany bol – sfetovaný odchovanec tejto kultúry

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466077x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu