Založ si blog

Zbytočné hádky okolo mandátu I. Matoviča

Predovšetkým, zákon č.357/2004 Z.z. hovorí v článku 5 ods. 2 jasne a zrozumiteľne

Verejný funkcionár nesmie byť štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, členom riadiaceho, kontrolného alebo dozorného orgánu právnickej osoby, ktorá bola zriadená na výkon podnikateľskej činnosti, okrem valného zhromaždenia a členskej schôdze. Verejný funkcionár nesmie podnikať; to sa nevzťahuje na výkon povolania, ktoré môže vykonávať len fyzická osoba za zákonom ustanovených podmienok.

Jedinou výnimkou je členstvo verejného funkcionára v štatutárnom orgáne právnickej osoby, ktoré vyplýva zo zákona, alebo výkonu funkcie verejného funkcionára. Súkromná spoločnosť do tejto výnimky žiadnym spôsobom nespadá. V zákone sa hovorí, že nesmie byť štatutárom ani podnikať. Prvú podmienku poslanec nespĺňa, keďže bol držiteľom aktívnej živnosti ( v zmysle bežných postupov verejných orgánov), o porušení druhej podmienky (nesmie podnikať) by sa možno dalo polemizovať vzhľadom na známu nahrávku s R.Procházkom.

Podľa rozhovoru, ktorý prebehol medzi I.Matovičom a B.Závodským vyplýva, že podanie na Ústavný súd, ktorým sa poslanec bráni proti už udelenej sankcii vo forme finančnej pokuty, je obsahom podania námietka voči druhej podmienke – teda nepreukázanému porušeniu pravidla, že verejný funkcionár nesmie podnikať. Súhlasím s názorom I.Matoviča, že v prípade uvedeného podania je pravdepodobné prijatie jeho sťažnosti a akceptovanie jeho výhrady zo strany Ústavného súdu. Neexistuje zatiaľ žiadny dôvod, aby táto šikovne podaná žiadosť bola zamietnutá.

Zámerne som zvýraznil slovné spojenie – šikovne podaná žiadosť. Práve preto, že je zámerne podaná tak, aby Ústavný súd neriešil porušenie zákona zo strany I.Matoviča v porovnaní s plným znením citovaného článku 5 ods. 2 zákona č.357/2004 Z.z. Pretože, ak by došlo k posudzovaniu celého prípadu v súlade s plným znením predmetného článku, nemal by poslanec Matovič žiadnu šancu na úspech. Je to vlastne právnická kľučka, ktorej výsledok má navodiť dojem, že udelením pokuty a prejednávaním ďalšieho priestupku naozaj dochádza k porušeniu práv poslanca, a jeho bezdôvodnému šikanovaniu.

Môžeme to poslancovi vytýkať ? Ani veľmi nie, však platný právny poriadok zaručuje každému právo, aby sa obhajoval spôsobom, ktorý uzná za vhodný … môže to fungovať ? Môže, ale len do určitej chvíle …

Presnejšie do chvíle, kým sa nenájde niekto, kto by požiadal Ústavný súd o plný výklad predmetného zákona v súvislosti s týmto prípadom, a teda jeho stanovisku k celému obsahu dotknutého článku. Pokiaľ by niekto podal podanie v tomto zmysle, je skoro isté, že záver Ústavného súdu by bol v rozpore s tvrdeniami I.Matoviča. A nepomohlo by mu ani pokračovanie v konaní na medzinárodnej úrovni.

Lenže … nemyslím si, že k podobnému podaniu dôjde. Neverím, že by sa našiel poslanec, ktorý by podobné podanie na Ústavný súd zaslal – či už je koaličný, alebo opozičný. Iste, mnohí by najradšej videli Matoviča mimo parlamentu, ale chladná politická kalkulácia im velí, aby veľa kričali, ale vôbec nekonali. Mohlo by sa to raz obrátiť proti nim v nejakom inom prípade, a za ohrozenie pohodlnej a bezprácnej budúcnosti im nikto nestojí – ani I.Matovič.

Takže … celý cirkus okolo mandátu I.Matoviča je len divadelným kusom, kde hercom ani režisérovi nejde o nič viac, ako pekný dojem pre divákov. Čo sa deje za oponou, ostane naďalej – po starom.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466021x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu