Založ si blog

Mať právo a môcť si ho uplatniť . .. na Slovensku zatiaľ nie . ..

Tak trochu nadviažem na iný blog, ktorý ma zaujal. Áno, prvý pohľad na slovenský právny systém naozaj vyvoláva dojem, že páchatelia trestnej činnosti majú viac práv, než obete ich skutkov.

Ale v reálnej skutočnosti je to úplne inak – dalo by sa to charakterizovať slovami – každý má toľko práv a predpokladov na úspech v akomkoľvek právnom spore, koľko má peňazí.

Pretože aj ten právnik, ktorý doslova vyseká klienta zo zdanlivo nepriestrelnej obžaloby, nepracuje zadarmo a väčšina obžalovaných môže o jeho službách len snívať. Podstatou práce obhajcu je zaistiť pre obžalovaného spravodlivé rozhodnutie, ktoré bude v súlade so zákonom a nezasiahne do zákonných práv obžalovaného. Opäť – reálne to neplatí. Presnejšie, platí to len tam, kde sú peniaze na obhajobu, kde venuje právnik danému prípadu dlhé hodiny a pozorne skúma všetky postupy protistrany, pričom ich porovnáva s nárokmi zákona. Ak má však obžalovaný prideleného obhajcu na základe nedostatku vlastných prostriedkov pre zaistenie obhajoby, má jednoducho smolu a môže sa len spoliehať na náhodu – ak bude mať šťastie, možno narazí na právnika, ktorého jeho prípad zaujme a bez ohľadu na financie využije všetky prostriedky, aby spor pre jeho klienta skončil čo najlepšie.

Rovnako je na tom aj obeť trestnej činnosti. V podstate je odkázaná na milosť-nemilosť justičného systému, a šťastnú „ruku“ pri voľbe zástupcu – teda prokurátora.

Málokto si uvedomuje, čo všetko stojí za prácou prokurátora.Ten obvykle čelí tlaku zo všetkých strán, počnúc nadriadenými, pokračujúc verejnou mienkou a končiac možným ohrozením zo strany zločincov. Pritom jeho možnosti sú oveľa užšie, než možnosti obhajoby, keďže na rozdiel od obžalovaných musí hrať výhradne v rámci pravidiel. Musí sa spoliehať na kvalitnú prácu vyšetrovateľa a jeho spolupracovníkov, pričom si je vedomý, že žiadna chyba sa nedopúšťa, ak narazí na dobre plateného a schopného protivníka. Možno by bola zaujímavá štatistika, ak by sa zisťovali, koľko obyvateľov slovenských väzníc malo vlastného právnika a koľkí boli odkázaní na služby prideleného právnika. A možno by sme sa zdesili, čo všetko dovedie človeka za mreže, ak nemá na právnika. A naopak – zdesili by sme sa nad tým, čo všetko nestačí, aby zločinec skončil za mrežami, ak má financie na právnika.

Keď sa nad tým všetkým zamyslíme, asi by sme mali len sňať pomyselný klobúk pred ľuďmi ako p.Šufliarsky alebo p.Mišíková, pretože dokázali klepnúť po prstoch mnohým zločincom aj napriek tomu, že bojovali v nerovnom a neférovom boji. A nič na tom nemení ani zmena pozície p.Mišíkovej, pretože skutočne dobrý právnik verí len na rozsudky, založené na prísnym dodržiavaní pravidiel – bez ohľadu na to, na ktorej strane stojí. Pre médiá sú zaujímaví výhradne lotri a porušovatelia pravidiel, pretože prinášajú sledovanosť a samozrejme aj zisk … pretože slušného a poctivého človeka (obvykle) ani pes neo..ra zadarmo …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466805x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu