Založ si blog

Jóži Báči

Starý otec prežil skoro všetky režimy, ktoré na Slovensku vládli. Narodil sa za „císaře pána“, dospieval v prvej republike, bojoval a hladoval za Tisovho štátu, zažil oslobodenie, kombinované s dlhoročným a neželaným výletom do krajiny osloboditeľov, ale aj pár rokov zo súčasnej éry. Jeho častou reakciou na mnohé udalosti bolo konštatovanie – “ svine ostávajú sviňami, len kabát má inú farbu „

Jóži Báči bol dedkov rovesník, spolu rástli, drali školské lavice, ale neskôr sa ich cesty rozišli. Stretávali sa len občas, a každé stretnutie bolo spojené s nejakou stratou a sklamaním. Po skončení školy sa Jóži rozhodol, že najlepšie je tam, kde sú peniaze. A tak počas mnohých štrajkov za lepšie pracovné podmienky bolo množstvo štrajkujúcich zmlátených, alebo zatknutých a nejeden – práve na základe udania z úst Jóžiho. Hovoril dedkovi, vraj nemá rád anarchiu a bordel na uliciach. Pánov treba poslúchať, preto sú páni. Podstata štrajkov ho nikdy nezaujímala,bohatí a chudobní musia byť … a pokladal za normálne aj to, že pracovali aj dvanásťročné deti, či ľudia napriek otrockej práci umierali hladom, lebo dostávali žobrácku mzdu.

Keď prišlo rozbitie Československa a Mníchov, Jóži sa prispôsobil. Obliekol si rajtky, biele podkolienky a pravidelne chodil hajlovať na rôzne pochody. Nemecký národ je historicky predurčený na vládnutie … papagájoval. Zriekol sa otca i matere, lebo pomohli Židovi a skončili niekde v lágri. Už nikdy sa nevrátili, ale Jóžimu to nevadilo – kto sa hrá s ohňom, môže sa spáliť … povedal raz dedkovi. Pri spomienke na jeho slová si dedko vždy odpľul. Žil, ako mohol, ale nikdy neklesal na úroveň dážďovky. Nemci chodili a neustále niečo vypytovali – tu mlieko, tam maslo či vajcia. Ako dedko povedal, do posledných dní aj platili. Prišlo SNP a dedko sa rozhodol – pôjde bojovať. Vlastne ani nemal na výber, lebo partizáni sa často chovali ako hyeny, a vôbec im nerobilo problém, aby zastrelili aj vlastného – ak nechcel dať potraviny, alebo prenocovať. Keď prišlo oslobodenie, dedka požiadali, aby pomohol osloboditeľom – vrátil sa až v roku 1957. O tejto dobe nikdy nehovoril … ale viem si predstaviť, čo asi zažil.

V tom čase Jóži podporoval obnovu republiky a súdy s kolaborantmi. Hrdo vysedával na súdoch, a často hovoril babke – treba ich obesiť alebo postrieľať. Zradcovia a kolaboranti patria na šibenicu. Babka mlčala, keďže ho poznala a hlavne jeho pomstychtivosř. Prosila, aby zistil, či ešte dedko žije, ale Jóži mávol rukou, vraj určite niečo vyviedol a on nemôže… nedá sa. Nemal Nemcom predávať potraviny.

A prišiel február 1948 a prevrat. Jóži zacítil pach zmeny a okamžite sa prispôsobil. Vraj bol v Prahe na námestí počas Gottwaldovho prejavu a nadšene tlieskal zmenám. Neskôr srdnato bojoval proti kulakom a odporcom družstiev, babke surovo vynadal a povedal, že sa má radovať – nebude musieť drieť na poli, a nebude ani visieť za svoju zradu. Vstúpil do strany, a liezol po priečkach funkcií. Po návrate dedka sa ani nepozdravil – nebude predsa drať ústa na nejakého kulaka, nie ?

Život je potvora. V novembri 89 chcel dedko vidieť ľudí na námestiach, a nadýchnuť sa vetra nádeje. Vzali sme ho na námestie, medzi ľudí … keď dedko sa zrazu zháčil, a pri pohľade na tribúnu si poriadne odpľul. Čosi si zašomral a chcel ísť domov. Dlho sme nevedeli, čo sa stalo, až nakoniec dedko nevydržal a povedal – hádam nebudem tlieskať Jóžimu na tribúne ? Všetci sme vtedy zmeraveli. Dobre sme si pamätali dedkove a babkine spomienky na Jóžiho. Nedalo nám a išli sme sa pozrieť… a naozaj – Jóži s kokardou na klope, odznačikom a vysmiaty od ucha k uchu. Vždy som hovoril, že komunizmus je zločinom … povedal vtedy sestre. Pozreli sme sa na seba a … spoločne sme si odpľuli.

Dedko vtedy povedal – svine ostávajú, mení sa len farba kabáta. Doba nebola dobrá, ale vracia sa oveľa horšia, podotkol. Jóži zomrel v roku 1991, pohreb bol odbavený s veľkou pompou a rečnili na ňom mnohé „osobnosti“, hoci ho mnohí ani nepoznali. Národ utrpel vážnu stratu odchodom – štrajkokaza – ľudáka – komunistu – demokrata …. človeka, ktorý bol všetkým, len nie – človekom. Dedko zomrel o čosi neskôr, a na jeho pohrebe bola blízka rodina. Ľudia, ktorí ho mali radi. 

Dedkov hrob býva  vždy ozdobený kvetmi a nikdy nechýba horiaca sviečka. Jóžiho hrob je pustý a prázdny. Reči zazneli, a chlieb sa je ….

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Rezort diplomacie neodporúča cestovať do Venezuely. Slováci majú zvážiť cestu aj dvoch ďalších štátov Južnej Ameriky

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9454581x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu