Založ si blog

Poľské investície do zbraní

(zdroj : poľský Newsweek)

 

Poľsko je jedinou váčšou krajinou v rámci NATO, ktorá v čase krízy zvyšuje svoje výdavky na obranu. Je to následok snahy vlády D. Tuska o posilnenie postavenia Poľska v rámci aliancie, ako aj prehodnotenia bezpečnostných záujmov krajiny v regióne.

Britský týždenník The Economist poukazuje aj na to, že v Poľsku existujú obavy z agresivity najbližších susedov i napriek členstvu krajiny v NATO a EÚ. Navyše má Poľsko historické skúsenosti s neochotou spojencov pomáhať v prípade ohrozenia krajiny.

Denník upozorňuje, že i napriek pretrvávajúcej kríze sa výdavky na obranu zvýšia o 7%, čo je spojené hlavne s investíciami do –

– posilnenia raketových obranných systémov

– nákupu nových lodí

– tankov

– bojových vrtuľníkov

– cvičných lietadiel

– obrnených vozidiel

Výdavky na obranu porastú v najbližších rokoch o 43 miliárd dolárov, a to aj napriek úsporným optreniam, ktoré postihnú ostatné rezorty.

The Economist podotkol, že tieto výdavky sú súčasťou celkovej reformy ozbrojených síl, ktorá začala v roku 2009, a stala sa jednou z priorít vlády D. Tuska. Konečným cieľom reformy je zvýšenie bojaschopnosti armády, a jej schopnosti reagovať na akékoľvek hrozby.

———————————————

V článku bolo ďalej konštatované, že je snahou D. Tuska, aby Poľsko získalo vplyv pri rozhodovaní aliancie, ako aj obavy zo znižovania výdavkov na obranu, ktoré zapríčinila kríza a tieto opatrenia sú v rozpore s rastúcimi výdavkami Ruska na obranu, čo by mohlo vyvolať nerovnováhu v Európe.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.

hexagon, Banská Bystrica

Detské ihrisko, aké nikde inde na Slovensku nenájdete, je v Banskej Bystrici. Desaťročia chátralo, teraz ho zachraňujú

16.04.2024 07:00

Betónové šesťuholníkové tvárnice, z ktorých je komponované detské ihrisko s niekoľkými preliezačkami, osadili do Parku pod Pamätníkom SNP pred viac ako polstoročím. Unikátne dielo aktuálne obnovujú.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael. Bez pomoci budú ruské útoky hrozivejšie

16.04.2024 06:10, aktualizované: 06:39

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9452048x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu