Založ si blog

Človek, socializmus a kapitalizmus . ..

Kto tak asi sedel za socializmu ? Dve skupiny obyvateľstva – asociáli, čo sa v novembri prezliekli do hávu odporcov režimu, pričom počas socializmu mnohí z nich bojovali len s alkoholom a nechuťou k akejkoľvek práci a zodpovednosti … kto snáď o tom pochybuje, nech sa pozrie, kam doviedli tento štát po získaní moci a ako sa dodnes vyhýbajú zodpovednosti za výsledky vlastnej “ práce „

A potom skutoční zločinci … nie, je úplne jedno, či ukradli tašku jabĺk, dve pivá a pár fliaš rumu … alebo papuľovali proti svojej “ rodnej “ štátostrane, lebo mali pocit, že ich kariéra akosi zamrzla … lenže, pri pohľade na ich súčasnosť sa asi nemôžeme diviť, že sa nenašiel stranícky somár, ktorý by im dal funkciu a moc, však ? Zato somárov, čo im dnes dávajú moc na základe sľubov a prázdnych rečí behá po ulici neúrekom

Krvavé 50. roky symbolizovalo nielen prenasledovanie odporcov režimu, ktorý sa chcel ukotviť pri moci, ale aj niečo iné – mnohí z popravených tlieskali a schvaľovali popravy iných, kým boli pri koryte, často aj svojich priateľov a známych …  stačí si spomenúť na R. Slánskeho, ktorý bol sám jednou z riadiacich postáv začínajúceho teroru komunistickej strany pod vedením K. Gottwalda, a neskôr sa pošmykol na banánovej šupke, ktorú tak často hádzal pod nohy iným. Nie nadarmo sa hovorí, že čím kto bojuje, tým aj padá.

Znárodnenie majetkov ? Na veci sa dá hľadieť rôzne – po vojne tu bolo množstvo zničeného majetku, nejeden bývalý “ pán továrnik “ bol zalezený ako šváb v bezpečí ďalekého zahraničia, a nejavil chuť k návratu. Niektorí sa chceli vrátiť až vtedy, keď štát za štátne peniaze obnovil ich prevádzky a oni si zrazu spomenuli … veď to je naše, nie ? Prečo potom na to svoje kašlali dlhé roky ? Sused išiel reštituovať svoj majetok začiatkom 90. rokov, o ktorý údajne prišiel po februári 1948 a nakoniec sa zistilo, že ho stratil v roku 1946 jeho otec, ako kolaborant a zradca národa….

Čo vlastne bolo na Slovensku po II. svetovej vojne ? Nuž, veľa toho nebolo … nie, zásluhou Tisovej spolupráce s nacistickým Nemeckom sme neboli tak zničení, ako iné krajiny, ale fašisti pri odchode na ústupe pred osloboditeľmi ničili všetko, čo stihli. Spýtajte sa pamätníkov v Lipt. Mikuláši, ako sa bojovalo o likérku, a prečo bola skôr slobodná Bratislava2. apríla 1945 boli oslobodené Vajnory, ale Lipt. Mikuláš bol definitívne slobodný až 4. apríla 1945.

A hlavne sa opýtajte, ako Lipt. Mikuláš vyzeral po oslobodení. Takže, ak niekto tvrdí, že sme prežili vojnu priam skvele … asi nemá všetkých doma.

Oravská priehrada sa začala budovať v roku 1941 a bola dokončená o trinásť rokov neskôr. Asi je jasné, prečo. Liptovská Mara sa budovala v rokoch 1969 – 1975. Gabčíkovo sa budovalo od roku 1977 a len so šťastím dokončilo v roku 1992. Ružín sa budoval v rokoch 1963 – 1970. Veľká Domaša v rokoch 1962 – 1967. …. a tak by sme mohli pokračovať. Po revolúcii sa s oškretými ušami dokončilo Gabčíkovo, a vzniklo vodné dielo Žilina, kde je dodnes množstvo otáznikov a nevysporiadaných vzťahov k bývalým vlastníkom pozemkov a nehnuteľností.

Diaľnice na Slovensku ? Hm … Kúty – Bratislava – Horná Streda … rýchlostná cesta Žiar nad Hronom – Zvolen – Banská Bystrica … úsek diaľnice od Partizánskej Ľupče cez Lipt. Mikuláš po Hybe … či spojovací úsek Košice – Prešov…. málo ? Ani nie, lebo to zodpovedalo vtedajším možnostiam a reálnym potrebám. A zabudol som na úsek Trnava – Nitra.

Lenže … cesty I. a II. triedy boli v oveľa lepšom stave, než dnes ! Navyše bola krajina husto pokrytá sieťou autobusovej a železničnej dopravy.

Nemocnice, školy, škôlky, polikliniky … keď sme sa naposledy sťahovali, behom roka bola dokončená základná škola v blízkosti, a dve materské školy.

_____________________________

Kapitalizmus či korporátny neofašizmus prišiel rokom 1990. Prestali sa stavať byty, začala rásť zadĺženosť obyvateľstva a nezamestnanosť. Ceny vzlietli raketovým tempom, mzdy sa brzdili, aby sa (slovami jedného smrada, ktorý sa už dúfam nevráti) neroztočila inflačná špirála. Všetko podľa hesla “ aká práca, taká pláca “ … a asi preto najviac zarábajú smradi v parlamente, ktorí nič nerobia a nenesú žiadnu zodpovednosť, nie ?

Za prácou treba cestovať, však aj v Amerike je to bežné … povedal iný smrad, len zabudol dodať, že v jeho milovanej Amerike by ho voliči odpráskli, ak by ich okrádal ako na Slovensku.

Zanikli podniky, ktoré mali tradíciu a trhy (napríklad sklárne, textilky, obuvnícky priemysel či poľnohospodárstvo), ktoré sme desaťročia budovali, a dnes si musíme kupovať prácu za naše dane, aby nás niekto pekne odral z kože … to je teda pokrok …. vraj máme slobodu slova a pohybu … hej, asi preto chcú dnes moderovať či zakazovať diskusie, alebo všade pchajú kamery, nie ?

Vraj sa dnes buduje … áno, na sekeru. Ak toto niekto nazýva pokrokom, asi si ho z nudy na pôrodnej sále pohadzovali na pupočnej šnúre ako jojo a zrejme ho párkrát tresli hlavičkou o zem ….

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456209x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu