Založ si blog

Smrad, ale teplo . . .

Od nárekov nad kúpou podielu v SME uplynul nejaký čas, a napriek tomu údajne odchádzajúci autori stále píšu. Asi bude pravdou, že košeľa je síce smradľavá, ale napriek tomu hreje. Lenže, aj tá košeľa má čoraz viac dier.

Slovensko ? Kedysi agrárna krajina, neskôr krajina s rozvíjajúcim sa ťažkým priemyslom a dnes ? Krajina s opustenými priemyselnými areálmi, zničenou infraštruktúrou, preplnená plechovkami s obmedzenou životnosťou na najkvalitnejšej ornej pôde a … kráľovstvo automobiliek, najnestabilnejšieho priemyselného odvetvia …

Pekný obraz ? Ani nie. Blíži sa čas, ktorý prinesie aj stratu príjmov z plynovodu, ale môžeme sa utešovať, že sme solidárni s úniou … hoci v mene tejto solidarity tancujeme na vlastnom pohrebe pri hudbe kapely, ktorá chcela byť originálna a tak nadávala vlastným fanúšikom, hoci ju svojou účasťou živili. Nečudo, že skončila pri pohrebnej produkcii … smutné je, že sme sa nepoučili a skončili sme úplne rovnako.

Orbána môžeme kritizovať, ale práve on ukazuje, v čom je podstata impéria pod taktovkou Bruselu. Kto si dovolí prejaviť svoj názor, vypadáva z kola von. Niekde som čítal analýzu, kde sa istý historik vyjadril k zmenám doby. Opustili sme monarchiu so skostnatelým cisárom, ktorý sa nechal strhnúť do vojny žiaľom za všetkými, ktorých kedy mal rád … prežili sme fašizmus a spadli doboja mocností Východ – Západ, aby sme skončili pri budovaní iného – britsko-amerického impéria ? A to naozaj chceme nazvať pokrokom ?

Potom sme oveľa sprostejší, než sa kedy zdalo. A nechceme, alebo si nevieme uvedomiť, že naši dedovia by nás za tento samovraždený skok do truhly poriadne vyobšívali, však sami platili krvou a slzami za to, aby sme žili inak – lepšie, slobodnejšie a bez šikanovania svojvôľou veľmocí. Kuvici tvrdia – niekam patriť musíme, lebo sme malí … naozaj ? Skúsme sa teda pozrieť na tú našu malosť.

Slovenské dcérske spoločnosti zahraničných subjektov sú stabilné a ziskové. Prečo ? Prečo je napríklad Slovenská sporiteľňa v zisku, ale jej materská spoločnosť v strate ? Alebo – prečo chce zo Slovenska utiecť ENEL, a všetky sľuby o budúcej perspektíve jeho slovenskej investície sa ocitli na zajačom chvoste, kdesi v nedohľadne ? Prečo sme si museli kúpiť zotrvanie amerického US STEEL-u na Slovensku ?

Kedysi sa hovorilo – černoško si urobil svoju prácu, a môže ísť …

Dnes je úplne samozrejmé, že sa používajú praktiky, ktoré boli za čias studenej vojny pravidelne kritizované, a neraz označené za porušovanie ľudských práv. Sledovanie, odpočúvanie, množstvo kamier na verejných miestach … ale skúste spomenúť, že chcete nahliadnuť do zákulisia toho, ako sa v krajine vládne a okamžite sa objaví vlna pohoršenia, práve zo strany tých, čo tieto praktiky – obhajujú. Už niekdajší prezident USA J.F.Kennedy otvorene označil všetky tajné spolky, rokovania a rozhodovanie za hrozbu spoločnosti. Asi mal pravdu, lebo dodnes sú všetky relevantné materiály o atentáte na jeho osobu – utajené, a i napriek sľubom o ich sprístupnení sa neustále nájde cestička, ako tento krok – odložiť. Prečo ?

Dzutindova vláda kedysi splnila úlohu černoška, a dnes je strana, ktorá bola tak vychvaľovaná západnými médiami a politikmi, na pokraji politického zániku. Prečo ?  Sotva niekto odhalí pozadie odchodu niektorých spoločností zo Slovenska, a snahu iných o rovnaký krok. Hľadáte odpovede a nepoznáte ich ? Potom hľadáte zle, lebo odpovede sú viditeľné a jednoduché – trhy sú obsadené, konkurenti zničení a nie je žiadny dôvod, aby niekto na Slovensku ostával.

O čom nikto nehovorí – nejedna zo spoločností, ktorá prišla na Slovensko, prechádzala na vlastnej domovskej scéne obrovskými problémami. Telekomunikačnej spoločnosti napríklad hrozilo prepúšťanie, a nútená správa, pretože sa roky potácala v červených číslach. Poisťovací gigant už prepúšťal, a rušil niektoré zahraničné pobočky. A ajhľa – stačil príchod na Slovensko, a všetko sa obrátilo ako mávnutím čarovného prútika.

Len to pozadie čarovného obratu akosi – smrdelo. Na Slovensku sa optimalizovali pracovné miesta, teda prepúšťalo – a v takom Nemecku sa tieto miesta obnovovali a spoločnosť začínala rásť. Na Slovensku museli ľudia prechádzať na živnosti, ak si chceli udržať prácu – a v Nemecku sa pre rast inflácie dvíhali platy zamestnancom s benefitmi – v tej istej spoločnosti. V sprostej socialistickej spoločnosti stačilo zavolať na tiesňovú linku nejakej dodávateľskej spoločnosti, a hoci ste počuli často neochotné frfľanie, vždy niekto prišiel. V dnešnej, civilizovanej spoločnosti, vám zdvihne mechanická baba a po prekliesnení pralesom debilných volieb sa dostanete k operátorke, ktorá vašu požiadavku zaznamená, a bude sa riešiť. A tak sa dodávka energie preruší bleskovo, ak neplatíte … ale v prípade vašej požiadavky, ako klienta – to je času dosť … však sa nechystáte umrieť, nie ?

Smrad, ale teplo …

Hoci Schutz písal posledný komentár pred týždňom, aj tento týždeň čosi splodil – a tak rozosmutnil tých, čo naivne verili, že žurnalistika piatej cenovej čoskoro skončí. Ono, niekdajšia Republika bola straníckym denníkom HZDS a nikdy sa tým netajila. Je však smutné, ak niekto bojuje za nezávislosť médií a žurnalistiky, ale nakoniec sa chová ako stranícky bard.

Už nie je čo ukradnúť v tejto krajine …

Omyl, našu krajinu za pomoci zradcov síce okradli o majetok, ale dnes sa ju snažia definitívne okradnúť o čosi oveľa cennejšieho – o posledné zbytky nezávislosti. Presne tej nezávislosti, o ktorej mnohí z dnešných politikov vrieskali na novembrových tribúnach, ale dnes sa jej vzdávajú s takou ľahkosťou, akoby predávali vlastné, ojazdené auto. Nie nadarmo sa hovorí, že prvé tri roky je šéf prínosom, a potom už len príťažou. Len akosi nechápem, prečo tento národ ťahá tú guľu s reťazou okolo krku bezmála štvrťstoročie. Dychčí, dusí sa a napriek tomu mlčí – hoci v inej krajine, napríklad tých, ktorým sa tak klaniame, by politikom ako máme v parlamente či vláde, nedali ani riadiť električku.

Poznáte – žena je nebezpečná spredu, kôň odzadu a blbec ? Ten je nebezpečný zo všetkých strán …

Nikto to nemôže potvrdiť tak dokonale, ako práve Slováci. Však si len spomeňte na tých, čo prechádzali z jednej politickej strany do druhej – mnohí z nich sa udržali v parlamente, ale napriek zmene nápisu na alma mater stále ostali – blbcami. Vraj, blbá doba … povedal by klasik.

Niekto tvrdí, že som zástanca Ruska a obdivovateľ niekdajšej doby socializmu. Omyl – každá doba má svoje nedostatky a pomníky búrok, ktoré ju priniesli, ale … aká je to vlastne doba, v ktorej sa tvrdí, že moc patrí ľudu a pochádza od ľudu, ale jej nositelia – konajú proti ľudu ?

Na konšpiračné teorie neverím, avšak ak mi horí noha, nebudem tvrdiť, že je to v poriadku, lebo mi je teplo. Videl som možno stovku, možno dve rôznych dokumentov o udalostiach 11. septembra 2001 a páde WTC. Všetky sa snažili analyzovať udalosti toho strašného dňa, ale ani jeden nepodporil oficiálnu verziu udalostí, ktorá bola šírená médiami a zástupcami Bieleho domu. Vyjadrovali sa  svedkovia, vedci, analytici – ale oficiálne miesta mlčali. Prečo, ak sa jednalo o konšpiráciu a nezmysly ? Prečo niekto nevytiahne dokumenty a jasne nepovie – sú to sprostosti ? Kto mlčí, ten svedčí – tak sa hovorilo za môjho detstva. A mlčia obvykle len dva druhy ľudí – prví nemajú argumenty, a druhí sa boja pravdy.

Naozaj nám nevadí smrad, ak je teplo ?

Omyl, čoskoro ani teplo nebude. Len ten smrad ostane. Alebo veríte, že si tých našich géniov niekto vezme po tom, čo túto krajinu úplne zdevastujú ? Omyl, tých nám nechajú na krku, aku pomník našej bezhraničnej naivity a hlúposti. Sovieti nás zatiahli do pokusu socializmu, demokrati do vojenských konfliktov, vyvolaných na základe klamstiev a podvodov. Prepad stanice v Gliwiciach bol zámienkou na napadnutie Poľska fašistickým Nemeckom. Pád WTC bol zámienkou na napadnutie Iraku a Afganistanu, a bombardovanie iných krajín. V čom bol rozdiel ? Asi len v čase … kedy sa tieto zločiny udiali.

Zabiješ jedného, si sprostý vrah, ktorý skončí vo väzení … zabiješ miliony, si dobyvateľ (demokrat a bojovník za slobodu) a skončíš v učebniciach …

Dnes máte za teroristov ľudí, ktorí odmietajú kult klamstva a násilia, odmietajú krvavú kultúru mamonu a pseudodemokracie, ale zajtra to môžete byť práve vz, ktorí sa zobudíte a začnete bojovať proti porobe tejto krajiny a označia vás – za teroristov. A čo spravíte potom ? Mimochodom, aj fašisti označovali domáci odboj ako banditov a teroristov – mení sa len doba, ale slová ostávajú.

Bojovník z internetu …

Tak ma nazval jeden diskutér. Hm … lenže, kto sa môže hanbiť viac – ja, ktorý bojujem proti nadvláde mamonu a klamstiev aspoň slovom, alebo ten, kto sa nezmôže na viac, ako prisluhovanie mocným, lebo má strach ? Ten, kto obhajuje viditeľné klamstvá a zavádzanie obyčajných ľudí ?

Zlo si vždy hľadá nepriateľa – včera to boli Sovieti, dnes moslimovia, zajtra Rusi a o mesiac ? Možno práve my … však vojny sú taký skvelý kšeft, nie ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456147x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu