Založ si blog

Sloboda slova a americká “ demokracia „

Pomaly sa začínam nudiť pri večných výzvach rôznych kolaborantov, aby ruské vojská opustili Ukrajinu. Napokon, aj vyjadrenia severoatlantickej administratívy jasne dokazujú, že ruské vojská na Ukrajine nie sú. Keby tieto vojská boli na Ukrajine, nikto by ich nevyzýval, aby sa vzdialili od ukrajinskej hranice. Ono … nie nadarmo sa hovorilo, že gumenná hlava múdrosťou nesrší.

Ale … ak sa už bavíme o slobode slova, ktorú nám tak poskokovia Bieleho domu otrieskavajú o hlavy, skúsme sa teda pozrieť, aká sloboda slova vládne v bašte demokracie. Napríklad po vražde prezidenta Kennedyho sa sloboda slova prejavila tak, že sa v médiách a na verejnosti objavilo len to, čo vyhovovalo administratíve L. Johnsona. Nič viac, nič menej.  Hoci americký daňový poplatník má priamo v ústavných zákonoch zakotvené právo na informácie, všetky boli v tomto prípade odopreté, a výsledky vyšetrovania boli utajené na takú dobu, aby sa ich zverejnenia nikto z pamätníkov nedožil. Mimochodom, asi len nedopatrením nebola spísaná zápisnica s údajným vrahom L.H.Oswaldom a skutočne nešťastnou náhodou spoznal príčiny svojho zatknutia až tesne pred smrťou v policajných garážach …

Niektorých svedkov nepredvolali, iní v priebehu krátkeho času – zomreli. Hoci pôsobili zdravo … no, môžeme si spomenúť aj na niečo iné – aféru Watergate. Odohrala sa v čase, kedy sa na pôde senátu jednalo o tvrdších postihoch voči korupcii a nekalým praktikám v politike. Svoju podporu týmto plánom vyjadril aj G. Ford – amnestovaním R. Nixona.

Prenesme sa do blízkej minulosti – pád WTC. Napriek dlhoročným snahám pozostalých po obetiach zrútenia dvojičiek, a záplave analýz od renomovaných odborníkov z rôznych oblastí, nebolo vyšetrovanie obnovené. Všetky snahy a žiadosti odráža mlčanie Bieleho domu. Mnoýstvo dokumentov je dodnes nedostupných, iné sú upravené tak, aby sa nepovolané oko nedostalo k citlivej informácii. V záujme národnej bezpečnosti … s tým súhlasím, sotva by bežní Američania prehltli, že sa tento zločin odohral úplne inak. A vôbec nesúvisel s bradatým ujkom na dialýze, niekde v Pakistane.

Isté je, že zrútenie WTC bolo zneužité na prijatie rôznych zákonov v mene národnej bezpečnosti. Výsledkom je stav, kde vás môžu beztrestne odpočúvať na základe vágneho podozrenia a bez súhlasu dohliadajúceho orgánu spravodlivosti. Môžu sa bez povolenia hrabať vo vašom súkromí, čítať vašu poštu, alebo vás odviesť na výsluch, ak je podozrenie, že sa podieľate na protiamerickej činnosti. Definícia podozrenia je tak široká, že sa dá povedať – ráno som vás videl zamračeného, nepozdravili ste sa – tak ste podozrivý.

Cenzúra – krásny to nástroj. Diskusie sú moderované, neprijateľné názory zmazané a diskutéri stratia diskusné konto. Dôvod ? Porušenie pravidiel, ktoré však nikto bližšie nešpecifikuje. Verejná kritika pomerov v krajine ? Zabudnite. Oligarchovia ovládajú médiá, takže dôsledne sa lustrujú materiály na zverejnenie. Demonštrácie sa riešia vodnými delami, pendrekmi a zatýkaním. V mene národnej bezpečnosti. O zadržaných sa zásadne nerobia záznamy, obvykle sú prepustení o deň-dva bez akéhokoľvek vysvetlenia. Padne výstrel na demonštrácii, padne demonštrant – v médiách sa objaví, že kládol odpor a ohrozoval policajta. Koho zaujíma, že údajný útočník sa pohyboval na invalidnom vozíku, a údajne napadol poriadkového policajta – na koni ? Nikoho. (Možno hodil po policajtovi svoje sklenené oko)

Každý návštevník krajiny prechádza lustráciou. Pokojne vás vrátia z letiska, hoci aj preto, že ste vo svojej domovskej krajine napísali kritický článok na adresu ich krajiny a politiky. Pamätáte na prípad Politkovská ? Koľko bolo kriku a podozrení okolo jej úmrtia, a obviňovania V. Putina z podielu na jej smrti. Len nikto nepovedal, že podobných prípadov sú v USA stovky. Niektorí prídu o prácu, iní skončia na roky zapletení do rôznych súdnych sporov a nešťastníci sa dostanú na nejakú atraktívnu reportáž, kde ich omylom – prejde auto, alebo sa utopia pri kúpaní či ich zastrelí islamský terorista vo štvrti, kde sa posledná vražda odohrala pred sto rokmi.

Biometrické údaje v dokladoch … čipy s bezpečnými informáciami, mimochodom – ako viete, že na tom vašom čipe je naozaj len to, čo sa oficiálne priznáva ? Bankové tajomstvo ? Zabudnite. Pri debate s imigračným úradníkom svojho času vysvitlo, že má presné informácie o stave môjho konta … ako, prečo a kto mu to dal ? Pokrčenie plecami. Mlčanie.

Myslíte, že Guantanámo je ojedinelým prípadom väznenia bez obvinenia a práva na súdne konanie ? Zabudnite … nie je to ani prvý prípad, ani posledný, ale zato dlhodobo odskúšaný na politickej opozícii v USA, ktorá by mohla narušiť naprogramovanú rovnováhu síl medzi demokratmi a republikánmi. V systéme, ktorý je nastavený tak, že kontinuita moci a záujmov je vždy a všade zachovaná. Môžete kandidovať desiatky rokov na verejné funkcie, mať akúkoľvek podporu, ale ak nepatríte do týchto dvoch táborov – ani pes po vás neštekne. A ak by ste náhodou uspeli, v prípade  potreby sa vždy nájde nejaký šialenec, či sfetovaný úbožiak, ktorý tento problém – vyrieši. Je jedno, ako sa volá a odkiaľ pochádza.

A to som len načrtol obraz demokracie, ako si ju predstavujú v Bielom dome. Mimochodom, vyššie spomínané praktiky tvrdo odsudzovali na tribúnach počas novembra 1989 práve tí, ktorí im dnes tlieskajú a hovoria o potrebe vyššej bezpečnosti. Veľmi dobre vedia, že pod plášťom strachu sa schová akákoľvek lož …

Mimochodom, skúste povedať Američanovi, že bude na svojom pozemku robiť len to, čo sa vám páči … v lepšom prípade dokážete odísť po vlastných. A teraz sa zamyslite, prečo ten istý Američan, tak dôsledne lipnúci na svojich občianskych i ľudských právach, chce zasahovať do toho, čo robíte vy na svojom pozemku. Je to jednoduché – za veľkú mláku utekala počas dlhých stáročí luza zo starého kontinentu, a jej potomkovia – sú tiež len luza. Nič viac, nič menej.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:01

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466038x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu