Založ si blog

Sloboda podnikania a dopravná “ mafia „

V doprave sa ťažko podniká. Nikto to nedokáže, ale rôzne rozhodnutia na regionálnej i štátnej úrovni jasne dokazujú, že niekto v pozadí dôsledne chráni záujmy istých skupín.

RegioJet nedostal licenciu na linku Bratislava – Banská Bystrica. Kraje nesúhlasia … či skôr niektorý kraj, ktorý presne a prečo, to sa nedozvieme. Doprava na Slovensku je lukratívnym obchodom, ktorý vôbec neslúži pôvodnému cieľu – teda verejnej službe obyvateľstvu. Výsledkom je, že niektoré regiony sú doslova dopravne odrezané, a iné nelogicky prepojené. Napríklad – železničný spoj medzi Zvolenom a Dudincami, s pokračovaním na slovensko-madarskú hranicu jednoducho zrušili, hoci záujem cestujúcich bol. Nahradili ho autobusovými spojmi, ale … stratila sa nielen domáca, ale aj zahraničná spojnica.

Alebo … skúste sa dostať z Krupiny do Antola. Pekne musíte do Zvolena, odtiaľ štiavnickou linkou – ak nejaká pôjde. Pritom, kedysi chodila priama linka cez Hontianske Nemce, ale ktosi – optimalizoval. SAD-ky sa prefíkane zbavili diaľkových a nedotovaných liniek, kde v lepšom prípade ostali súkromníci – teda bývalí šoféri. V horšom prípade – vitajte v prestupovom guláši.

Niečo podobné sa deje aj v mestskej doprave. Množstvo šoférov ostalo bez práce, a tak namiesto poberania podpory skúšali nájsť obživu formou kyvadlových minibusov v niektorých mestách – Martine, Prešove či Košiciach. No, smola – opäť to niekomu vadilo, a tak sa vymýšľali predpisy a nariadenia dovtedy, kým týchto ľudí nevyhnali na úrady práce. Však, čo by sme neurobili pre starníckych kamošov a ich kamošov, nie ?

Taxikárom obmedzili vek vozidiel a počet kilometrov – a tak ten, čo preváža jedného-dvoch pasažierov, musí mať zánovné autíčko a nie viac ako 150 000 km (opravte ma, ak sa mýlim), a tí, čo prevážajú desiatky či stovky cestujúcich denne, môžu mať pokojne pätnásťročné šroty so státisícmi či milionmi kilometrov. Náhoda ? Určite nie.

Autobusové stanice – oficiálne patria mestám, ktoré ich šikovne prenajali spriazneným spoločnostiam a tie vyberajú výpalné od ostatných prepravcov. Kašlať na nejaký zákon, ktorý prikazuje, aby mal na stanice prístup každý prepravca, bez akýchkoľvek obmedzení.

Licencia nebola vydaná, lebo prevádzka linky nie je vo verejnom záujme. Suché vyjadrenie úradníka, ktoré však neodráža realitu. Má vari verejnosť záujem o jazdenie na trase s dvoma-troma prestupmi ? Alebo má verejnosť záujem prispievať na sociálne dávky človeku, ktorý chce a môže poskytovať žiadanú službu, ale nejaký úradnícky hajzel mu v tom bráni – v mene ochrany cudzieho kšeftu ? Však nič sa nedeje náhodne … prečo by malo úradníkovi vadiť, že niekto chce jazdiť z Veľkého Krtíša do Revúcej ? Však dotácia na to nie je, tak v čom je problém ?

V tom, že niekto síce nechce robiť túto linku, ale nedovolí cez svoje kontakty, aby ju robil niekto iný. Náhodou by prišiel o nejakých ľudí na trase, ktorí by sa zviezli s novou linkou … však, oni predsa môžu počkať, alebo prestupovať, nie ?

Vojna na cestách v rámci verejnej dopravy zúri už dlhé roky. Veľkí prepravcovia tvrdo zasiahli rôznymi poplatkami proti malým (napríklad za vjazd na autobusové stanice) a tí im to oplácajú po svojom – vlezú na stanicu, a namiesto odchodu v nastavenom čase počkajú z technických príčin o päť-desať minút viac, a ukradnú cestujúcich mamutovi, ktorí sa na nich odbavuje – lebo zásluhou nejakého špinavca na úrade môže. Lenže – ako to prospieva cestujúcim ? Nijako.

Sloboda podnikania ? Nedajte sa vysmiať. To v tejto krajine dávno neplatí. Sme doslova zavalení množstvom legislatívnych obmedzení, ktoré boli vytvorené v prospech určitých podnikateľských skupín.

Na záver ešte jeden príklad – máme na Slovensku kraj, kde v istom regione sú dve okresné mestá, tri nemocnice. Napriek tomu, ak voláte záchranku, musia ju poslať na zásah aj z dvadsaťkilometrovej vzdialenosti, hoci bývate od nemocnice pár stoviek metrov. Prečo ? Riaditeľ nemocnice požiadal o pridelenie licencií na prevádzku sanitiek, ale nedostal ani jednu. Však, čo na tom, že tento postup ohrozuje aj pacientov ? Tí majú predsa platiť, rešpektovať limity zdravotných poisťovní (tiež peknej bandy špekulantov), a byť radi, ak sa príchodu sanitky dožijú. A ak nie ? No, však každý raz musí zomrieť.

Takže, v tejto krajine žijeme. Krásna príroda, dobrí ľudia a …. ich vláda ? No, škoda reči …. a ak už niekto bude chcieť čosi povedať, tak pozor – v spomínanom texte vôbec neplatí, lebo vláda R. Fica. Práve naopak – lebo vlády pred ním. Ak totiž niekto vypredá zariadenie bytu, a samotný byt nakoniec podpáli, zbytočne bude vykrikovať, že dnes už pri moci nie je a prečo teda býva pod mostom.

Smutné ? Veru, národ sklamal svoju vládu, lebo požadoval od nej zodpovednosť a odbornosť, požadoval, aby pracovala v jeho prospech, nekradla a nerozdávala kadejakým privandrovalcom a spravovala majetok národa k prospechu národa. A tak vláda každý deň odkazuje národu, že ju veľmi sklamal a svoju vinu môže odčiniť len tvrdšou prácou, väčším odriekaním … a možno mu jeho vláda odpustí, ak národ konečne prestane otravovať so svojimi právami a potrebami.

Ináč ho vláda – vymení … len, kde bude hľadať takých somárov, ako sme my ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463393x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu