Založ si blog

Skončime s praxou politických nominantov – drahých amatérov v odborných funkciách

Minister je politická funkcia – súdiac podľa debaty medzi poslancom Miškovom (bývalým ministrom) a súčasným ministrom je vidieť, akou chybou je, ak sa do odborných funkcií dostávajú politicky dosadení – diletanti. Poviem na rovinu, debata o slovenských elektrárňach na štátnom televíznom kanáli naplno odhalila pozadie hospodárskeho a ekonomického úpadku Slovenska.

  1.  Samotná diskusia bola pripravená neodborne, či skôr šlendriánsky, čo je možné pripísať na vrub organizátora. Pozvať do relácie právnika, ktorý má dať odborné stanovisko k problému, ktorý nemá naštudovaný, nedisponuje potrebnými informáciami – to môže len neschopný človek, u ktorého nie je plat závislý na kvalite odvedenej práce. Ak máme stupnicu hodnotenia od 1 do 5, výsledná známka je – 10. Len pripomeniem, že jednotka je najlepšia a päťka najhoršia známka – žiaľ, ani tú najhoršiu si pracovníci RTVS nezaslúžia.
  2. Argumenty Miškova boli ukážkou, prečo nič nefunguje tak, ako má. Sú priamym dôkazom, že ministerstvá sú nielen riadené diletantmi, ale je to aj zámer politických strán. Ak máte na aute prikázané servisné intervaly po 15 000 ubehnutých kilometroch, a nedodržíte ich – nielen strácate záruku, ale aj riskujete poškodenie auta. V porovnaní s turbínou elektrárne sa však jedná o smiešne hodnoty a prípadné škody. Ak výrobca stanovuje, že životnosť turbíny je dvadsať rokov, len neschopný diletant tvrdí, že sa nič nestane, ak prejde turbína generálkou alebo bude vymenená o päť či šesť rokov neskôr.A len šialenec tvrdí, že sa vlastne nič nedeje. Ináč, celkom by ma zaujímalo, či sa pán Miškov podobne zodpovedne stará aj o vlastný majetok – auto, či dom.
  3. Ani argumenty ministra nesvedčia o nejakej odbornosti. Skutočný odborník ide do diskusie s jasnými a preukázateľnými argumentmi, a neodvoláva sa na niečo, čo nevie reálne podložiť. Pokiaľ existujú listy a výzvy ministerstva k spoločnosti ENEL, aby si plnila svoje záväzky, nie je nič jednoduchšie, ako ich priniesť do diskusnej relácie a priamo ukázať na kameru – či oponentovi v diskusii.

Diskusia má byť jasná, vedená s odbornosťou a podporená faktami. Daňový poplatník má právo na jasné, pravdivé a neskreslené informácie, k čomu však nikdy nepríde v žiadnej diskusnej relácii, RTVS nevynímajúc. V podstate vo všetkých reláciách mám dojem, že bez ohľadu na moderátora (v prípade RTVS navyše kapitola sama o sebe) ide len o jedno – čo najviac nadymiť a popliesť občana tak, aby sa nebúril proti tomu, že jeho zástupcovia, ktorých živí zo svojich daní, mu spôsobujú miliardové škody … lebo sú politickí diletanti. Tu vôbec nejde o riešenie problémov a nápravu.

ENEL – aj to je kapitola sama o sebe. Ak vynecháme absurdnosť privatizácie elektrární (tento druh “ biznisu “ si každý štát chráni ako oko v hlave, lebo je základom bezpečnosti štátu), opýtajme sa, koľko dostal privatizačný poradca (vykonávajúci tie povinnosti, za ktoré platíme ministerských diletantov) za výber partnera do privatizácie a prečo vybral práve ENEL. Skúste si pozrieť zdroje a zistíte, že súčasné problémy ENEL-u majú oveľa hlbšie korene. Jeho finančné zaťaženie nevzniklo zo dňa na deň. Skúsme sa zamyslieť aj nad tým, aké tančeky sa predvádzali okolo dostavby Mochoviec a zamyslime sa. Bola vôbec niekedy šanca, že ENEL dodrží to, k čomu sa zaviazal ? Podľa mňa – nie.

Odškodné … ak by aj k jeho určeniu došlo, mali by sme sa zamyslieť a pochopiť jedno – vinníkom nie je štát (lebo to by znamenalo vinu všetkých obyvateľov, vrátane dojčiat), ale konkrétni ľudia na ministerstvách za celé obdobie, počnúc návrhom na privatizáciu, pokračujúc výberom partnera a končiac zanedbaním kontroly nad plnením zmlúv. Náhrada škody by mala byť vymáhaná od – ministerských úradníkov, ktorí nezvládli svoje povinnosti. Politických strán, ktoré ich dosadili, hoci ich schopnosti nezodpovedali požiadavkam práce, ktorú mali vykonávať. Privatizačného poradcu, ktorý inkasoval odmenu za výber partnera – a vybral spoločnosť, ktorá nemohla splniť to, k čomu sa zaviazala.

Navyše, dá sa predpokladať, že poradca zanedbal svoje povinnosti, pretože som už spomenul, pochybnosti o voľbe ENEL-u boli už pred podpisom zmluvy. Bola to náhoda, alebo úmysel ?

A – čo urobiť teraz ?  Bolo by správne, ak by súčasný minister zverejnil korešpondenciu s ENEL-om, pretože daňoví poplatníci majú právo vedieť, aké kroky vykonal k ochrane ich záujmov. Bolo by správne, aby boli odhalené aj podmienky privatizácie elektrární – aj na to máme nárok. Bez utajovania akýchkoľvek častí zmlúv. Kto navrhne alebo bude presadzovať utajenie na základe akýchkoľvek výhovoriek – nemá čisté ruky, ani svedomie.

A mali by sme sa konečne dočkať aj objektívneho vyšetrenia celej veci a jasného záveru na základe podkladov, kde by bez výhovoriek bolo nielen ukázané na vinníkov, ale aj vyvodená trestno-právna zodpovednosť a vymáhaná náhrada škody.

Poučenie pre budúcnosť ? Nesmieme mlčať pri pohľade na nominácie politických strán, ktoré dávajú moc do rúk diletantov a musíme jasne a dôrazne povedať – nie, toto nechceme.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432483x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu