Založ si blog

Nedotknuteľné poisťovne II.

Zákon hovorí, že dohľadom nad činnosťou poisťovní je poverená Národná banka Slovenska. Z názvu inštitúcie by mohol mať obyčajný človek dojem, že dokáže riešiť problémy, súvisiace s finančníctvom. Chyba … zdá sa, že to nie je tak.

Príbeh dcéry pána Antona, ktorý sa nedožil vyplatenia cieľovej sumy životného poistenia totiž pokračuje iným príbehom. Príbehom Jána, ktorý bol poistený v tej istej poisťovni, mal rovnako životné poistenie, a rovnako nemá dodnes vyplatené to, k čomu sa poisťovňa zaviazala. Aj kulisy sú rovnaké – zákaznícka linka, na ktorej sa ozýva len odkazovač, alebo sekretárka vedenia poisťovne, ktorá do úmoru opakuje, že žiadne kontakty na zodpovedné osoby neposkytne, a všetko riešia výhradne písomnou cestou.

A tak pán Ján, znalý informačných technológií, píše list prostredníctvom e-mailu, v naivnej viere, že ak s ním touto cestou dokáže komunikovať štátny úrad, mala by aj poisťovňa, ktorá je súkromná. Prvý omyl – e-mail poisťovne je univerzálny, a rovnako prichádza aj univerzálna odpoveď bez mena a podpisu, v ktorej sa konštatuje, že jeho nárok nebol riešený, lebo nenahlásil poistnú udalosť – dožitie.

Pán Ján teda opäť použije e-mail, požiada o vyplatenie cieľovej sumy, z dôvodu poistnej udalosti dožitia, a dokonca priloží oskenovaný občiansky preukaz, aby naozaj potvrdil, že žije. Smola … prichádza odpoveď, že poisťovňa túto (dnes úplne bežnú) formu komunikácie neuznáva, a musí svoj nárok vzniesť písomnou cestou na adresu poisťovne. A v odpovedi opäť chýba meno osoby, s ktorou pán Ján komunikuje. Ale je tam malá poznámka, že svoj nárok musí pán Ján doložiť originálom zmluvy o životnom poistení.

Pán Ján začína mať podozrenie, že niečo nie je v poriadku, a keďže je sídlo poisťovne v neďalekom meste, rozhodne sa, že teda žiadosť o vyplatenie cieľovej sumy zanesie do poisťovne osobne. Pripraví si požadovanú žiadosť, nechá vyhotoviť pre prípad potreby overenú kópiu zmluvy, ktorú kedysi uzatvoril, a vyberie sa na cestu. V poisťovni ho čaká prekvapenie – žiadosť nechcú prevziať, údajne sa má poslať poštou, a len s originálom zmluvy, pretože kópie poisťovňa neuznáva. Našťastie, pán Ján nie je naivný, a žiadosť posiela predsa len s overenou kópiou zmluvy. Niekoľko týždňov čakania ukončuje list z poisťovne. Sláva, odpovedali. Áno, nárok predbežne neuznávajú, lebo ho nemôžu posúdiť na základe kópie zmluvy. Treba originál …

Pán Ján teda berie synovca a opätovne ide do poisťovne, kde žiada stretnutie so zodpovedným pracovníkom, ktorému na základe rady synovca je ochotný predložiť originál zmluvy na nahliadnutie, nie však vydať. Nie, nie … my takto nekonáme, hovoria ženušky na zákazníckom centre bez zariadenia – ako v bufete na stojáka – my komunikujeme len písomne. Opäť nič nevybaví, lebo synovec je sveta skúsenejší a hovorí – ujo, treba ísť za právnikom, toto je nejaký podraz. A veru …

U právnika sa dozvedajú, že podobných prípadov mal niekoľko, a zatiaľ nie je vyriešený ani jeden. Síce ich postúpil súdom, ale tie zatiaľ nerozhodli. Šanca na vyplatenie požadovanej sumy ? Právnik pokrčí plecami, však viete, ako to býva na súdoch. Viem … napriek tomu však pán Ján trvá na podaní žaloby, nakoľko sa mu konanie poisťovne vôbec nepáči. A v duchu si hovorí, že to ohlási aj tej banke, ktorá má nad týmito vecami dohľad … hej, tej národnej.

Zistí si číslo a volá. Musíte volať do Bratislavy, hovorí mu hlas v slúchadle. My sme expozitúra, toto my neriešime. Volá do Bratislavy, na niekoľký pokus sa dovolá a nevychádza z úžasu. Áno,my vieme o tejto poisťovni, hovorí ženský hlas v slúchadle, ale súdy ešte nerozhodli, a naše možnosti sú obmedzené predpismi. No dobre, hovorí pán Ján, ale podľa mojich informácií sú poškodených stovky, ba vraj tisíce. My vieme, že je podané množstvo žalôb, hovorí hlas v slúchadle, ale pokiaľ súdy nerozhodnú, nemôžeme konať … hoci o tom vieme roky.

Pán Ján nechápe … ešte si pamätá listy od elektrární, kde mu pre nejaký nedoplatok vo výške pár eur písali, že ho môžu odpojiť od elektriny … a tu sa zjavne jedná o tisíce, desaťtisíce, možno aj milióny – a nikto nemôže konať. Ide domov, a sused mu priateľsky hovorí, aby sa netrápil … tu to vraj tak chodí, že súd je obvykle v mieste pôsobenia žalovanej strany, a …. viac už vysvetľovať nemusí, pán Ján začína chápať.

On je maličký, bezvýznamný človiečik … ktorý vlastne nikoho nezaujíma, ak proti nemu stojí poisťovací “ kolos “ so zástupom právnikov … a možností.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9467605x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu