Založ si blog

Živte Kyjev ďalej . . . prosíkal Brusel Moskvu v Berlíne

Kým nevrátite Krym Ukrajine, nemáme sa o čom baviť …

Podobne zneli odkazy Bruselu do Moskvy. Už vtedy mnohí analytici tvrdili dve veci – po prvé, návrat Krymu pod krídla Kyjeva je vzhľadom na udalosti na Majdane nereálny, a po druhé – Moskva sa v zmysle niekdajších dohôd o nezávislosti Ukrajiny, statuse Krymu a budúcej spoločnej politike nedopustila ničoho protizákonného, pretože v prípade Krymu vlastne konala – oveľa viac, než ju zaväzovali zmluvy. Už vtedy mnohí zároveň hovorili, že ak by sa Kyjev choval k partnerom z európskej únie rovnako, ako sa choval k Moskve, dávno by bol terčom obmedzení. Nikto vtedy nepočúval, a najväčší kapitalisti sa predbiehali vo výrokoch, ako neférovo koná Kremeľ, ak požaduje od Kyjeva splatenie dlhov.

Krym sa nevrátil, Brusel s Moskvou … či skôr Kremľom, musí jednať. Nemá totiž na výber. Sankcie totiž neplnia požadovaný účel, keďže na jednej strane síce poškodzujú záujmy Ruska, ale ešte viac škôd utrpeli tí, čo sankcie pripravili a vyhlásili. Spoločná mena sa otriasa v základoch, blíži sa k nepríjemnej hranici kurzu 1:1 voči americkému doláru, teda bezcennej potlači recyklovaného papiera. Priletela aj facka zo strany švajčiarskeho franku, kde sa uvoľnil dlhodobo viazaný kurz voči euru, a situácia sa ešte zhoršila. Nehovoriac o tom, že euroval zlyhal, keďže Grécko nie je o nič zdravšie, než bolo pred jeho zavedením (čomu sa nemožno diviť, keďže peniaze z eurovalu nešli na ozdravenie gréckej ekonomiky, ale do nemeckých a francúzskych bánk), a stále je na pokraji štátneho bankrotu. ECB porušuje vlastné pravidlá, a nakupuje štátne dlhopisy, čo viac-menej potvrdzuje mienku analytikov, že spoločná mena a spoločný trh smerujú v dnešnej podobe ku krachu, a banky sa potichu a nenápadne pripravujú k návratu národných mien – a investujú do štátnych dlhopisov, ktoré môžu mať raz v budúcnosti veľkú hodnotu.

Bumerang sa vrátil a Brusel zisťuje, že na politiku vydierania a budovania európskej federácie nemá peniaze. Navyše, vlastnou hlúposťou si chová na tele hnisavý vred s názvom – Ukrajina. Rokovania medzi Bruselom a Moskvou v ukrajinskej otázke už nie sú o náprave údajných porušení medzinárodných noriem zo strany Moskvy (napokon, aj tak to boli falošné obvinenia, keďže Brusel pred rokmi tlieskal podobnému postupu vo veci Kosova), ale naopak sa potichu vyjednáva o tom, za akých podmienok by bola Moskva ochotná ustúpiť a opätovne financovať ukrajinského suseda. Bruselská parta už pochopila, komu robí krovie a dnes už bojuje o jediné – zachovanie tváre pred voličmi, a udržanie šance na vybudovanie impéria.

O čom nikto na Slovensku nehovorí, hlavným motívom jednaní v Berlíne je odvrátenie blížiacej sa katastrofy pre európske krajiny v otázke dodávok plynu. Čoraz viac sa totiž potvrdzuje, že bridlicový plyn je viac chiméra, než reálne riešenie, lebo jeho ťažba je spojená s obrovskými nákladmi a devastáciou krajiny v mieste ťažby. Dohoda medzi Ruskom a Tureckom vo veci budúceho plynovodu by však úplne zruinovala európskych odberateľov, pretože by museli investovať miliardy eur do vybudovania plynovodu. A tie Brusel – nemá, keďže plytval spoločnými prostriedkami na samovražednú misiu v Kyjeve a okolí.

Niečo za niečo … Bruselu sa jeho stratégia vypomstila, a nepomohla ani kampaň ratingových agentúr, ktoré na základe politickej objednávky vyvolávali paniku okolo Ruska a jeho spoľahlivosti. Trhy síce podľa oficiálnych správ neveria Rusku, lenže si skúsme položiť otázku – ak niekto tvrdí, že môže byť nedôveryhodná krajina, ktorá dokáže pravidelne hospodáriť s prebytkom v štátnom rozpočte – aká je asi dôveryhodnosť krajín, ktoré prakticky od druhej svetovej vojny neustále hospodária s deficitom ?

Čo bude nasledovať ? Brusel musí dosiahnuť dva ciele – prvým je upokojenie situácie na Ukrajine (ktorú v podstate sám vyvolal podporou extrémistov), a obnovenie podpory Moskvy pre Kyjev. Druhým je zastavenie rusko-tureckého plánu v otázke plynu. A musí to urobiť tak, aby nikto neodhalil, že hoci oficiálna rétorika hovorí o neprijateľnosti konania Kremľa v otázke Krymu, neoficiálne bude musieť tento stav zakonzervovať a pobozkať ruku ruskému cárovi (ako Putina nazvali niektoré médiá) na znak oddanosti.

Najťažším pracovným úrazom u prostitútky je tehotenstvo. Zdá sa, že Brusel – otehotnel. Aké bude dieťa, to sa nevie … ale súdiac podľa hlúposti rodičov nie je veľká šanca v zrod génia. Skôr naopak.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456092x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu