Založ si blog

Dnes už je jasné, do čoho sme padli . .. a smrdí to zďaleka

Svojho času chcel na mňa podať istý občan žalobu za to, že som verejne nazval trojpilierový systém – podvodom. Nakoniec nedal, údajne mu jeho právnik vysvetlil, že by v spore zjavne ťahal za kratší koniec, keďže tento systém nikde preukázateľne nepriniesol sľubované výsledky, a navyše – sloboda názoru. Neviem, možno by som vtedy aj prehral, ale dnes je isté jedno – minimálne druhý pilier je politickou špekuláciou, blížiacou sa – podvodu.

Predovšetkým, aj posledné skúsenosti jednoznačne hovoria, že poisťovníctvo (všeobecne) je pyramídovou hrou s jediným cieľom – obrať o peniaze klienta, a dať mu podľa možnosti čo najmenej. Tak, ako sa napríklad snaží istá košická (údajne) poisťovňa, ktorá už poldruha roka neoprávnene nakladá s peniazmi klienta, hoci jeho zmluva dávno vypršala a bol nárok na vyplatenie cieľovej sumy … dnes pre istotu skúma, či sa naozaj dožil konca zmluvy, hoci klient stále žije (asi ho zavolajú dýchnuť na zrkadielko, a budú mu merať rektálnu teplotu, či nie je náhodou upír) … pričom sa nikde a nikomu, dokonca ani osobám, ktoré sa podpisujú na korešpondencii – nedovoláte. Asistentka vás presmeruje napriek vašej výslovnej žiadosti na zákaznícku linku, kde sa vám po každej voľbe ozve automat, alebo zjavne otrávená a poučená pracovníčka – my s nikým nekomunikujeme inak, ako písomne. Nečudo … nemusia čeliť nespokojným klientom, však. Divné je však niečo iné – nedávno tam prebehla kontrola, a pracovníci NBS nenašli žiadnu chybu, a to ani napriek rozsiahlym internetovým fóram s množstvom nespokojných klientov … náhoda ? Nie … určite nie.

Ale … skúsme druhý pilier … vklady sa zhodnocujú minimálne, tvrdia odborníci. Naozaj ? Prečo potom tak rýchlo rastie majetok správcov ? Čím platia svoje investície ? Odpoveď je jednoduchá – peniazmi klientov, ktoré zhodnocujú výhradne pre seba. Ešte väčšou absurdnosťou je, že pri odchode do dôchodku vám správca určí, koľko vám milostivo pridelí z vašich vlastných peňazí … pričom rentu stanoví tak, aby ste v žiadnom prípade nedostali ani to, čo ste vložili. Je teda nútený zarábať pre klienta ? Nie je …

Áno, chyba je nielen v zákonoch, ale aj nízkom povedomí klientov, ktorí zjavne nepochopili, že peniaze sú rovnaké, ako ryba a hosť – tretí deň bez pohybu smrdia. Dnes máme totiž množstvo možností, ako svoje úspory zhodnotiť, a to aj bez spoluúčasti podvodníkov, ktorých niekto omylom nazval – správcami. Problémom je, že v každodennom zhone za obživou si nevieme nájsť desať minút na to, aby sme využívali informácie, ktoré máme k dispozícii, a trochu si rozšírili rozhľad. Dá sa totiž investovať málo, a napriek tomu získať pravidelný výnos … a časom určite vyšší, ako žobračenka od správcu – podvodníka. Aj keď chápem, že nie každý má odvahu a schopnosti na to, aby napríklad sledoval akciové trhy a investoval.

Ale, skúsme sa zamyslieť … 1,7% ročne poskytuje istá sporiteľňa vo forme úroku, ak pravidelne mesačne vkladáte prostriedky na svoj účet. Na druhej strane, ak si od nej chcete požičať, nájdete v zmluve úrok vo výške – 6,9% ročne. Čudný paradox – pre vás nedá ani toľko, čo pokryje ročnú infláciu a rast cien, no na druhej strane to už samozrejme započíta, pričom do zmluvy prepašuje ustanovenie, ktoré síce nikto nečíta, ale hovorí o možnej úprave, ak by došlo k prudkým výkyvom na trhu. Len na okraj maličkosť – začínala s majetkom v hodnote desiatich miliónov korún, dnes sa jej majetok počíta na stovky miliónov – eur, a desaťtisíce uštvaných – dlžníkov. Kde sme to skončili ?

___________________________________

Skúsme však aj z iného konca … napríklad športu. Možno ste zachytili a možno nie … plánuje sa zúženie najvyššej futbalovej súťaže z dvanástich na desať účastníkov. Samozrejme, opäť v záujme jej skvalitnenia … čudné však je, že tieto dlhoročné experimenty sa vždy realizujú vtedy, keď klub z hlavného mesta začínajú fackovať dedinčania, a teda mu klesajú príjmy a šance na účasť v medzinárodných súťažiach … kde nám napokon aj tak robí len hanbu. Na čo sa to vlastne hráme ?

Ako fanúšik chcem vidieť pekný futbal, góly, mať proste radosť z hry … ak však má ísť len o to, aby si niekto poistil svoju (cha-chá, skôr verejnú do svojho vrecka) investíciu, tak to zjednodušme a bude pokoj – dajme mu hneď na začiatku sezóny pohár pre majstra, nech si ďalej robí hanbu na medzinárodnom poli, a hrajme súťaž s tými, ktorým ide v prvom rade – o šport.

Nedávno sa pýtali majiteľa istého anglického klubu, prečo odmietol účasť vo vyššej súťaži, a ten lakonicky odpovedal, že finančne sa na vyššiu súťaž necíti, a radšej bude v nižšej súťaži prvý, ako vo vyššej medzi – poslednými. Neviem, či je jeho filozofia správna, ale plný štadión na každom domácom zápase jeho klubu jasne svedčí o tom, čo si myslia fanúšikovia. A o niečom svedčí aj štatistika – v poslednej sezóne tento klub nastrieľal v tridsiatich zápasoch šesťdesiatosem gólov, dostal síce tridsaťtri … ale diváci sú zjavne spokojní, ináč by asi nechodili, nie ?

____________________________________

Spadli sme do niečoho, čo pekne opísali, ale veľmi smrdí. Krajinu riadia sluhovia bze náležitých schopností, a dnes je v tejto krajine pánom každý, len nie – Slovák. A čo je ešte horšie – dnes sa už podvod a klamstvo berú ako bežné nástroje … nič nie je horšie, ako slová okoloidúceho – keby som tam bola ja, ani ja by som nebol iný … to sme naozaj pekne dopadli.

Smrad, ale teplo ? Smola … smradu pribúda, a teplo – nikdy nebolo.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465284x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu